Blog

Fal előkészítése csempézéshez lépésről lépésre!

A fal előkészítése csempézéshez egy olyan folyamat, amiről már sokat hallhatott, de nagy valószínűséggel még így sem tud eleget. Amikor ugyanis hidegburkolásról van szó, akkor sokan elmerülnek a megfelelő burkolólapok beszerzésében, valamint a pontos felrakás menetében.

Így végezhető sikerrel a kültéri járólap lerakása házilag

A gyors és egyszerű megoldások nem mindig jók, a jó megoldások pedig nem mindig gyorsak vagy éppen egyszerűek, ami tökéletesen megmutatkozik például akkor, amikor a kültéri járólap lerakása házilag történik. Sok szakember alapvetően azt javasolja, hogy ezt a folyamatot senki se próbálja meg kezdőként kivitelezni otthon, mert annak súlyos következményei lehetnek.

A burkolás OSB lapra nem lehetetlen kihívás

Vannak olyan esetek, amikor a megszokottól kicsit eltérő feladatok kivitelezésére kerül sor, ilyen például az burkolás OSB lapra. A csempe ragasztás esetében ez korántsem megszokott felületnek számít, de a kivételes faanyagok terjedésével egyre nagyobb lesz erre az igény. A könnyűszerkezetes elemek gyors beépíthetősége és nagy változatossága miatt, a szakemberek gyakran találjak magukat szemben olyan kihívásokkal, amikre addig nem igazán volt példa.

Kerítés lábazat burkolás házilag, ahogyan a profik csinálják!

Esztétikai okok, tartósság és értéknövelés szempontjából egyaránt meghatározó feladat a kerítés lábazat burkolás. Egy kerítésnek számtalan szerep juthat, de a kialakítása során mindig adni kell a részletekre.

A csempe élvédő felrakása és előnyei

A hidegburkolási munkálatok alkalmával, minden esetben találkozni lehet egy igen meghatározó kihívással, ami a csempe élvédő felrakása. Ez a feladat nem volt mindig magától értetődő, ugyanis csak az utóbbi néhány évtizedben kapott leginkább hangsúlyt.

A vákuumos lapvibrátor használata - előnyök és tippek

Akik rendszeresen csempéznek, tisztában vannak ennek a szakmának a nehézségeivel és jól tudják, hogy ezek bizonyos részénél a vákuumos lapvibrátor használata megoldást kínálhat. Amíg a kezdetekben még maximum 15x15 cm mázas kerámialapokat alkalmaztak, addig az építőipar fejlődésével, az igények növekedésével, az átmérők és egyben a vastagságok is drasztikusan megugrottak. Manapság már nem ritka az esetenként 1 négyzetméter átmérőjű burkolólapok alkalmazása sem.

Jó gondolat lehet a csempére csempe fektetése

A lakás egyes részeinek felújítása okozhat nehézségeket és kényelmetlenséget, de az olyan metódusok, mint a csempére csempe helyezése, sok felesleges tennivalótól megkímélheti. A hidegburkolatok készítésének több módszere van, amikről már az előző cikkeinkben is beszámoltunk, de most egy olyan lehetőséget vázolunk fel, amivel sok időt takaríthat meg.

Csempézés házilag – útmutató a szép végeredményhez

Az utóbbi években egyre többször kerül az érdeklődés középpontjába a csempézés házilag, mint a lakásfelújítás egyik meghatározó fázisa. A modern technológia fejlődésével, a kiváló alapanyagok és egyszerűen használható szerszámok megjelenésével, olykor a többéves szaktudás helyett, elég lehet egy alaposabb utánajárás és lelkesedés, hogy projekt eredményesen végződjön.

Tudja meg mennyi csemperagasztó kell a burkoláshoz!

