Blog

Régi-új trend a halszálka burkolás

2022.03.08 15:32
Régi-új trend a halszálka burkolás

Amikor különféle csempelapok lefektetésére kerül sor, akkor érdemes fontolóra venni a halszálka burkolás kivitelezését, ami az utóbbi időben igazi divattrendé változott. Bár szó sincs új dologról, ugyanis eredetileg a Lengyel Népköztársaság korából származik, amikor a klasszikus parkettalapokat egyedi mintában fektették le. Meleg burkolatok készítése esetén, lambéria felrakásnál mindig gyakori megoldás volt, hiszen szakít a sablonos téglasor mintákkal és nyújt valami pluszt, viszont a járólapok és fali csempék elhelyezése tekintetében igazán új megközelítést kínál.

A megoldási lehetőségek nagyon sokfélék, hiszen rengeteg módon kombinálható a halszálka burkolás, éppen ezért megunhatatlan. Mindig lehet csempészni bele valami pluszt, amivel kitűnik. A halszálka minta kirakása nem éppen a leggyorsabb metódusok közé sorolható, de a végeredmény magáért beszél.

Cikkünkben igyekszünk egy kis ízelítőt és kedvcsinálót összeállítani. Ha még nem tudná, hogy pontosan milyen módon történjen az otthona hangulatának fokozása, akkor jól fontolja meg a halszálka csempe alkalmazását, hiszen páratlan lehetőséget rejt magában!

Halszálka mintás burkolás

A halszálka burkolás neve egyértelműen abból eredeztethető, hogy a lefektetett burkolólapok formája klasszikus hallgerinc elrendezésre emlékeztetnek. Az elnevezés nagyon beszédes, hiszen, aki már egyszer látott ilyet, nem felejti el. A halszálka minta felépítése, amit olykor Versailles stílusú mintának is szoktak nevezni, általában döntve indul. Az első sor lefektetését követően, a következő oszlopban a lapok tükrözve találkoznak, melyek így V alakot képeznek.

burkolás halszálka mintában

Ez a mintázat csak és kizárólag téglalap alakú csempékből készíthető el, viszont ezen belül hihetetlenül nagy a kombinációk lehetősége. Az egészen kisméretű mozaikcsempéktől kezdve, a különösen nagy darabokig, bármilyen mérettartományban találhatunk burkolólapokat.

A 4,8×2,3 cm megfelel a mozaik kivitelnek, a 7,5×30 cm átmérő egy normál tégla nagyságát idézi, a 22,5×90 cm pedig már egészen nagy dimenziókat mutat. Látható tehát, hogy a felhozatal igen változatos.

A lefektetés történhet teljesen klasszikus elrendezésben, amikor a csempék rövidebb oldala a másik hosszabbik részéhez lesz illesztve 90 fokos szögben, de a sorok esetenként futhatnak dupla elrendezésben, valamint megtörheti azokat több átlós vagy hosszanti csempefuttatás.

A halszálka minta mindenhol jól mutat

A burkolás halszálka mintában eredetileg a klasszikus parketták lefektetési módja volt, ezért összeforrott azzal. Amint megjelentek a fahatású hidegburkoló elemek, a lehetőségek nagyban kitolódtak.

A halszálka burkolás igazán egyedi összhatást eredményez, mely bárhol a lakásban jól mutathat. Legyen az fürdő, konyha, előszoba, terasz, vagy éppen járda az udvaron. A térkövekkel is végezhető burkolás halszálka formában, ezzel sajátos hatást keltve. Elrendezését tekintve függőleges és derékszögű is lehet.

Ez a mintázat optikailag képes nagyítani a teret, így jó választásnak bizonyulhat a kisebb mérettel rendelkező helyiségekben is. A különféle egyéb felületekkel együtt remekül kombinálhatóak. Néha csak egy falrész kap ilyen mintát, ami remekül megtöri a monoton hangulatot.

Halszálka csempe egyedi árnyalatokban

Már maga a halszálka burkolás is nagyon stílusos, de okosan megválasztva a színkombinációkat, még többet adhat. Érdemes megismerni néhány egyedi designt, amelyek jelentősen kihangsúlyozhatják a minta vonzó oldalát.

design márványos burkolás minta

A vintage hatás napjainkban kimondottan trendi

A szürke sokak szerint lehangoló, de valójában a rusztikus megjelenést kölcsönöz, a konyhákban pl. nagyon megkapó tud lenni. Ebben az elrendezésben érdemes elhagyni a fugát és a burkolólapokat szorosan egymás mellé helyezni a falra. A nyers beton árnyalata fehér burkolattal kombinálva egyszerűen felülmúlhatatlan, kimondottan stílusossá teszi a helyiséget.

A márványos hatás megunhatatlan

Egyszerűen megfogalmazva, a fehér színből soha nincs olyan, hogy elég. A tisztaságot és nyugalmat sugárzó elrendezés a fürdőkben telitalálat. A teljesen fehér halszálka csempe, nagy márványfelületekkel kombinálva, rendkívül vonzó megjelenést biztosít.

