Blog

Házilag is megoldható a járólap lerakása, mutatjuk hogyan!

2021.06.04 13:30
Házilag is megoldható a járólap lerakása, mutatjuk hogyan!

Ha úgy dönt, hogy nekilát otthona felújításának és csak a legszükségesebbeket bízza szakemberre, akkor mindenképpen tudnia kell, hogy a járólap lerakása házilag is könnyedén kivitelezhető. Voltaképp csak néhány hasznos szerszámra, kiváló minőségű termékekre és egy nagy adag lelkesedésre lesz szükség a jó eredmény eléréséhez.

Az internet tele van hasznos ötletekkel, videókkal, amelyek a burkolás menetét dolgozzák fel, de most itt is megosztunk néhány előnyös tippet Önnel. Ha velünk tart, akkor megtudhatja, hogy mire érdemes kellően figyelnie, milyen eszközöket muszáj beszereznie és egyáltalán milyen módon lásson neki a burkolás menetének.

Kifejezetten a lényegre fókuszálunk és segítünk abban, hogy megkapja azt az eredményt, amire vágyik. A saját keze munkáját pedig garantáltan jobban fogja értékelni, mint bármi mást! Lássunk tehát neki a burkolásnak!

Burkoláshoz felhasznált eszközök és alapanyagok

A burkolás menete csak akkor fog igazán gördülékenyen menni, ha minden előkészítésre kerül és nem a munkamenet során kell idegeskedve kutatni a fontos szerszámok után. Adjon a részletekre, tervezzen meg mindent aprólékosan és mindezek után vágjon neki a feladatnak!

Elengedhetetlen eszközök burkoláshoz

Még a burkolás elkezdése előtt be kell beszerezni néhány nagyon fontos szerszámot, amelyek nélkül egyszerűen megvalósíthatatlan a járólap lerakása. A modern megoldások mentén már rengeteg hasznos eszköz született meg, ezekkel kezdőként is könnyedén boldogulhat.

A fogazott glettelő az egyik leginkább ikonikus szerszám, aminek kulcsszerep jut a művelet során. Ezen kívül legyen kéznél csapózsinór, kalapács, csípőfogó, méteres, kőműveskanál, fúró és a csatlakoztatható keverőlapát, gyémánt lyukfúró, vödör, csempevágó, fugakereszt, sarokcsiszoló, tiszta rongy, szivacs, vízmérték, alumíniumléc, kézi gumis fugázó. Az egyenletes felületek kialakításához pedig válogatni lehet a kis és nagy ékes lapszintező rendszerek között.
A hagyományos csapózsinór helyett, már léteznek nagyon pontos lézeres szintezők, valamint szögmérő vonalzók is kaphatóak, a könnyed mérések érdekében, de ezek inkább azoknak fontosak, akik megélhetésszerűen foglalkoznak burkolással.

Alapanyagok kiválasztása

Nagyon sok minden eldőlhet ezen a téren, ugyanis a felhasznált alapanyagoktól függ a járólap élettartama. Sok olyan esettel lehet találkozni, amikor felválik a csempe, a nem megfelelő ragasztó használata miatt, vagy éppen a fuga pereg ki a helyéről.

Nem érdemes spórolni az alapanyagokon, hiszen a járólap lerakása olyan befektetés, ami évtizedeken keresztül kell tartson. Fontos infó, hogy fürdőről, konyháról, előszobáról, terasztól van-e szó. Válaszható kül- és beltéri csempe egyaránt. Jelentős a méretfelhozatal, ami ugyanúgy igaz a ragasztókra, amelyekből megéri a flexibilis kivitelek mellett voksolni, a tartós és ellenálló eredmény érdekében.

Tipp! Jobb elkerülni a világos fuga és sötét csempe kombinációt. Ez esetben ugyanis gyorsan bepiszkolódik a rések közötti anyag, aminek a tisztítása szinte lehetetlen. Döntsön inkább olyan mintázatok és árnyalatok mellett, amelyekhez jobban passzol a sötétebb árnyalat!

Csempeszintező rendszerek

A burkolás házilag sokkal egyszerűbb lesz, ha befektet a csempeszintező termékekbe. Ezekkel garantáltan kialakítható az egyenletes felszín és nem kell a fogazott lapokat nézni évekig. Lehet az kis- vagy nagy ékes, esetleg újrafelhasználható vagy csavaros lapszintező, mindent megtalál a kínálatunkban.

TLS lapszintező rendszer

A kezdőknek kifejezetten ajánlott a TLS-BASIC lapszintező rendszer, mely a legolcsóbb rendszer kínálatunkban. Ebből 100 db ék (1 csomag) bőven elég 4-5 m2 burkolásához. Ha profi szinten megy a járólap lerakása, akkor a TLS-SMART és TLS-PRO vagy ezek ECO verziói számítanak remek befektetésnek. Ezekből már érdemes 20-25 m2-re elegendő induló mennyiséget megrendelni, ami kb. 1 napi munkára elegendő. Ékekből ez 5 csomagot jelent, amelyek 1 nap után újra felhasználhatóak. Maradjunk még kicsit a burkolás házilag való kivitelezésénél!

