Blog

A leggyakoribb burkolási hibák és megelőzésük

2023.09.14 16:08
TLS Csapata
A leggyakoribb burkolási hibák és megelőzésük

Az előző cikkünkben ismertetett általános és terasz burkolás szabályai után, mostani írásunkban kitérünk a leggyakrabban felmerülő burkolási hibák megjelenésére és azok lehetséges megoldásaira.
Léteznek nagyon általános jellegű, mondhatni alapszinten elkövetett bakik, amiket többnyire azok vétenek, akik még sohasem foglalkoztak ezzel a szakmával, de a szakemberek hiánya miatt, esetleg lelkesedésből úgy döntenek, hogy a kezükbe veszik az irányítást.

Voltaképpen, mint minden egyéb esetben, úgy itt is szükség lehet egy nagy adag szerencsére, aminek jelenlétében az alaphelyzetben megjelenő burkolási hibák, bármennyire is meg kellene jelenjenek, mégsem alakulnak ki.

Viszont erre alapozni komoly rizikó, tehát csak kellő ismeretek beszerzése után történjen a kivitelezés! Ugyanakkor, még a mesteremberek sem tévedhetetlenek és ennek megvan a jól látható következménye.

Alapvető burkolási hibák és azok javítása

A burkolási hibák javítása tekintetében, a legjobb megoldás mindig a megelőzés. Ha betartásra kerülnek a burkolás szabályai, akkor máris nagy valószínűséggel elhárítható a problémák jelentős hányada. Másik részük pedig a gyakorlati tapasztalat útján kerülhető el.

Rossz alapanyagok használata

Az egyik kiemelt csoport, a nem minőségi alapanyagok alkalmazására vezethető vissza. Sajnos, ha nem a megfelelő termékekkel dolgozik, akkor azt utólag csak teljes cserével lehet orvosolni.

A ragasztó, fuga, de a csempe tekintetében is mindig olyat válasszon, ami az adott helyiségekbe ideális és tartsa be a termékleírásokban meghatározott keverési arányokat!

csemperagasztó összekeverése

Az sem ritka, hogy a nagy gyártók a selejtes termékeket külön csomagolva, jóval olcsóbban kínálják, esetleg a keleti blokkba szállítják. Amennyiben a burkolólapoknál 1-2 mm eltérést tapasztal, azon még lehet korrigálni pl. az ékes lapszintező rendszerek használatával, melyek segítenek a tökéletesen sima felület kialakításában.

Amennyiben sikerül kiküszöbölni a burkolási hibák ezen részét, akkor marad a kivitelezés során felmerülő problémák elhárítása, ahol még visszaköszönhet például a rosszul kiválasztott ragasztó és csempe minősége, de többnyire a tapasztalat hiányán és a hanyagságon csúsznak el a dolgok.

Vékony csíkok a falak találkozásánál

Nagyon rossz látvány, amikor a kezdeti egész csempék végül néhány cm-es csíkban végződnek. Ez eltakarható a sarkokba helyezett bútorokkal, de egyszerűbb okosan megválasztani a lapok méretét, illetve a fugatávolságokkal is lehet csalni.

Ha a burkolás előtt kirakja a lapokat, akkor látni fogja, hogy mire számíthat, így van esély a korrekcióra. Továbbá, a szimmetrikus kiosztási módszerrel és a részletes burkolási tervvel megelőzheti az ilyen pontatlanságokat.

A csempe sorok nem találkoznak

Előfordulhat, hogy az egyik falon elkezdett sor nem fog vízszintesen folytatódni a másik oldalon és a fugák eltolódnak, ami esztétikai szempontból kérdéses végeredményt nyújt.

Ennek egyik oka, hogy nem történik meg körbe a vízszint felvétele, hanem csak mindig a megkezdett oldalon. A megoldás tehát kézenfekvő. A lézeres szintező alkalmazása mondhatni kötelező, valamint a munkálatok során érdemes rendszeresen ellenőrizni a sorokat, nehogy azok valamiért eltolódjanak.

A burkolat felületéből kiálló sarkok

Ez a tipikusnak nevezhető burkolási hibák egyik remekbe szabott példája, ahol összetalálkozik az egyenetlen alapfelület, a görbe lapok és a csemperagasztó vastagsága egyaránt. Mindhárom eset és azok kombinációja is felmerülhet.

Amennyiben nem történik felületkiegyenlítés, akkor sokan igyekeznek több-kevesebb ragasztó felhordásával javítani az állapoton, hogy kialakuljon a vízszintes felszín. Ez így nem megoldható.
Csakis a kiegyenlítést követően szabad burkolni, valamint a görbe lapok mellőzése is hasznos ezen a téren.