Fürdő, konyha vagy terasz burkolása előtt, mindig felmerül a kérdés, hogy mennyi csemperagasztó kell a megrendelt lapok mellé. Erre egyszerűen úgy lehetne válaszolni, hogy attól függ. Bár a ragasztók csomagolása általában kitér arra, hogy átlagosan mekkora felületre elég az adott anyagmennyiség, de ezt gyakran a helyi viszonyok is befolyásolják.

Hogyan történjen a csemperagasztó használata?

Hidegburkoláskor gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire meghatározó a megfelelő csemperagasztó használata? Amikor az ember siet és szeretne már végre túlesni a teljes felújításon, akkor hajlamos kapkodni, ami könnyen problémákhoz vezethet a jövőben. Ugyanez igaz a spórolásra is. Ha drága a csempe, akkor annak árát visszahozhatja a ragasztón - gondolják sokan. Ez nagy hiba!

A leggyakoribb burkolási hibák és megelőzésük

Az előző cikkünkben ismertetett általános és terasz burkolás szabályai után, mostani írásunkban kitérünk a leggyakrabban felmerülő burkolási hibák megjelenésére és azok lehetséges megoldásaira.
Léteznek nagyon általános jellegű, mondhatni alapszinten elkövetett bakik, amiket többnyire azok vétenek, akik még sohasem foglalkoztak ezzel a szakmával, de a szakemberek hiánya miatt, esetleg lelkesedésből úgy döntenek, hogy a kezükbe veszik az irányítást.

A burkolás szabályai a kiváló végeredmény eléréséhez

A lakás átalakítása, felújítása elég költséges mulatság, ezért fontos, hogy az elvégzett munka mindig precíz legyen, amiben a burkolás szabályai hasznos iránymutatást nyújtanak. A konyha, fürdőszoba, terasz azok a helyiségek, ahol gyakran előfordulhat víznyomás, amit a legtöbb meleg burkolat nem visel jól. Ezekre a helyekre megszokott a csempe elhelyezése, de ennek a feladatnak vannak buktatói.

Minden, amit a csempe fugázás terén tudni érdemes

A lakás bizonyos helyiségeinek hidegburkolásakor, az utolsó simítások között a csempe fugázás, valamint szilikonozás lépései vannak, amelyek házilag is elvégezhetőek a megfelelő szerszámokkal és némi alapismerettel.

2023.06.07 13:38
TLS Csapata
A gipszkarton csempézése profi módon

A könnyűszerkezetes rendszerek építése és a hidegburkolatok lerakásának keresztezéséből született meg a gipszkarton csempézése, mint munkafolyamat. Érdemes kicsit jobban kibontani ezt a témakört, mielőtt a lényegi kivitelezésre esne a fókusz.

Egyre népszerűbb a csavaros lapszintező használata

A csempe lerakása még sohasem volta annyira egyszerű, mint manapság, főként, ha a csavaros lapszintező használata sem marad el a folyamat során. Történjen spórolásból a szakember kihagyása a műveletből vagy a barkácsolás iránti szeretetből, némi odafigyeléssel és pár apróbb szabály betartásával, a kívánt végeredményről senki sem tud majd rosszat mondani.

Így történhet a beton csiszolása

Az építőipar területén gyakran jelennek meg új technológiák, amilyen többek között a beton csiszolása. Jogosan felmerülő kérdés, hogy erre miért van egyáltalán szükség? A különféle felületek, felszínek kialakítása nemcsak a magánotthonokban, hanem a közintézményekben, ipari létesítményekben, raktárakban, bevásárlóközpontokban, parkolókban válik döntő tényezővé.

