Blog

Tudja meg mennyi csemperagasztó kell a burkoláshoz!

2023.11.02 14:05
TLS Csapata
Tudja meg mennyi csemperagasztó kell a burkoláshoz!

Fürdő, konyha vagy terasz burkolása előtt, mindig felmerül a kérdés, hogy mennyi csemperagasztó kell a megrendelt lapok mellé. Erre egyszerűen úgy lehetne válaszolni, hogy attól függ. Bár a ragasztók csomagolása általában kitér arra, hogy átlagosan mekkora felületre elég az adott anyagmennyiség, de ezt gyakran a helyi viszonyok is befolyásolják.

Például, ha egyenetlen az alap, amire dolgozni szeretne, akkor máris jobban „eszi” a fal a ragasztót. Ilyen formában elmondható, hogy minél simább a felszín, annál kevesebb ragasztóra lesz szükség.

Egy előző írásunkban kitértünk a csemperagasztók fajtáira és alapvető tulajdonságaira. Most nézzük meg, hogy fal vagy padló burkolásánál miként kell számolni, mielőtt bárki a vásárlásba fog!

Mitől függ, hogy mennyi csemperagasztó kell?

Egyenletesen kiképzett felületek esetében, a csemperagasztó anyagszükséglet általában a lapok típusától és méretétől függ. Először is a kerámia nagyobb vízszívó képességgel rendelkezik, ami miatt nem elég csak a felületet, megkenni, hanem fontos a burkolóelemek hátoldalát is. Ez máris megduplázza a felhasználást.

Átlagosanan 1 négyzetméter 2-5 kg ragasztót vesz fel, de ez esetenként 5-10 kg is lehet. A csemperagasztó kiadós mennyiségét azt határozza meg, hogy 1 zsákkal (25 kg) mekkora felületre lesz elég.

Hagyományos csemperagasztónál 30x30 cm lapok esetében az anyagigény kb. 4,3 kg/m2, kiadósság pedig kb. 5,8 m2/25 kg. Most pedig nézzük meg közelebbről, hogy mennyi csemperagasztó kell bizonyos méretű csempék felhelyezéséhez!

A csemperagasztó vastagsága a méretek függvényében

mennyi csemperagasztó kell burkoláshoz

A felületekre felvitt ragasztóanyag vastagságát nem szokták külön méregetni, hanem a műveletet a fogazott glettvas használata könnyíti meg. Ennek különböző típusait kell alkalmazni, ami meghatározza a csemperagasztó pontos vastagságát, valamint kitér az átalagos anyagszükségletre, kiadósságra. Beszéljenek tehát a számok!

  • 4x4 mm-es glettvas üvegmozaik ragasztásához az anyagigény kb. 2,1 kg/m2, kiadósság kb. 11,9 m2/25 kg.
  • 6x6 mm-es glettvasnál 15x15 cm-ig, kb. 3,2 kg/m2 anyagigény mellett, kiadósság kb. 7,8 m2/25 kg.
  • 8x8 mm-es fogazott glettvas esetében 30x30 cm-ig, anyagigény kb. 4,3 kg/m2, kiadóssága pedig: kb. 5,8 m2/25 kg.
  • 10x10 mm-es fogazott glettvas, közepes méretű csempe- és burkolólap ragasztásához padlóra 30x30 cm-ig, az anyagigény: kb. 5,4 kg/m2, kiadósság: kb. 4,6 m2/25 kg.
  • 12x12 mm-es fogazott glettvas, nagyméretű burkolólapokhoz az anyagigény: kb. 6,4 kg/m2, kiadóssága: kb. 3,9 m2/25 kg.

Természetesen, amint említettük, ezek csak hozzávetőleges számok, esetenként eltérhetnek, de ezekhez mindenképpen viszonyíthat, ha tudni szeretné, hogy nagyjából mennyi csemperagasztó kell az otthona burkoláshoz.

Amikor nagyobb méretű és nehéz lapokkal dolgozik, érdemes vastagágyú csemperagasztóba fektetnie, ami elviseli a terhelést. A lerakás során a stabil fogáshoz használjon vákuumos lapemelőt, illetve lapvibrátor segítségével egyenletesen eloszlathatja a ragasztót a burkolatok alatt, amivel növelni tudja a tapadás intenzitását. A csempeszintezésről szintén ne feledkezzen el!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2