Blog

Terasz burkolás házilag – profi tanácsok kivitelezéshez

2021.07.05 13:30
TLS Csapata
Terasz burkolás házilag – profi tanácsok kivitelezéshez

Léteznek olyan professzionális munkák, például a terasz burkolás, aminek az elvégzéséhez jól jönnek a hasznos tanácsok és a már bevált tippek. Egy olyan munkafolyamatról beszélhetünk, aminek megvan a pontos sorrendje, ezért nem érdemes ettől eltérni, különben nem garantált a kiváló végeredmény. Tarts velünk és ismerd meg az erkély burkolás praktikáit.

Természetesen a terasz burkolás menete bizonyos esetekben eltérhet egymástól, nem mindegy ugyanis, hogy pontosan hol kap helyet ez a felület. Egy teljesen fedetlen, a természet erőinek maximálisan kitett terasz esetében komolyabb figyelmet követel meg a profi felület előkészítése, mint például a lakás mellé csatolt, tetőszerkezettel és oldalfali védelemmel ellátott, félig vagy csak időszakosan nyitott megoldás.

Ami ugyanakkor közös, hogy a megfelelő padlóképzésre és kiváló vízszigetelésre minden esetben gondolni kell. Nézzük meg tételesen, hogy milyen módon történjen a profi terasz burkolása, a kiváló végeredmény biztosítása érdekében!

Hagyományos és tetőtéri terasz különbségek

Mint minden esetben, itt is a legfontosabb a megfelelő alap előkészítése. Technikailag eltér egymástól, amikor egy tetőtéri terasz burkolása valósul meg, mint amikor egy külön rész létrehozása történik, például a ház oldalához csatolva. Nevezzük ezt hagyományos terasznak, amikor nem található az építmény alatt másik helyiség (pl. pince vagy esetenként szoba). A fő különbség a két eset között, hogy amikor közvetlenül a talajra veszi kezdetét a kialakítás, akkor nemcsak a felülről érkező csapadék elvezetésére kell koncentrálni, hanem a lentről esetlegesen felszivárgó, úgynevezett kapilláris víz megjelenésének is elejét kell venni. Ez utóbbi ugyanis a salétrom megjelenését okozza a falak esetében és a burkolatok gyors leválásához vezethet.

A másik sarkalatos eltérés a csapadék elvezetésében nyilvánul meg. A tetőtérnél általában a fürdőszobához hasonló módon egy a felület közepe felé lejtő kiképzést kell végezni, ahol a vízelnyelést egy szifon végzi. Ezzel szemben, a hagyományos terasz oldalra vagy kifelé lejt egyenletesen, ami valamennyivel egyszerűbb kivitelezést tesz lehetővé.

A terasz burkolás menete

Legyen szó hagyományos vagy tetőtéri teraszról, mindkét esetben adott egy úgymond nyers betonfelület, amire a további rétegrendek kiképzése történik. A kültéri burkolás esetében fontos, hogy ne csak a csemperagasztóval történjen meg a lejtés megadása, hanem már közvetlenül az alapfelület rendelkezzen ezzel a paraméterrel. A betonra általában alumíniumból készült profilok kerülnek, amelyek már a kellő lejtést mutatják. Ez 1-2 % között változhat, csempetípustól függően.

terasz burkolás előkészítése

A profilok között a térkitöltő és betonjavító habarcs elterítése következik, aminek száradása után egy feszültségmentesítő drénlemez felragasztása történik S1-es flexibilis csemperagasztóval, majd pedig ugyanezzel az alapanyaggal a terasz burkolás valósulhat meg, amit a fugázás és szilikonozás zár le. Érdemes minden munkafázist kellő precizitással elvégezni és prémiumminőségű alapanyagokat felhasználni a cél érdekében.

Felületkiképzés és vízszigetelés

A kültéri burkolás házilag ugyanolyan profizmussal végezhető el, mintha egy profi szakember tenné azt, amennyiben az alapanyagok nincsenek kispórolva. A vízelvezetés és szigetelés azért kihagyhatatlan a terasz burkolás esetén, mert ezzel biztosítható, hogy a járólapok hosszú időn keresztül stabilan tartsanak. Ha a nedvesség bejut a résekbe és ott megfagy, akkor gyorsan szétrepeszti a felületeket és a járólapok elválását idézi elő.

Nem szabad elfelejteni, hogy a teraszok ki vannak téve a természet erőinek. A dilatáció, aminek során a napsütés felmelegedésének hatására a betonréteg kitágul, majd összeszűkül szintén a lapok elválását okozhatja. A feszültségmentesítő drénlemez ezért kettős szerepet kap, hiszen enged egy külön mozgást, miközben meggátolja a nedvesség átszivárgását az aljzatbetonba.

A lemezek találkozásánál lévő réseket egy hajlaterősítő szalag-vízszigetelő kombinációval lehet ideálisan lezárni, amivel még a negatív sarkok kiképzése is megvalósulhat. Ha mindez megvan, kezdetét veheti a terasz burkolás.