Így történjen a burkolás padlófűtésre

Az energiatakarékosság egyre fontosabb szerephez jut a mindennapokban, amiben kulcsszerepet kaphat a burkolás padlófűtésre, mint egyedi technológiai megoldás. A hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, amikor radiátorok, konvektorok bevetésére kerül sor, a hő hasznosulása magasabb fokot ér el, valamint egyenletesebb eloszlásról beszélhetünk a helyiségeken belül. A fő különbség ugyanakkor, hogy viszonylag alacsony hőfokon működik a padlófűtés, aminek az értéke 55-60 ℃ között változik. A többi központi fűtésnél ez az érték elérheti a 70-80 C fokot is. Cikkünkben sorra vesszük a padlófütés burkolására vonatkozó tudnivalókat és hasznos tanácsokkal is szolgálunk.

Régi-új trend a halszálka burkolás

Amikor különféle csempelapok lefektetésére kerül sor, akkor érdemes fontolóra venni a halszálka burkolás kivitelezését, ami az utóbbi időben igazi divattrendé változott. Bár szó sincs új dologról, ugyanis eredetileg a Lengyel Népköztársaság korából származik, amikor a klasszikus parkettalapokat egyedi mintában fektették le. Meleg burkolatok készítése esetén, lambéria felrakásnál mindig gyakori megoldás volt, hiszen szakít a sablonos téglasor mintákkal és nyújt valami pluszt, viszont a járólapok és fali csempék elhelyezése tekintetében igazán új megközelítést kínál.

Csempe vágása hatékony eszközökkel – dolgozz úgy, mint egy profi

A hidegburkolatok alkalmazásakor mindig komoly kérdéskörként merül fel a csempe vágása. Ez nem véletlen, ugyanis az elmúlt néhány évtizedben különösen sokféle termék született meg, amelyek mind másféle kezelési módot követelnek.

Kezdetben a szakembereknek csak a mázas kerámiákkal kellett megbirkózniuk, majd megjelentek a természetes anyagokból készülő, jóval keményebb és az átlagosnál vastagabb greslapok, ezekhez pedig már nem voltak ideálisak a hagyományos módszerek.

Szerencsére a technika fejlődése nem maradt el, mert ahogy újultak az építőanyagok, úgy a velük való munkához is megszülettek a kiváló felszerelések. Cikkünkben igyekszünk egy átfogó képet adni a csempevágás rejtelmeiről, főként az eszközökre nézve, ami néha egyszerűbb, máskor pedig bonyolultabb, de minden esetben leküzdhető kihívás.

A diagonál burkolás előnyei és kivitelezése

Az otthon széppé, igényesé tételéhez kiváló módszer a diagonál burkolás, mely most újra nagy divatját éli. A csempe lerakásának egy sajátos módjáról van szó, amikor a lapok nem párhuzamosan a fallal kerülnek lehelyezésre, hanem azzal 45 fokot zárnak be. Ezt az eljárást átlós vagy rombuszos burkolásnak is szokták nevezni. Az egyik legnagyobb előnye a hagyományos (hálós) módszerrel szemben, hogy optikailag remekül tágítja a teret, igaz, kicsit nagyobb anyagszükséglettel jár. Cikkünkben segítünk jobban áttekinteni ezt a metódust és kedvet csinálni a kivitelezéshez. Lássunk tehát neki!

Terasz burkolás házilag – profi tanácsok kivitelezéshez

Léteznek olyan professzionális munkák, például a terasz burkolás, aminek az elvégzéséhez jól jönnek a hasznos tanácsok és a már bevált tippek. Egy olyan munkafolyamatról beszélhetünk, aminek megvan a pontos sorrendje, ezért nem érdemes ettől eltérni, különben nem garantált a kiváló végeredmény. Tarts velünk és ismerd meg az erkély burkolás praktikáit.

Házilag is megoldható a járólap lerakása, mutatjuk hogyan!

Ha úgy dönt, hogy nekilát otthona felújításának és csak a legszükségesebbeket bízza szakemberre, akkor mindenképpen tudnia kell, hogy a járólap lerakása házilag is könnyedén kivitelezhető. Voltaképp csak néhány hasznos szerszámra, kiváló minőségű termékekre és egy nagy adag lelkesedésre lesz szükség a jó eredmény eléréséhez.

