Blog

Ismerje meg a lapszintező rendszerek típusait!

2021.05.04 13:34
TLS Csapata
Ismerje meg a lapszintező rendszerek típusait!

A burkoló szakmában dolgozóknak hatalmas teher esett le a vállukról, amikor néhány évvel ezelőtt megjelentek a különféle lapszintező rendszerek. Bár fából készült ékes szintezők léteztek régebben is, de a kellően modern, precíz kialakítású, magas minőségű műanyagból gyártott változatok valamikor 2007 táján kezdtek csak el berobbanni a piacra.

Ezekkel a speciális rendszerekkel a teljesen egyenletes felszín elérése többé nem okoz gondot még a kezdő szakembereknek sem. A precíz és költséghatékony metódus segítségével a teljesítmény fokozására is lehetőség nyílik a megrendelők és kivitelezők nagy örömére.

A lapszintezők útvesztője

Nem tudsz választani a sok különböző lapszintező rendszerek közül? Ha te is eltévedtél a burkolatszintező kínálatban, megmutatjuk hogyan dönthetsz okosan

A nagy bumm óta sokféle rendszer látott napvilágot, melyek közt az eligazodás nem mindig egyszerű. Hogy megkönnyítsük a döntést, cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb rendszerek közötti különbségeket, és az egyes típusok előnyeit. Lássuk!

A burkolatszintező rendszer nyújtotta előnyök

A különféle burkolatok készítése egy különálló szakterület, ami nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Sorra jelennek meg az újabb terméktípusok, amelyekkel dolgozni gyakran elég komoly kihívást jelent. A régebbi fajta 15x15 cm méretű, fehér kerámiazománccal bevont csempelapok kora már elég régen lejárt. Ezekkel az egyszerű hidegburkolati elemekkel viszonylag könnyedén lehetett dolgozni.

Ma már egy kisebb kereskedésben is óriási választék található a padló- és falburkoláshoz kapható alapanyagokból, beleértve a kimondottan méretes és nagy súllyal rendelkező 60x120, 80x80, 120x120, 120x260 vagy akár még ennél is nagyobb lapokat.

Mivel az ilyen termékekkel való precíz munka már sokkal komolyabb kivitelezést követel, nagy szükség volt a lapszintezők kínálta előnyökre. A lapszintező rendszerek megakadályozzák, hogy a már lefektetett lapok hirtelen elmozduljanak, valamint a lapszintező talp fugatávtartóként is működik. Használatuk rendkívül egyszerű, így rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg általuk.

Amire mindenképpen megéri odafigyelni, hogy pontosan honnan történik a beszerzésük, ugyanis a piac tele van gyenge, minőségileg megkérdőjelezhető termékekkel. Kínálatunkban csak a prémium minőségű alapanyagokból készült TLS termékeket találja (garantáltan eredeti TLS termékek a TLS márkavédett logóval ellátva, ami garancia a megkérdőjelezhetetlen és eredeti minőségre!), amelyek garantáltan nem okoznak csalódást!

Többet a lapszintezők előnyeiről itt olvashatsz

A lapszintező rendszerek fajtái

A legelső csempeszintező típusok megszületését követően, a gyártók igen komoly fejlesztéseket hajtottak végre és sorra jelentek meg az újabb termékkategóriákkal. Valójában már akkora kínálat mutatkozik a piacon, hogy dönteni is elég nehéz. Mindenképpen megéri közelebbről megismerkedni a különféle lapszintező rendszerek képességeivel.

lapszintező rendszerek típusai

Nagy-ékes lapszintező rendszerek

Ebben a kategóriában találhatóak a TLS-PRO, TLS-PRO ECO, TLS-SMART, TLS-SMART ECO, TLS-PRO XL termékek. A burkolatszintező típusok között, esetenként van némi eltérés, amilyen például a TLS-PRO XL megmagasított talplemezei, ami kifejezetten a vastagabb (12-22 mm) közötti burkolólapok alkalmazásához született meg. Ebből adódóan, nem kompatibilis a többi verzióval ez a kiegészítő, a lapszintező ék ellenben ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik.

A minimális eltéréseket tekintve, ugyanolyan specifikációkat mutatnak és a használatuk szintén azonos metódussal történik.

A rendszer 3 részből épül fel. Adott egy fülrésszel egybekapcsolt talplemez, ami bekerül a burkolólapok alá, valamint fontos kiegészítő a lapszintező ék és fogó. Az ék a fülrészbe lesz belehelyezve majd a fogóval kellően beszorítva és kész is a művelet. Az eltávolítás során a fül elválik a talplemeztől és az ék szabadon felhasználható újból. Gyors, tiszta és egyszerű.

A TLS-PRO, TLS-SMART valamint ezek ECO verziói teljesen kompatibilisek egymással és legfőképpen a nagy, valamint vékony, de mindenképpen a 12 mm alatti vastagsággal rendelkező burkolólapok lehelyezése során nyújtanak hatékony segítséget. Azon szakembereknek javasoljuk leginkább, akik napi szinten dolgoznak burkolóelemekkel. Az induló ékek mennyisége általában 5 csomag (500 db), ami 20-25 m2 felületre elegendő.

Kis-ékes lapszintező rendszerek

Ezen csempe szintező rendszerek főbb képviselői a TLS-BASIC és TLS-BASIC ECO. Felhasználási módjukat tekintve, tökéletesen megegyeznek a nagy-ékes lapszintező kategóriával. A különbség voltaképpen a méretekben rejlik. Az ék szélessége és a talp ablaknyílásának a szélessége tér el szignifikánsan egymástól. Amíg a kis ékes éknek általában a mérete 14 mm, a szintező talp ablaknyílása pedig megközelítőleg 15-15,5 mm, addig a nagy ékes éknek a szélessége általában 22 mm, a szintező talpnak pedig körülbelül 23,5-24 mm az ablaknyílás szélessége. Ebből adódik, hogy a rendszerek nem kompatibilisek egymással.

