Blog

A diagonál burkolás előnyei és kivitelezése

2021.08.02 13:59
TLS Csapata
A diagonál burkolás előnyei és kivitelezése

Az otthon széppé, igényesé tételéhez kiváló módszer a diagonál burkolás, mely most újra nagy divatját éli. A csempe lerakásának egy sajátos módjáról van szó, amikor a lapok nem párhuzamosan a fallal kerülnek lehelyezésre, hanem azzal 45 fokot zárnak be. Ezt az eljárást átlós vagy rombuszos burkolásnak is szokták nevezni. Az egyik legnagyobb előnye a hagyományos (hálós) módszerrel szemben, hogy optikailag remekül tágítja a teret, igaz, kicsit nagyobb anyagszükséglettel jár. Cikkünkben segítünk jobban áttekinteni ezt a metódust és kedvet csinálni a kivitelezéshez. Lássunk tehát neki!

A diagonál burkolás jelentősége

Ahhoz, hogy otthona maximálisan kielégítse az elvárásait, nagyon körültekintően kell kiválasztania a padló- és falburkolatok típusait. A linóleum már a múlté, hiszen a modern csempelapok kora köszöntött be, ezeket pedig gyakran természetes kövekből készítik. A fantasztikus színhatások és minták a lerakás formájától is nagyban függenek.

A viszonylag kisméretű tereket a diagonál burkolás során optikailag remekül ki lehet tágítani. Szintén előnyös megoldás abban az esetben, ha a burkolandó szoba falai nem teljesen párhuzamosak egymással.

Tervezésnél mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy legalább 3 egész sor csempe legyen egymás mellé téve, a kellő hatás elérése érdekében. Fürdőszobák, előszobák esetében a diagonál burkolás egyértelműen ideális döntés. Általában padlónál szokták alkalmazni, de van arra is mód, hogy a falra szintén rombusz alakban kerüljenek fel a csempék, persze ez típustól függ.

A diagonál burkolás anyagszükséglet kiszámítása

Az első és legfontosabb lépés egyértelműen a diagonál burkolás során a megfelelő mennyiségű alapanyag beszerzése. Bármilyen formában is történjen a burkolás, mindig megéri valamivel többet vásárolni, hiszen a vágások miatt ezekre olykor szükség lesz. Hálós mintánál 10%-kal, diagonál burkolás esetén legalább 15 %-kal többet érdemes rendelni, mint amennyit a helyiség alapból megkíván.

Bár sokan úgy tartják, hogy az átlós lerakás nagyon anyagpazarló, valójában ez csak akkor állja meg a helyét, ha a burkolólapokon valamilyen jellegzetes minta található, amire külön figyelni kell az illesztéseknél. Amennyiben bizonytalan lenne a diagonál burkolás anyagszükséglet kiszámításakor, bátran kérje ki egy szakember segítségét a pontos mennyiség meghatározásához!

A diagonál burkolás kezdése

diagonál burkolás menete

A pontos alapterület (hosszúság x szélesség) kiszámítását követően beszerzett anyagmennyiség legoptimálisabb felhasználása tekintetében tudni kell, honnan történjen a diagonál burkolás kezdése. Ahogyan a hálós csemperakás sem közvetlenül az egyik faltól indul, úgy van ez az átlós megoldásnál is.

Első lépésben jelölje meg a helyiség falainak a közepét, majd pedig csapózsinórral jelölje ki az átlókat. Ennek vonalán lehelyezhető az első 3 burkolólap, amelyek már megfelelően mutatják a rombuszmintát. Fontos tehát, hogy ne közvetlenül a faltól induljon a lerakás, hanem mindig a helyiség közepe legyen a kiindulópont. Mint a legtöbb munka esetében, itt is a kezdés a legnehezebb, de ezt követően a többi már szinte megy magától.

A diagonál burkolás menete

Természetesen nem mindegy, hogy teljesen szűz felületre kerül a burkolat, esetleg olyan helyre, ahonnan előzőleg a régi csempét már el kellett távolítani, valamint olykor esély van a meglévő burkolatra közvetlenül dolgozni, de ez elég ritka.

Az első lépés általában a megfelelő aljzatkiegyenlítés, melyet vízmértékkel kell ellenőrizni, a száradást követően. Ha valahol még így is megkíván egy kis plusz anyagot a felület, akkor oda vékonyan csemperagasztó kerüljön, ami legyen kellően flexibilis és a gyártó utasításai szerint megkeverve.

Fogas glettvassal optimális mennyiségű ragasztót kell felvinni a felületre és a csempe hátoldalára, majd mehet a helyére. A légbuborékok kiszorítása érdekében tenyérrel vagy gumikalapáccsal óvatosan ütögesse meg a lehelyezett lapokat.

járólap lerakása csemperagasztó

Mivel általában kisebb méretű csempelapok kerülnek felhasználásra az átlós burkolás során, így a TLS BASIC kis ékes lapszintező alkalmazása az ideális, a vízszintes felület kialakítása érdekében.

Természetesen ez csak egy termék a sok közül, a lapszintező rendszerek típusairól bővebben itt olvashat.

A fal mentén szükséges vágások során figyelni kell, hogy az élek megfelelően legyenek lekerekítve, amiben a TLS PREDATOR gyémántvágó és csiszolókorong kiváló munkatársa lesz. A hosszanti, egyenletes vágásokon túl, a csiszolás, polírozás is professzionális módon megoldható ezzel. A diagonál burkolás menete a lábazat felragasztásával, illetve a fugahézagok kitöltésével ér véget.

Látható tehát, hogy a diagonál burkolás elvégzése nem nagy ördöngösség, viszont rendkívül stílusos megoldás, ezért mindenképpen érdemes okosan alkalmazni.

Ha még részletesebben érdekli a járólap lerakása házilag, akkor ebben a cikkünkben bővebben olvashat a témáról.

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2