Ismerje meg a lapszintező rendszerek típusait!

A burkoló szakmában dolgozóknak hatalmas teher esett le a vállukról, amikor néhány évvel ezelőtt megjelentek a különféle lapszintező rendszerek. Bár fából készült ékes szintezők léteztek régebben is, de a kellően modern, precíz kialakítású, magas minőségű műanyagból gyártott változatok valamikor 2007 táján kezdtek csak el berobbanni a piacra.

Ezekkel a speciális rendszerekkel a teljesen egyenletes felszín elérése többé nem okoz gondot még a kezdő szakembereknek sem. A precíz és költséghatékony metódus segítségével a teljesítmény fokozására is lehetőség nyílik a megrendelők és kivitelezők nagy örömére.

Csempe fúrás lépésről lépésre – Így kerüld el a repedéseket!

A modern kor magas szintű elvárásokat hozott magával számos területen, amiből nem maradt ki a csempe fúrás művelete sem. Egy konyha vagy fürdőszoba kialakítása során, előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, amikor a szerelvényeket fel kell helyezni a falra. Ilyen esetekben a már meglévő burkolat átfúrása nagyon precíz munkát követel, különben felesleges lyukak és repedések fognak éktelenkedni az újonnan csempézett falon. Ennek azonban egyszerűen elejét lehet venni! A TLS speciális gyémánt körkivágók segítségével és néhány alapvető szabály betartásával egy kezdő burkolóknak sem jelent többé kihívást, a gyakran igen kemény felületekbe való szabályos, repedésmentes lyukfúrás.

A burkoló munkák elengedhetetlen kiegészítője a körkivágó

A burkolók körében mindig folyamatos kihívást jelentett a lyukfúrás, amire a körkivágó gyors és hatékony megoldást kínál. Az elmúlt években igen komoly fejlődésen ment keresztül ez a szakterület és vele együtt a termékek is magasabb szintre léptek. A modern technikai újítások révén megjelentek olyan speciális vákuumforrasztott és lézerhegesztett megoldások, amelyekkel egyszerűen öröm a munka. A régi vídia eszközök már teljesen a múlt homályába vesznek, amikor a csempe lyukfúrás kerül előtérbe. Vessük bele magunkat egy kicsit mélyebben a témába és lássuk, hogy mikor és miért lesz szükségünk ezekre a kivételes eszközökre!

Okos megoldások terasz kialakításához

A legtöbb családiházhoz tartozó kertben helyet kap valamilyen formában a terasz, akár kis kiülő, fedett vagy nagyméretű terasz formájában. Ahány megrendelő, annyi féle ötlet és anyag, de egy valamiben mindenkinek azonos a véleménye: a cél egy hosszú élettartamú és egyenletes felület létrehozása, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak.

2020.08.31 16:31
Mi kell egy jó kerthez?

A lakberendezési és építészeti kiadványok és blogok legtöbbször a házzal és annak szobáival foglalkoznak mind design, mind felépítés terén. Ezzel szemben a kert valamiért mindig egy sokadlagos tér marad, amit csak akkor fogunk tatarozni, amikor már nagy a baj.

Írásunkban összeszedtük, mire érdemes figyelni a kert megtervezésénél és berendezésénél.

2020.08.28 13:23
Így burkold a lépcsőket!

A különböző helyiségek burkolásánál sokszor akadnak olyan helyek, ahol kifejezetten szükség van a precizitásra és türelmes, megfontolt munkára. Ilyenek a különféle lépcsők is, amelyek általában igen nagy kihívást jelentenek a felújítási munkálatok és az építkezések során.

Írásunkban olyan támpontokat soroltatunk fel, amelyek segítenek a tervezésben és a tökéletes kivitelezésben, de szó lesz burkolatszintezésről és alternatív megoldásokról is, mint az álpadló.