A kültéri járólapok lerakása

Sohasem szabad a felület szélétől indulni a járólapok lerakásával! Érdemes inkább középről nekilátni a munkának, de csak azt követően, hogy fel lett véve egy úgynevezett koordináta rendszer, amihez folyamatosan igazodni kell. Ez akadályozza meg, hogy a fali csatlakozásnál túl keskeny csíkok kerüljenek bevágásra, ami esztétikailag kellemetlen látványt eredményezne.

Nagyon fontos tudni, hogy csak flexibilis kültéri ragasztóval szabad dolgozni, ami jól viseli a szabad térben előforduló időjárási szélsőségeket. Mivel a terasz burkolás során elkerülhetetlenek a vágások, érdemes előre felkészülni erre a megfelelő szerszámok beszerzésével. A hosszanti szabásokat kézi csempevágóval lehet hatékonyan és gyorsan elvégezni. A sarkoknál pedig, ahol szögekben történő vágásokra van szükség, vagy csak néhány milliméter lefaragására, a TLS X-PRO és TLS K-PRO TURBO szegmenses ultravékony gyémánt vágókorongok kiváló eredmény biztosítanak.

A lábazati csempe felragasztásakor kifejezetten praktikus és jó látványt nyújt a sarkok csatlakozásánál a gérben történő csiszolás. Erre a munkafázisra a TLS VACUUM vagy a TLS-ELECTROPLATED gyémántszemcsés vágó- és csiszolótárcsák remekül megfelelnek

Lapszintezés az egyenletes felület biztosításáért

A kültéri burkolás házilag csak akkor végezhető el profi módon, ha a csempeszintezés nem marad ki a folyamatból. Ennek hiányában ugyanis könnyedén elmozdulhatnak egymás mellől a járólapok, ami esztétikailag zavaró fogas felületet eredményez. Ennek hátránya pedig a vízelvezetés során is megmutatkozik, ami a felületek gyors amortizációját eredményezi.

terasz burkolás lapszintezővel

Ha kisebb méretű lapokkal valósul meg a terasz burkolás, akkor a TLS-BASIC vagy TLS-BASIC ECO kis ékes lapszintező rendszer garantáltan kiváló eredményt biztosít. Természetesen a tágasabb terek esetében gyakori, hogy nagyobb méretű és esetenként vékonyabb csempelapok kerülnek lefektetésre. Ez esetben a TLS-PRO nagy ékes lapszintező vagy ugyanúgy ennek ECO változata gondoskodik róla, hogy az egyenletesség biztosított legyen. Ebben a kategóriában választhatóak még a TLS-SMART vagy a TLS-SMART ECO termékcsaládok is.

Amint a csempék a helyükre kerültek és a száradás is megtörtént, ami általában 24 órát vesz igénybe, a lapszintező ékek eltávolítása következik, ami csupán néhány mozdulat, végül pedig jöhet a fugázás.

Fugázás és szilikonozás

A fugarések kitakarítása és portalanítása után, a terasz burkolás végső fázisába léphet. A megfelelő mennyiségű fugázó anyag bekeverése két lépésben történjen! Az első, hogy a felkavarás után szükség van némi pihenő időre, amíg feloldódnak az anyagban használt műgyanta darabok, majd egy újbóli felkavarással lehet kész állapotba hozni a terméket.

Gumis simító szükséges a fugázó bedolgozásához. Érdemes minden irányból áthúzni, hogy az esetleges légbuborékok kiszoruljanak az anyagból és kellően tömör legyen. Néhány perc elteltével neki lehet kezdeni a letakarításnak. Első lépésben, körkörös mozdulatokkal kell elvégezni a fugakép kialakítását, majd pedig átlós mozdulatokkal el lehet távolítani a csempéről a felesleges anyagot.

Mivel kültéri munkavégzésről van szó, szerencsés, ha ez idő alatt nem esik az eső, mert az kimoshatja az anyagot. A padló és lábazati csempe találkozásánál a dilatáció kialakulása miatt, szilikon kitöltést érdemes használni, ami megengedi a szabad mozgást a kitöltő anyag repedésének veszélye nélkül.

Az álpadló használatának előnyei

A tetőtéri terasz burkolás esetében még van egy remek megoldás, amivel könnyedén elrejthetőek az elektromos vezetékek és más csőhálózatok közvetlenül a talp alatt. Az álpadló készítés a TLS TERRACE termékcsalád alkalmazásával fantasztikus előnyöket tud biztosítani. A kellően vastag és masszív kőporcellán járólapok stabilan tartanak, kopogásmentes felület kiképzése nélkül. Ez a megoldás még az alsó helyiségek hőszigetelését is elősegítik, hiszen az állpadló közötti légréteg csökkenti a hőveszítés esélyét.

terasz burkolás álpadló rendszerrel

Látható tehát, hogy amennyiben a terasz burkolás szabályai be vannak tartva és minőségi alapanyagok kerülnek felhasználásra, akkor minden adott a kiváló végeredmény eléréséhez. A kültéri burkolás házilag nem olyan ördöngösség, főleg, ha a TLS termékeit hívja segítségül.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2