Blog

A burkolás szabályai a kiváló végeredmény eléréséhez

2023.08.14 17:27
TLS Csapata
A burkolás szabályai a kiváló végeredmény eléréséhez

A lakás átalakítása, felújítása elég költséges mulatság, ezért fontos, hogy az elvégzett munka mindig precíz legyen, amiben a burkolás szabályai hasznos iránymutatást nyújtanak. A konyha, fürdőszoba, terasz azok a helyiségek, ahol gyakran előfordulhat víznyomás, amit a legtöbb meleg burkolat nem visel jól. Ezekre a helyekre megszokott a csempe elhelyezése, de ennek a feladatnak vannak buktatói.

Már akkor sem egyszerű a dolog, ha valaki szakembert kér fel erre a feladatra, de amennyiben saját maga kívánja elvégezni a munkát, ami egy külön szakterület, akkor bizony muszáj lesz előtérbe helyeznie a csempézés szabályait. Ezek mentén haladva, legalább az alapvető hibák megelőzhetőek és a kívánt végeredmény elérhető.

A lista különösen széles, ezért az alábbiakban igyekszünk tételesen kitérni a legfontosabb dolgokra, amelyek kiemelkedő figyelmet követelnek. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez külön szakma, aminek tengernyi irodalma van, ezért egy ilyen cikkben csak a lényegre lehet törekedni, de ez is gyakran elég a kivitelezés tekintetében. Lássuk akkor, hogy mik a burkolás szabályai, amiket megéri betartani!

Burkolás szabályai – amiket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni

a burkolás szabályai

Fontos megemlíteni, hogy a burkolás szabályai, mint témakör, 2 fő részre osztható. A belső terek és a terasz. A kültéri burkolás némileg eltér a kivitelezés terén, ezért ezt külön tárgyaljuk.

Tervezés

Mindennek az alapos tervezés adja meg az alapját, aminek hiányában csak kapkodás lesz a munka. Érdemes leülni, sok információt összegyűjteni, majd előre felépíteni, hogy miként fog zajlani pontról pontra a kivitelezés.

Bátran kérjen szakmai tanácsot, valamint merüljön el az internet kínálta segédanyagokban, mielőtt bármihez nekilátna!

Minőségi alapanyagok és szerszámok beszerzése

Mint minden helyzetben, úgy itt is igaz, hogy jó munkát csak prémium termékekkel és felszereléssel lehet végezni. Egy jó szerszám már önmagában sokat tesz, ezért ezekbe fontos befektetni.

Ha tényleg jó eredményt akar elérni, akkor itt véletlenül se spóroljon, hanem törekedjen a minőségre, mert az sokszorosan megtérül!

A csempéket mindig a terhelés függvényében válassza meg, hiszen a kopásállóság, a csúszásra való hajlam fontos tulajdonságok.

A szín és forma harmóniája

design burkolás minta

A burkolás szabályai között kiemelkedő, hogy csak olyan termékeket válasszon, amelyek tényleg elnyerik a tetszését. A csempéket nem szokás pár évente lecserélni, akár évtizedekig is meghatározzák majd otthonunk kinézetét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi és hogyan kerül fel a falra.

Mivel a kínálat óriási, így ne kapkodjon, hanem vegye figyelembe az aktuális trendeket, de mindenekelőtt azt tartsa szem előtt, hogy mi tetszik Önnek leginkább! A különféle árnyalatok az érzelmeket is befolyásolhatják, ezek pedig kihatnak a mindennapokra.

Nem csak maga a csempe, annak felrakási formája is meghatározó. A különféle trendekről, min pl. a halszálka burkolás és a diagonál burkolás korábban már részletesen írtunk, érdemes ezekkel a burkolási technikákkal megismerkedni.

Járólap lerakás iránya

A járólapok elhelyezése nem csupán a kivitelezés menete szempontjából döntő jelentőségű, mert ennek hatása van a térre is. A csempézés szabályai között egyértelműen meghatározó, hogy miként történik meg ezen elemek lerakása, aminek alapjai a következők:

  1. Ablak szabály: több szempontból is előnyös, hogy a járólap lerakás iránya a fényforrás, tehát többnyire az ablak felé mutasson. Az erre merőlegesen lefektetett csempék rusztikus hatást nyújtanak. Ha több ablak van, akkor a ferde minta az ideális.
  2. Fallal párhuzamos irány: gyakran alkalmazzák, hogy a hosszabbik fallal párhuzamosan halad a sor, de ez szűkebb helyiségekben hátrányos, mert csőhatást vált ki. Az ablak szabály is közbeszólhat, de nagyobb helyiségekben remek kiindulópont lehet.
  3. Szabálytalan irány: vannak olyan helyiségek, amelyek eltérnek a szabályos kiképzéstől, így ezeknél a járólap lerakás iránya legyen eleve ferde.
  4. Ajtó szabály: ez pedig arról szól, hogy a bejárat legyen a vezető pont, amihez tart az irány.
  5. Méret szabály: nagyobb helyiségbe nagy lapok, kicsibe pedig kisebbek ajánlottak. Ezzel tágítható a térhatás, mivel a kisebb helyiségben a nagy lapok csak „összenyomják” a teret és zavaró érzést keltenek.