Ugyanígy elkerülendő a csempézés egyenetlen falra, ami hasonló problémákat generál. Itt érdemes megemlíteni a gipszkartonra történő burkolást, amit korábbi cikkünkben részletesen tárgyaltunk.

Fogazott felszín létrejötte

Ez nagyon hasonló az előbbi hibához, bár itt nemcsak a sarkok, hanem az élek mentén is kihalkulhatnak eltérések. A kifejezetten nagyobb méretű lapoknál merülhet fel, a teljesen síkba hozott alap ellenére.

A folyamat a ragasztó száradása alatt létrejött minimális mozgásokból ered. Elég csak 1-2 mm elmozdulás és kész a baj. Ezek a burkolási hibák azonban maximálisan elkerülhsetőek a TLS-PRO nagy ékes csempeszintező és a TLS-BASIC kis ékes lapszintező rendszerek bevetésével, hiszen erre a célra lettek tervezve és megalkotva.

Kopogó járólap megjelenése

A kopogó járólap javítása elég bonyolult, főként, ha több darabról van szó. Amennyiben csak 1-2 csempe az, ami problémás, akkor a művelet gyorsan megoldható.

Vésővel óvatosan fel kell szedni a ragasztóval együtt a rossz lapokat. Ezt követően, egy alapos tisztítás következik, majd visszahelyezhető a csempe, figyelve a fugatávolság és a vízszintes állapot megtartására.

Sajnos a burkolási hibák sorában ez olyan eset, ami visszavezethető a rossz minőségű ragasztóra, annak elégtelen vastagságára, de az egyenetlen betonfelületre is.

csemperagasztó vastagsága

Megesik, hogy a víz túl gyorsan távozik a ragasztóból, ami akár teljes felválást okozhat. Kinti burkolásnál, a hirtelen jött hőingások, az erős szél, napsütés ugyanúgy tényezőként jelenik meg.

Ezt megelőzni mélyalapozással, esetenként a felület nedvesítésével, a csempék beáztatásával lehet. Bár ezt nem írják elő a gyártók, de a kerámialapok nagyon erőteljesen szívják a nedvességet, amit megéri ellensúlyozni.

A csemperagasztó kellő vastagságát pedig úgy lehet garantálni, hogy az alapfelület mellett, a csempe hátoldalára is felhordunk belőle.

A nagyméretű lapoknál, az anyag egyenletes elterülése a teljes felületen a vákuumos lapvibrátor bevetésével érhető el.

Felfagyott és felpúposodott járólapok

A felfagyott járólapok esete hasonló az előbbi típushoz, de itt a kellemetlen kopogás mellett, egyértelműen szembe kell nézni a felválás kockázatával.

Az ok roppant egyszerű. A nedvesség bejut a csempék alá és ott megfagyva, a kristályok kitágulnak és egy feszítővas erejével hatnak. A nedvesség a csempék alá általában a fugahézagokon keresztül jut be és az ott található üregekben felhalmozódik.

A professzionális csempe fugázás éppen ezért meghatározó szempont, akárcsak a kellő mennyiségű ragasztó felkenése.

Kulcsfontosságú itt még a legalább 1-2 % lejtő meghagyása, ami stabil lefolyást biztosít a felületről.

A felpúposodás a terasz burkolás során ugyanúgy kialakulhat. Ez is visszavezethető jégképződésre, de itt a dilatációs hézagok elhagyása a másik fő kiváltó ok.

A fuga az, ami rugalmas anyagváltozásra képes, ezért felveszi a beton mozgásából eredő tágulási feszültséget. Ha dilatációs hézag nélkül történik a burkolás, tehát a fal sávjára direktbe rá van tolva a járólap, akkor a kipattanó feszültség a legkisebb ellenállás felé hat.

Ennek első jele a fuga kirepedése, a másik pedig a lapok felpúposodása, ami a gyengén ragasztott részeken jön létre.

Ezen burkolási hibák a körültekintő kivitelezéssel előzhetőek meg, valamint feszültségmentesítő drénlemezek (felületszivárgó lemez) alkalmazásával.

Terasz, tetőtér beázása

terasz burkolás vízszint ellenőrzése

A beázások általában ugyanúgy visszavezethetőek a burkolási hibákra, mint az elégtelen vízszigetelés elvégezésére. Ideális esetben, ez a betonrétegek között történik, stabil jelleggel, de ennek elhagyásával utólagosan kell azt kialakítani.