3 hiba, amit elkövethetsz álpadló rendszer használatakor

Napjainkban egyre több szakember alkalmazza az álpadló rendszereket különféle problémák megoldására. Legtöbbször szintezésre, kábel és vezeték elvezetésére és álpadlós emelvények létrehozására használják.

Természetesen, ahogy minden eszköz és szerszám esetében itt is előfordulnak hibák az alkalmazáskor. Pontosan ezekről a hibákról, illetve rossz döntésekről lesz szó írásunkban!

4 ok, amiért a TLS lapszintező rendszert kell választanod

Egy tökéletes padlóhoz sajnos nem elég egy jóféle greslap, egy szép fuga és egy kis szabadidő. Ezek mellett kell még valami, amitől a felület tökéletesen sík és teljesen egyenletes lesz. Összeszedtünk 4 okot, amiért feltétlenül a TLS lapszintező rendszerére van szükséged, ha padlóburkolás előtt állsz!

 

A 3 leghasznosabb fogó amire szükséged lehet

Az összes burkolatfelújítási munkálat igényel bizonyos eszközöket, amik nélkül akár egészen szorult helyzetekbe is kerülhetünk. Szerszámos ládánknak vannak kihagyhatatlan alap darabjai, amik nélkül el sem indulunk a munkálatok helyszínére.

Most ezekből szemezgettünk és emeltünk ki 3 fogót, amelyet minden szakembernek nagy becsben kell tartania.

A lapszintező rendszerek helyes használata

A burkolatok lehelyezésekor komoly figyelmet kell fordítani a szintbe helyezésre és a precíz, szimmetrikus munkavégzésre. Ebben van segítségünkre a TLS lapszintező rendszere, amely használatával teljesen sík és egyenletes felületet érhetünk el.

Azt viszont kevesen tudják, hogy pontosan hogyan kell használni egy profi burkolatszintező rendszert. 

Ebben a cikkben a TLS lapszintezőjének helyes használatáról írunk, hogy a vele való munka gördülékeny és hibamentes legyen.

Használd ezt a 3 eszközt a tükörsima padlóhoz

A padlóburkolatok kialakításakor különösen fontos, hogy a keletkező felület tökéletesen sík, szintezett és egységes legyen. Ezt manapság már könnyedén elérhetjük, ha a megfelelő eszközöket használjuk a burkolattal fedett felület kialakításakor.

Cikkünkben bemutatunk három eszközt, amely lehetővé teszi nekünk a tökéletesen sík és szimmetrikus felület kialakítását.

Mire jó egy gyémántfúró készlet?

A flex vagy más néven sarokcsiszoló fontos kéziszerszáma az összes szakembernek. Sokrétű felhasználhatósága és nagy teljesítménye miatt gyakran használják a burkoláshoz is, különféle lyukak fúrására, élek lecsiszolására, alapok csiszolására. 

Írásunkban most a lyukak és nyílások kifúrására koncentrálunk, amihez az említett gépen kívül szükségünk van még egy magas minőségű, hosszú élettartamú gyémántfúró készletre is, amely segítségével könnyedén megbirkózhatunk a komolyabb kihívásokkal is.

Mire jó az állítható menetes szintező láb?

Ha padlóburkolatokról esik szó általában a kiindulás alapját valamilyen fix aljzat jelenti, legtöbbször beton. Erre kerülnek a legkülönbözőbb burkolatok a gres laptól a csempéig, ám léteznek helyzetek, amikor ennél kicsit nehezebb dolga van a burkolatot kialakító szakembereknek.

Ezekre a gyémántszerszámokra neked is szükséged lehet!

Akár csempézésről, akár más felújító- vagy építő munkálatról van szó, minden esetben szükség van profi és ellenálló szerszámokra, amik lehetővé teszik számunkra a precíz és hibátlan munkavégzést.