A csemperagasztó maximális vastagsága

A mennyiség általában a csempelapok méretétől függ. Minél kisebb a burkolóelem, annál kevesebb ragasztót kell majd használni. A méret növekedésével automatikusan nő a készítmény mennyisége.

csemperagasztó felkenése

Leginkább elterjedt a cementbázisú ragasztó használata, aminek több fajtája létezik. Ezeket a jelölések függvényében különböztetheti meg egymástól. A csemperagasztó maximális vastagsága tekintetében az aljzat kiképzése szintén döntő jelentőségű. A szabadban csak a flexibilis, vagyis az alakváltozásra képes „S” típust szabad használni.

Ökölszabályként elmondható, hogy a szabványos falburkolat ragasztási vastagsága 4-5 mm. Padlónál pedig az alábbi adatokhoz tanácsos tartania magát: 10 cm-nél hosszabb oldalon 5 és 6 mm között, 10-20 cm között 8 mm, 20-30 cm között 10 mm, 30 cm hosszabb oldalon 12 mm. A csemperagasztó maximális vastagsága, az erre a célra kiképzett szerszámmal teríthető el egyszerűen.

Fogazott glettvas kiválasztása

Itt visszautalhatunk arra, miszerint jó eredményt csak kiváló eszközökkel érhet el. Éppen ezért, a fogazott glettvas kiválasztása meghatározó, amit a lapok mérete dönt el. Fogazat tekintetében 3, 8, 10 és 12 mm nagyságú kivitelek állnak rendelkezésre.

A mozaikcsempéknél a legkisebbet, a 10-15 cm lapokhoz a 8-as, a 30x30 cm lapokhoz a 10-es, a 60x60 cm és annál nagyobb lapoknál pedig a 12-es glettvas az ideális.

Minél nagyobb a csempe, annál jobb lefedettséget kell biztosítani a ragasztónak a hátulján, illetve a padló burkolásánál mind a felület, mind a csempe megkenésére szükség van.

Felület előkészítése

Egy jól előkészített felületre szinte gyerekjáték a burkolás. Sokan ezen csúsznak el, ezért erre megéri figyelni. Legyen egyenletes és szennyeződésektől teljesen mentes a felszín!

Melyek a terasz burkolás szabályai?

terasz burkolás

Amint említettük, a terasz burkolás szabályai valamivel eltérnek a beltéri kivitelezés metódusától, ezért itt is felsoroljuk röviden azokat az alapvető feltételeket, amikre megéri figyelni, a későbbi hibák elkerülése érdekében.

Felület kiegyenlítése

Amire mindig törekedni kell, az a felületnek az egyenletes kiképzése. Az eltéréseket nem lehet egyszerűen csak ragasztóval pótolni, ezért mindig használjon egy vékony kiegyenlítő réteget, amivel kitöltheti a kisebb-nagyobb mélyedéseket!

Megfelelő lejtés biztosítása

A terasz burkolás szabályai között alapvető, hogy 1,5 % lejtést mindenképpen biztosítani kell, a hatékony vízelvezetés érdekében.

Flexibilis ragasztó alkalmazása

A szabadban a hőhatás jobban érvényesül, ami miatt csak alakváltozásra képes, vagyis flexibilis ragasztó használata kerülhet képbe.

Megfelelő méretű fuga és dilatációs hézag kialakítása

csempe fugázás szabályai

Az építési anyagoknak a hő hatására van egy tágulási mértékük, amit kompenzálni kell. Erre szolgál megoldásként a fugázás.

A fugahézagok nem lehetnek kisebbek mint 2 mm és csak rugalmas összetevőkkel szabad dolgozni. A falnál szilikon kitöltésre lesz szükség és legalább 1 cm távolság megtartására kell törekedni.

Vízszigetelés kiképzése

Legyen fedett vagy nyitott a terasz, a burkolat lerakása előtt, a vízszigetelésre mindenképp gondoljon! Ha ez elmarad, akkor a beszivárgó nedvesség a fagy hatására könnyen felfeszíti a lapokat, amit jobb megelőzni.

Rendszeres állapotfelmérés

Ez leginkább a fuga állapotára vonatkozik, évente 1-2 alkalommal. Ugyanis, ha a fuga megreped és átengedi a vizet, akkor az előbbi probléma merülhet fel. Tartsa ezt szem előtt és előzze meg a kellemetlen tapasztalatot!

Bár a burkolás szabályai nincsenek kőbe vésve és a technológia fejlődésével némelyik közülük kisebb figyelmet érdemel majd, de amennyiben betartja a fenti előírásokat, akkor kisebb eséllyel merülhetnek fel olyan hibák, amiket később majd orvosolni kell.

A burkolási hibák javítása utólag már nem mindig végezhető el könnyen és legtöbbször csak teljes cserével korrigálható, ami komoly költségeket von maga után, nem beszélve a felesleges idegeskedésről.

A következő cikkben részletesen kitérünk arra, hogy melyek azok a leggyakrabban elkövetett hibák, amelyek jelentkezhetnek a burkolás szabályainak mellőzésével és ezek ellen mit tud tenni, ha erre a feltételek adottak.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2