A burkolás elkezdése, felület előkészítése

A járólap lerakása végtelenül egyszerű feladat, ha kellően sima a felület. Nem mindegy, hogy az előkészítés egy régebbi burkolat feltörésével fog kezdődni vagy teljesen szűz betonra történik a munkavégzés. A már meglévő csempére burkolás sem elképzelhetetlen, hiszen vannak kifejezetten erre a célra tervezett ragasztóanyagok. Ami viszont elengedhetetlen, az a teljesen egyenletes felület.

sík felület kialakítása burkolás előtt

A nagyobb mélyedéseket esztrich betonnal, a kisebbeket pedig önterülő aljzatkiegyenlítővel lehet javítani. Érdemes ellenőrizni a padló burkolás előtt a felület nedvességtartalmát és csak a kellően száraz aljzat esetében vegye kezdetét a munka.

A 2 méteres alumíniumléc és vízmérték segítségével könnyedén felfedezhetőek az egyenetlenségek, amelyek glettel kitölthetők. Ha mindez elkészült a járólap lerakása előtt, még tisztítani és mélyalapozni kell. A portalanítás kulcsfontosságú, hiszen az apró szemcsékből álló bevonat megakadályozhatja a ragasztó jó tapadását.

A burkolás menete

A padlóburkolás legelső és lényeges pontja az a helyszín felmérése. A helyiséget a szegélyektől számítva fel kell osztani, amiben a csapózsinór lesz a segítségére. Ha úgy néz ki, hogy a végpontokra túl keskeny csempedarab menne, akkor érdemes kicsit eltolni a kezdő járólap lerakásának pontját.

Mindig középről és egész csempével történik meg a járólap lerakása. A gyártó utasításainak megfelelően, az összekevert ragasztót fogazott glettvassal simítsa el. Az állag olyan legyen, hogy a barázdák ne folyjanak szét. Mindig csak annyit kell leteríteni, amennyit egyszerre fel lehet dolgozni.

A régi típusú csempék esetében szükség volt a beáztatásra a járólap lerakása előtt, de a jelenlegi termékek ezt az előkészítést nem követelik meg. A leterített ragasztóba belehelyezett lapokat lágy, előre-hátra való mozgatással el lehet igazítani és gumikalapács megütögetésével a végleges helyre igazítani. Ha a réseken kijön a ragasztó, akkor azt azonnal el kell távolítani példádul egy csavarhúzóval és a csempe felszínét is le kell törölni.

burkolás menete

A lapok közé kerüljenek fugakeresztek vagy olyan lapszintező talpak, amelyek képesek kiváltani ezt a funkciót. Kínálatunkban talál 1-5 mm között több variánst. A talpak fül részébe behelyezett ékekkel könnyedén elérhető a teljesen egyenes felület, amit vízmértékkel lehet ellenőrizni.

A járólapok vágása

A padlóburkolás során, előbb-utóbb olyan akadályokba fog ütközni, amiket csak úgy tud leküzdeni, ha vág vagy fúr. A sarkoknál, végeknél, illetve fürdőben a szennyvíz kifolyóknál gondoskodni kell a csempék formálásáról. A befejező pontoknál (padló és fal találkozása) az egyenes vágásokhoz a kézi csempevágó alkalmazása az ideális. Ezekkel a rendszerekkel gyorsan és hatékonyan lehet dolgozni.

Az esetleges apróbb korrekciókhoz és az élek finomításához használunk bátran gyémánt vágókroongot és csiszolókorongot

gyémánt vágó és csiszolókorong csempéhez

Tipp! Az utolsó sor csempe és a fal közé ne kerüljön ragasztó és fuga mert az hanghíd kialakulásához vezethet. Érdemesebb inkább szilikonnal kitölteni ezt a részt. Ami pedig a fúrást illeti, ahhoz a TLS-DIAMOND gyémánt körkivágó készlet között megtalálja az ideális átmérővel rendelkező kivitelt. Amint említettük, profi szerszámokkal gyerekjáték lesz a munkavégzés.

Fugázás menete

A lapok lefektetését követően, 24 órát kell várni, majd eltávolíthatóak a lapszintező ékek. A fugázó anyag bekeverése mindig a gyártó utasításainak megfelelően történjen és gumis kézi fugázóval legyen felhordva. Jó, ha a fuga a járólapok szintje alatt van egy kicsivel. A lapok lemosása egy szivaccsal történjen! Ezt fontos minél hamarabb elvégezni, mert a megkötött anyagot csak nehezen lehet eltávolítani a felületről. A mosást követően, egy száraz ronggyal kell tisztára törölni a járólapot és készen is van.

A padlóburkolás menete egyszerűnek tűnhet, de előfordulhatnak komolyabb kihívások. Ha bizonytalan, akkor kérje szakember segítségét, a kiváló eredmény eléréséhez! Amennyiben körültekintő az alapanyagok, szerszámok kiválasztásában és minden utasítást betart, büszkén tekinthet végig a munkáján. Bátran lásson neki a feladatnak!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2