A gyémántszerszámok segítségével könnyen fúrhatunk lyukakat, vághatunk anyagokat és csiszolhatunk felületeket, ám ahhoz, hogy ezen munkák tökéletesek legyenek, célszerű kiváló minőségű és tesztelt szerszámokat beszereznünk.

Ezért szedtük össze a legfontosabb gyémántszerszámokat, amelyeknek helyet kell szorítanod szerszámosládádban.

 

A burkolatszintező rendszer használatának 3 előnye

Építkezések és felújítások egyik leglátványosabb része az, amikor a puritán aljzatra rá kerül egy csodás járólap, ami azonnal stílust és otthon érzetet kölcsönöz a vele lefedett tereknek. A hidegburkolók egyfajta művészek, akik megvalósítják elképzeléseinket és törekednek az esztétikus és megnyerő megjelenésre. Mindez precizitást és gyakorlatot igényel, de abban mindenki egyetért, hogy a legnehezebb az egységes és sík felület létrehozása, amely a későbbiekben sem deformálódik vagy süllyed.

Bizony ahhoz, hogy az előbb említett kritériumoknak saját padlónk is megfeleljen, nem elég egy jó szaki, profi eszközökre is szükség lesz, amelyek megkönnyítik a munkát. Ezen eszközök közé tartozik a burkolatszintező rendszer is, amelyet nagyon sokan felesleges hozzávalónak ítélnek meg, hiszen e nélkül is létrehoztak már számos egyenes és esztétikus felületet. De akkor miért is van szükség egy plusz körre, minek kezdje az ember a beszerzést egy jó minőségű burkolatszintező rendszerrel?

Ez fog kiderülni blogcikkünkben.

A burkolatszintező ék története

A burkolatszintezés egyik legfontosabb eleme a burkolatszintező ék, amely nélkül elképzelhetetlen lenne egy tökéletesen sík felület létrehozása. Ezen modern, perforációval rendelkező kis eszközök történetének kezdetéhez viszont vissza kell mennünk nagyjából Kr.e. 7000-ig, amikoris az első feljegyzések készültek a néhai Mezopotámia és a mostani India területén erről az egyszerű gépről.

Hogyan válasszunk burkolatot?

Írásunkban azoknak szeretnénk segíteni, akik felújítás vagy új burkolat választása előtt állnak, de nem biztosak abban, milyen helyiségbe milyen burkolatot válasszanak.

Így burkolj otthon, szakember nélkül

Ha szükségünk van valamilyen felújítási munkálatra, rendre eljutunk addig a felismerésig (persze a munka végeztével), hogy ezt valójában mi is meg tudnánk csinálni. Így van ez a burkolással is, ám sokan elfelejtik, hogy precizitás, tapasztalat és megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen jó eredményt elérni.

 

A cikk azoknak a vállalkozó szellemű embereknek szól, akik kellő utánajárást követően arra jutottak, hogy mégis maguk vágnának bele a munkálatokba, szívesen megtanulnák a lapszintező használatát és szeretnék, ha az ő kezük munkája által szépülne otthonuk. Lássuk, hogyan burkolj otthon, szakember nélkül!

5 hiba, amit elkövethetsz csempézéskor

A katasztrofális hibák szinte minden munkálat során megjelenhetnek, akár profi szakembert alkalmazunk, akár magunk állunk neki az adott feladatnak. Nyilván a második esetben fordul elő gyakrabban a tévedés, ezért célszerű nagyon összeszedetten és precízen dolgoznunk, főleg, ha burkolásról és csempézésről van szó.

Összeszedtünk 5 hibát, amit Te is könnyen elkövethetsz csempézés és padlóburkolás során.

2018.05.12 12:37
TLS Csapata

MILYEN LAPSZINTEZŐT ÉRDEMES VÁLASZTANI?

2018.03.03 14:38
TLS Csapata

MIÉRT JÓ ÉS HASZNOS A TLS LAPSZINTEZŐ RENDSZEREKET ALKALMAZNI ?

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2