Amennyiben nincs meg a kellő lejtés és a víz nem tud távozni, akkor hajlamos beszivárogni, amennyiben megtalálja az útját.

A csempék széleinél elégtelenül eltávolított ragasztómaradvány pl. képes felszívni a nedvességet és a fugák alá vezetni azt. Innem már csak egyetlen lépés a felfagyás és a beázás. Itt a dilatációs hézagoknál elengedhetetlen a hajlaterősítő szalagok alkalmazása, a teljes vízkizárás érdekében.

A fuga foltosodik, kireped és porlik

A burkolási hibák egyik könnyen észrevehető típusa, amikor a fuga megrepedezése és felválása történik. Ez gyakran komolyabb szerkezeti problémákra vezethető vissza.

Itt merülhetne fel a fuga nélküli járólap lerakása, de ez gyakorlatilag még több problémát jelentene. Az egyik kiváltó tényező az alapfelület mozgása és repedése. Minden épület mozog, ha más okból nem, a hőtágulásból adódóan. Amennyiben kevés volt a cement, gyenge az alap, elégtelen a vasalás, akkor még a csempe is elrepedhet, hiába történt flexibilis ragasztóval a lerakása.

Azért a fugánál jelentkezik ez legelőször, mert itt a legnagyobb a mozgásváltozás esélye. A megrepedt anyag alá aztán a víz is könnyen bejut, ezért fontos azt mielőbb javítani. Jó eséllyel megelőzhető a teljes burkolás és elég lehet rendszeres időközönként frissíteni a fuga mennyiségét.

Ehhez képest, csak esztétikai hiba a foltosodás. Ha a ragasztó száradása előtt történik a kivitelezés vagy az erős napsütés is kiválthatja az elszíneződést.

Az sem mellékes, hogy miként történik a bekeverése a komponensnek. Bár a túl híg anyaggal könnyen lehet dolgozni, de elégtelen hézagkitöltést végez és emiatt a száradást követően teljesen szétreped.

Lemosás során is létrejöhet ez a jelenség, amikor a félszáraz anyag újabb plusz mennyiségű vízzel találkozik és megszívja magát. A burkolási hibák ezen része a gyártók utasításainak betartásával előzhető meg egyszerűen.

Beázások a fürdőszoba falán

Ha valahol, akkor a fürdőben érdemes komolyan kitérni a burkolási hibák elkerülésére, ugyanis itt a nedves környezet sok gondot okozhat.

Az illesztésekre megéri külön hangsúlyt fektetni. Hála a professzionális gyémánt eszközöknek, amilyenek a TLS körkivágók is többek között, már a szerelvényeknek teljesen egyenletes, standard méretű áttörések készíthetőek el.

A lefolyók és a zuhany, kád csaptelep az, ahol a leggyakrabban a víz bejuthat a csempék alá. A burkolat alatti szigetelés itt kevés, mivel ez gyakran csak elvezeti a folyadékot és máshol fog megjelenni a probléma.

A fő cél, hogy az illesztéseknél történjen meg a tökéletes bedolgozás. Ez speciális szilikonnal, stabil rögzítéssel érhető el.

A beépített kádaknál, zuhanytálcáknál meg kell akadályozni azok utólagos mozgását, ami miatt repedések jöhetnek létre. Elég egy pici hézag és a későbbi mozgásokból eredően súlyosbodik a helyzet. Ha valamit, akkor ezt semmi esetre se bízza rá akárkire, csak kellő tapasztalattal rendelkező szakemberre!

A felsorolt burkolási hibák mellett természetesen még szembesülhet különféle egyéb esetekkel, hiszen minden környezet teljesen eltérő és rejthet magában egyedi kihívásokat.

Laikusként azért fontos ezeket szem előtt tartania, mivel teljesen rá van utalva a szakemberek ismeretére, de így legalább az összefüggések tudatában követheti nyomon a munkálatokat és esetleg felhívhatja a figyelmet bizonyos mulasztásokra.

Például, ha azt látja, hogy a terasz burkolás dilatációs hézag kihagyása mellett történik vagy padlókiegyenlítés nélkül akar a burkoló dolgozni, akkor azonnal szólhat, de legalább tudhatja, hogy mennyire profit bízott meg a munkával.

Amennyiben pedig saját kezébe venné a szerszámokat, akkor láthatja, hogy mire kell fokozottan ügyeljen és hol érdemes segítséget, tanácsot kérjen.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2