ékes lapszintező rendszer használat közben

A felhasználás tekintetében gyakran kiválthatják egymást, ami a kis és közepes méretű csempelapok szintezését illeti. A kis-ékes lapszintező használata annyibban egyszerűbb, hogy szűkebb helyeken is elfér. Felépítését tekintve kisebb méretekről lehet beszélni, valamint a falvastagság lecsökkentésével járt a kikönnyített anyagok megalkotása. Ebből adódóan, a költségek is jóval kedvezőbbek, majdnem 60 %-a a nagy-ékes lapszintező rendszereknek.

Felhasználási területüket tekintve a kis és közepes csempe-, valamint burkolólapok lehelyezésére ajánljuk, akár kezdőknek is. Ha szeretné a konyhát vagy a fürdőszobát leburkolni, de fél az egyenetlen felület létrejöttétől, akkor a TLS-BASIC kiváló megoldást nyújt a problémára. Az oldalunkon található anyagszükségletet számoló táblázat segítségével könnyedén kiszámolhatja, mennyi darabra van szüksége az adott felület leburkolásához. Viszonyításképpen 100 db ék elegendő kb. 4-5 m2 felületre.

Újrafelhasználtató burkolatszintező

Egyedi terméknek minősül a TLS PROPELLER. Ez a csempeszintező önmagában is felhasználható, de gyakran a kis- és nagy-ékes lapszintezők mellett kerül alkalmazásra, úgynevezett javítókészletként. Erre kifejezetten akkor van szükség, ha a piacon nem a TLS termékekbe fut bele, hanem egy sokkal gyengébb minőségű márkába, ami hajlamos több bosszúságot okozni azzal, hogy használat előtt már gyakran a csomagolásban vagy használat közben a fülrész megsérül, eltörik, idő előtt elválik. Meg lehet előzni, hogy újból fel kelljen szedni a teljes burkolatot, mivel az újra felhasználható lapszintező tökéletes korrekciót tesz lehetővé.

újrafelhasználható lapszintező rendszer tls propellerA talp itt egy rozsdamentes acél tüske, ami köré kialakításra kerül a műanyag csavaros rész. A termék utólag is könnyedén behelyezhető és még a teljes száradás előtt megközelítőleg 24 órával a lapok lehelyezését követően könnyedén eltávolítható. Egyszerűen csak el kell fordítani a fuga iránnyal párhuzamosan 90 fokkal a tüskét és így az egyszerűen kihúzható, illetve ugyanilyen módon csak ellenkező műveletsor keretében, utólag is behelyezhető, ha szükség van rá. Sokan csak önmagában alkalmazzák és így is tökéletes eredményt tud nyújtani.

Felhasználása nagyon egyszerű, könnyedén elsajátítható. Önmagában is remekül alkalmazható egyenletes burkolatok készítésére. Kezdőknek, haladóknak és profi szintező szakembereknek egyaránt ajánlott.

Csavaros csempeszintező

Nagy reményeket fűztek a gyártók az úgynevezett csavaros csempeszintezőkhöz (a TLS kínálatából a TWISTER tartozik ide), de mégsem terjedt el széles körben ez a fajta lapszintező. A körülbelül 5-6 éve megjelent csavaros rendszer ma viszonylag szerény népszerűségnek örvend a mesteremberek körében.

Ez a fajta lapszintező a burkolólapok alá kerülő talplemezből, menetes szárból és az arra rászorítható fejrészből épül fel. Használata nem annyira egyszerű, mint az ékes verzióké, ezért inkább csak a nagyobb szaktudással rendelkezőknek ajánlott.

A fejrész rászorítása során könnyen elmozdulhatnak a csempelapok és esetleg azok felszíne is megsérülhet. Természetesen kellő gyakorlattal és figyelemmel a csavaros csempeszintező is nagyon jó hatásfokkal alkalmazható mérettől és lapvastagságtól függetlenül. Főként haladóknak ajánlott vele dolgozni.

A lapszintező rendszerek helyes kiválasztása

Amennyiben nem tudná eldönteni, hogy melyik felel meg az elvárásinak, akkor hasznos útmutatót talál az oldalunkon a témában, videók és írott formában egyaránt. Általában a kezdő vagy hobbi burkolók esetében a költségek azok, amelyek meghatározó szereppel bírnak. A TLS-BASIC e tekintetben nagyon jó választásnak minősül. Mindazonáltal, hogy sokat megtakaríthat, az ékes lapszintező használata biztosan nem jelent majd problémát.

Általánosságban elmondható, hogy bármelyik lapszintező rendszer alkalmazása jobb, mint a semmi, hiszen így garantált a kiváló végeredmény. Szakembereink mindenben örömmel állnak a rendelkezésére, tehát, ha kérdése van a lapszintező használata vagy rendelése terén, akkor ne habozzon keresni bennünket!

Kerülje el a negatív tapasztalatokat a gyenge minőségű termékekkel és bízzon a TLS professzionális megoldásiban! A befektetett költségek és energia, valamint idő garantáltan gyorsan megtérül. Valóságos öröm lesz kitapasztalnia a lapszintező rendszerek alkalmazását és biztosan annyira elnyerik a tetszését, hogy soha többet nem akar majd ezen termékek nélkül belevágni a munkába. Ha fontos Önnek a gyorsaság és a kiváló minőség, akkor a csempeszintező prémiumkategóriás változataival pontosan ezt kapja meg tőlünk. Ne fossza meg magát a kiváló lehetőségtől, hanem döntsön a TLS mellett!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2