Blog

A gipszkarton csempézése profi módon

2023.06.07 13:38
TLS Csapata
A gipszkarton csempézése profi módon

A könnyűszerkezetes rendszerek építése és a hidegburkolatok lerakásának keresztezéséből született meg a gipszkarton csempézése, mint munkafolyamat. Érdemes kicsit jobban kibontani ezt a témakört, mielőtt a lényegi kivitelezésre esne a fókusz.

A gipszkarton az elmúlt évtizedekben óriási népszerűségnek kezdett el örvendeni, ami nem véletlen. Az általában standard (1250x2000 mm) méretekkel rendelkező lapok vastagsága többnyire 12,5 és 15 mm között változik.

Óriási előnyük, hogy könnyűek, egyszerre nagy felületet befednek és roppant egyszerű velük a munka. Jó a hang- és hőszigetelő képességük, valamint szárazon lehet velük dolgozni, minimális maradékképződéssel.

De vajon a gipszkarton csempézése ugyanilyen egyszerű feladat? Ez fog az alábbiakban kiderülni.

Megoldható-e és előnyös a gipszkarton csempézése?

A csempézés gipszkartonra voltaképpen hasonló művelet, mint az összes többi felületre, de azért van néhány alapvető szabály és trükk, amit érdemes betartani a folyamat alatt.

Itt most kevésbé fontos, hogy pontosan milyen mintával, színnel rendelkezik a csempe maga, hiszen a műveletet leginkább a súly tudja meghatározni.

A túl nehéz burkolólapok nem igazán jó barátai a gipszkartonnak. Egyes kiegészítőknek, szanitereknek, mint pl. a bidé, mosdókagyló, illetve a nehezebb bútorok, külön tartóállványt érdemes készíteni, mivel csak így garantálható a stabilitás.

A nedvességet sem igazán kedveli a gipszkarton. Mivel mégis gyakran helyezik el a fürdőben és konyhában, ahol a páraképződés magas, ezért kidolgoztak egy speciális impregnált változatot, amit többnyire standard zöld színben lehet megtalálni a kereskedésekben.

Bár ez a típus sem 100 %-ig vízálló, de jól viseli az ilyen típusú terhelést. Erre a fajta gipszkartonra a csempe is könnyebben felhelyezhető.

A gipszkarton csempézésének első lépései

A gipszkartonra burkolás előtt fontos betartani néhány alapvető szabályt. Ha nem impregnált lapok vannak elhelyezve a helyiségben és egyetlen rétegben, akkor jobb elfelejteni a gipszkarton burkolás menetét. Ilyenkor használhatóak speciális festékek, amikkel remek hatás érhető el.

Amennyiben a gipszkarton csempézése a fő cél, akkor minimum 2 rétegre lesz szükség. Ebben az esetben legalább a külső réteg legyen impregnált, de a legjobb, ha mindkettő az. A dupla rétegre azért van szükség, mert ezek a lapok nehezen viselik a nagyobb terhelést, így viszont kellő stabilitást kapnak a feladathoz.

gipszkarton rögzítése

Bár gyakran fából készült vázra történik a felfogatásuk, nedvesebb környezetben csak rozsdamentes acélszerkezetre érdemes rögzíteni ezeket a lapokat.

A gipszkarton burkolás mindig nagyfokú alapozással vegye kezdetét! Főként a vágott részeknél egy folyékony, vízzáró fólia használata alapvető, ami meggátolja a későbbiekben a nedvesség bejutását a szerkezetbe.

Bár van lehetőség a csempézésre nem impregnált lapok esetében is, de ilyenkor alapozást kell elvégezni a felületeken és csak ezt követheti a burkolás.

A gipszkarton burkolás következő lépései

Amint sikerült az alapozást elvégezni, voltaképpen maga a gipszkarton csempézése ugyanúgy történik, mint bármilyen más felületre. Amire azonban figyelni kell, az a megfelelő alapanyagok beszerzése és használata.

A ragasztó csak „S” osztályú lehet, ami fokozottan terhelhető és alakváltozásra képes, mivel a kartonlapok a terhelés hatására minimális mozgást végeznek.

Mindig alulról kell kezdeni a csempék elhelyezését. A kezdő sor viszont sohasem közvetlenül a padlóról indul, hanem néhány centivel fentebbről, hogy a vízszint biztosan adott legyen.

Hogy a sorvezető tökéletes legyen, segítségünkre lesz a csempeszintező láb, ami elérhető 10 és 30 centiméteres maximum emelő magasságban is. Ezzel a termékkel gyerekjáték az alsó, vezető sor kialakítása.

A ragasztót fésűs glettelővel kell felhordani a gipszkartonra és a csempe hátoldalára is, majd erősen rá kell nyomni a lapot a felületre.

A helyreigazításhoz, stabilabb tartáshoz szükséges lehet a csempék „helyre ütögetése”, amit gumikalapáccsal tudunk hatékonyan elvégezni. Ha felraktuk az első sort, akkor ahhoz igazítva folytathatjuk tovább a lapok ragasztását.

A burkolás gipszkartonra gyerekjáték a megfelelő eszközökkel

gipszkarton csempézése burkolatszintező segítségével

Amint egymás után kerülnek fel a burkolólapok, azok közé csempeszintező elemek elhelyezése ajánlott.

A TLS kis- és nagy ékes, illetve csavaros és többször felhasználható csempeszintező termékeivel megakadályozható, hogy a munkálatok során kialakult, illetve a ragasztó száradásakor létrejövő minimális mozgásokból eredő eltérések létrejöjjenek.

A sarkoknál a vágás sem maradhat el, valamint a szerelvényeknek, lefolyóknak helyet kell készíteni.

Ezekhez profi gyémántszerszámokra lesz szükség vágókorongok és lyukfúrók formájában, amik szintén megtalálhatóak nagy számban a kínálatunkban. A TLS MONSTER lézerhegesztett szegmenses gyémánt lyukfúró például a legkeményebb anyagokkal is megbirkózik, vizes és száraz körülmények között egyaránt.

A gipszkarton burkolás utolsó fázisa a fugázás, amihez megéri vízlepergető és penészgátló hatással rendelkező terméket vásárolni. A csatlakozó hézagokat pedig rugalmas tömítőanyagokkal (szilikon) kell kitölteni. Mindezek fényében, a gipszkarton csempézése nemcsak megoldható, hanem páratlan és tartós végeredményt garantál.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2