Ipari elrendezés

Főleg nagyobb terek esetében, éttermekben, bárokban lett igazán népszerű az „ipari hangulat” kialakítása. Ha pl. a falakat, vagy csak az egyiket közülük kisebb téglaméretű halszálka mintában lerakott csempe díszíti, de a padlót egybefüggő cementes, műgyantás burkolat tarkítja. A hatást tovább tudja növelni a külső vezetékszelés.

Élénk színek kereszttüzében

Tévedés azt hinni, hogy a halszálka burkolás a visszafogottságról szól, ugyanis nagyon egyedi színkombinációkkal lehet játszani. Bár a fahatás kellemes melegséget nyújt, de ezen túllépve, a zöld, a kék és olykor még a vörös árnyalatok is dominálhatnak. Ezek keverésére szintén lehetőség nyílik, de érdemes nagyon jól megfontolni, hiszen évtizedeken keresztül kell majd nézni a végeredményt.

A hidegburkolás során gyakori a fugarések meghagyása, ami egy újabb lehetőség a minta kidomborítására. A kontrasztos fuga kiválasztásával tovább növelhető az eredmény, valamint ezt tudja felerősíteni még az ideális megvilágítás.

Halszálka járólap készítése

Megismerkedve közelebbről a halszálka csempe egyedi stílusával, neki lehet állni a lefektetésnek. Amennyiben sikerült kiválasztani a tökéletes termékeket, akkor az első nagyobb kihíváson túl is vagyunk.

Mielőtt még a ragasztó után nyúlna, érdemes lehet a padló felületére lerakni néhány darabot próbaként, hogy lássuk a végső hatást. Amennyiben ezzel elégedett, akkor kezdődhet a burkolás.

A halszálka burkolás anyagszükséglet gyakori kérdés. Erre azért nem lehet egzakt módon válaszolni, mert a méretek minden helyzetben meghatározóak. Szerencsére, az interneten található több olyan anyagszükséglet kalkulátor, amivel pontosan kiszámolhatóak az értékek. Mivel a sarkoknál történik némi plusz vágás, ezért mindig érdemes egy kicsivel több csempét vásárolni.

burkolás

Voltaképpen az eljárás nem különbözik a hagyományos csempék lefektetésének módjától, csupán a minta felépítésére kell külön fókuszálni. Függően attól, hogy mekkora lapokkal dolgozik, a munka elég aprólékos lehet. A mozaikcsempék lefektetése napokig is eltarthat, de a végeredmény garantáltan kárpótolni fogja.

Fontos kérdés a kivitelezés előtt, miszerint nulláról történik a burkolatkészítés, vagy először a régit kell eltávolítani? Mindkét esetben az első lépés a teljesen tiszta és sima felület kialakítása, amire nagyon jó aljzatkiegyenlítők állnak rendelkezésre. Amint ez meghúzott, némi alapozást követően megtörténhet a ragasztó elkenése fogazott glettvassal.Erre történhet a halszálka járólap elhelyezése, a fent említett minták egyike mentén.

Fontos, hogy fuga távtartókat használjunk minden csempe között. A vízszintes felület kialakításában pedig a különböző burkolatszintező termékcsaládok nagyon sokat segíthetnek. Ha nagyobb méretű halszálka csempét használunk, akkor a TLS-BASIC kis ékes lapszintező termékcsalád ideális választás lehet, de a TLS-PROPELLER újra felhasználható lapszintező is biztosan bevethető.

Halszálka burkolás a falon

A kisebb súllyal rendelkező mozaikcsempe a különféle felületek burkolására ideális. Legyen az OSB lap vagy gipszkarton, amire általában nem szokás hidegburkolást alkalmazni, de itt mégis szóba jöhetnek. Természetesen a megfelelő előkészítés elengedhetetlen. A falak esetében, az esetlegesen omló, pergő részek legyenek mindig eltávolítva és kijavítva, majd pedig az alapozás sem maradhat el.

halszálka mintás burkolás a falon

A padlótól ki kell mérni egy kis távolságot és innen kezdeni a munkát felfelé haladva. Az elrendezés tekintetében, a 90 fokos halszálka mintán túl, választható másik gyakori mód, amikor Chevron-téglalap alakú csempék kerülnek felrakásra. Itt a burkolólapok vége már gyárilag bizonyos szögben vannak levágva. Ezen eljárás során minden esetben a lapok rövidebb végei kerülnek összeillesztésre és ez adja ki a halszálka mintát.

Mivel vágásra előbb-utóbb szükség lesz és a kisebb lapoknál a hagyományos csempevágó nem alkalmazható, így érdemes professzionális gyémánt szerszámokat használni erre a célra. A TLS K-PRO TURBO ultravékony gyémánt vágókorong garantáltan megbirkózik a valóban kisméretű mozaikcsempékkel is. Ha pedig már elkészült a halszálka burkolás és utólag még falat kell fúrni valamilyen szerelvénynek, akkor erre a TLS COBRA-PRO gyémántszemcsés körkivágó tökéletesen alkalmas.

A klasszikus halszálka burkolás alaposan feldobja az otthonát és olyan környezetet biztosít, amibe mindig örömmel lép majd be. Bár a feladat nem egyszerű, viszont a kiváló szerszámok és kellő lelkesedés, no meg némi tudás jelenlétében, esetleg szakember bevonásával, a végeredmény egyszerűen megunhatatlan lesz és a rááldozott energia garantáltan meghozza a gyümölcsét.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2