Blog

Minden, amit a csempe fugázás terén tudni érdemes

2023.07.10 09:58
TLS Csapata
Minden, amit a csempe fugázás terén tudni érdemes

A lakás bizonyos helyiségeinek hidegburkolásakor, az utolsó simítások között a csempe fugázás, valamint szilikonozás lépései vannak, amelyek házilag is elvégezhetőek a megfelelő szerszámokkal és némi alapismerettel.

Természetesen ez a folyamat a szakma szerves része, így vannak megfelelő tippek és trükkök, amelyek betartása nélkül elég nehéz lesz kiváló végeredményt elérni. Elrontani könnyen el lehet bármit, de ugyanígy van mód kiváló eredményt elérni, akár kezdőként is.

Az internet tele van hasznos tanácsokkal, videókkal ezen a területen, ezekből pedig kiváló inspirációk meríthetőek. Ebben a cikkben az a célunk, hogy egy átfogó és mindenekelőtt lényegre törő összesítést adjunk mindazoknak, akik úgy döntenek, saját maguk vágnak bele a fugázásba. Lássuk, hogy mi a csempe fugázás menete, miért fontos és milyen eszközökre lesz hozzá szükség!

Miért szükséges a csempe fugázás?

Még mielőtt rátérnénk a lényegre, érdemes tenni egy kis kitérőt arra vonatkozóan, hogy miért fontos a fugázás és mi is ez művelet pontosan!

Voltaképpen néhány millimétertől egészen 1-1,5 cm vastagságig terjedhet a fuga szélessége, ami mindig a felhasznált csempe függvénye.

Egy kicsi hézag kihagyásáról van szó a csempék között, aminek komoly szerepe van. Itt máris leszámolhatunk egy tévhittel, méghozzá, hogy lehet csempét fuga nélkül lerakni. Minimális rés hagyása (legalább 1 mm) még a nagyon méretpontos lapoknál is döntő jelentőségű.

A fuga lényege sokkal prózaibb, a kontraszt megteremtése mellett. Az épületek, pontosabban szólva a különféle építési anyagok a hőtágulás miatt mozognak. Ennél fogva, a dilatációs hézag szerepe biztosítani a kellő dinamikát, megelőzve ezzel, hogy a csempék egymásnak feszülve elrepedjenek.

Természetesen az esztétika területén is sokat adnak, éppen ezért történjen körültekintően a kiképzésük!

Mekkora fugatávolság az ideális?

csempe fuga távolság

Most, hogy tisztáztuk miért elengedhetetlen a csempe fugázás, nézzük meg, minimálisan mekkora hézagokat érdemes bizonyos típusok között hagyni!

Fontos megemlíteni, hogy az egyéni ízlés mindig döntő. A minimum távolságot muszáj megtartani, de ennél több is bátran lehet, ha az kellemesen hat az összképre.

A hőmozgásokból eredő nyomás kiküszöbölésére, általánosságban a falaknál 2-3, a padlónál pedig 3-4 mm legyen biztosítva. Ebből a szempontból is ideálisak a TLS ékes és csavaros csempeszintező rendszerek, ahol a talp elemek használhatóak távtartó keresztként, általában 5 mm szélességig.

A fugavastagságot minden esetben az adott csempetípus anyagtoleranciája és kiképzése határozza meg. A klinker típusoknál, a kellő esztétikai hatás megteremtéséhez legalább 1-1,5 cm vastag hézagra lesz szükség.

A cotto vagy máz nélküli kerámialapoknál, a gyártásból eredő méretkülönbségek miatt is megéri legalább 1 cm távolságot hagyni.

Ezzel szemben, a rektifikált égetést követően méretre vágott burkolóelemeknél kimagasló a pontosság, így itt az 1-2 mm is elegendő lehet. A rusztikus hatású, hullámos széllel ellátott csempéknél pedig legalább 5 mm-ben érdemes gondolkodni.

Felhasznált eszközök és fuga típusok

Mielőtt még megtörténne a fugázás házilag, első lépésben be kell szerezni az ahhoz szükséges eszközöket, valamint a kiváló alapanyagokat. Ami a fuga típusait illeti, többnyire kétféle összetevőről lehet beszélni. Cement és műgyanta vagy epoxi alapú készítmények állnak rendelkezésre.

Cementbázisú fugázó

Jellemzően por állaga van, aminek a fő kötőeleme a cement, amit különféle adalékokkal egészítenek ki, valamint pigmenteket kevernek hozzá.

Nagy előnye, hogy olcsó, ugyanakkor porózus szerkezete miatt átengedi a vizet és a különféle szennyeződések is könnyen rátapadnak.

Műgyanta bázisú, epoxi fuga

Kétkomponensű anyagról van szó. Ezen összetevők keverése után jön létre a speciális elegy. Jóval drágább, mint a cementalapú társa, viszont kötés után teljesen vízzáró és a tisztítása is jóval egyszerűbb.

Mindezektől függetlenül, a cementtípusú fuga tökéletesen megfelel, még a nedves környezetekben is. Választható belőle flexibilis, azaz rugalmas és fagyálló kivitel egyaránt.

A szerszámok beszerzése sem lesz bonyolult feladat, mert azokat szinte már bármelyik építőanyagokat árusító boltban meg lehet vásárolni, vagy akár online is megrendelhetőek.

Amikre biztosan szükség lesz:

  • 2 db tiszta vödör
  • fugaeltávolító
  • kaparó
  • sniccer
  • fugázó gumi vagy gumis simító
  • kőműveskanál
  • mosószivacs
  • száraz rongy
  • ecset
  • porszívó

Mindezek birtokában a csempe fugázás házilag máris kezdetét veheti, de még mindig van egy fontos kérdés, amit muszáj tisztázni a kezdés előtt.

Milyen színű legyen a fuga?

A típus mellett, a másik meghatározó kérdés a szín. Bár a fugázás menete ettől teljesen független, de a végeredmény szempontjából egyértelműen meghatározó dologról van szó.

Bár van néhány alapvető tanács, amit érdemes megfogadni, végül mindig a személyes ízlés a döntő.

Mire érdemes mindenképpen figyelni a választás során? Igaz, hogy remekül mutat a padlón a sötét csempe világos fugával, de a szennyeződésre való hajlam miatt, az élénk árnyalat gyorsan besötétedik. Amíg a fal esetében ez nem okoz problémát, addig a padlónál érdemes betartani azt a szabályt, hogy inkább legyen világos a csempe és sötét a fuga!

Másik alapvető dolog, hogy érdemes többnyire a csempe színével azonos árnyalat mellett voksolni, így egy igazán harmonikus összhatás hozható létre. Azonban, ha cél a kontraszt megteremtése, akkor éles határokat is van mód húzni. Remek példa erre a piros csempe fekete fuga és fordítva.
A semleges cementes szín többnyire minden árnyalattal jól harmonizál, ezért ezzel biztosan nem lőhetünk mellé.

Ami a mennyiséget illeti, az függ a lapok és a hézag méretétől. Ökölszabályként elmondható, hogy körülbelül 0,5 kg/m2 fugamennyiséggel lehet számolni, zsákonként pedig többnyire 5 kg-os kiszereléssel.

A csempe fugázás első lépései - tisztítás és az anyag bekeverése

Amint megvan minden szükséges eszköz és komponens, következhet a csempe fugázás folyamata.
Az első lépés az alapos tisztítás. A távtartó keresztek eltávolítása lényeges, valamint a felesleges ragasztó kikaparása sem maradhat el.

Amint ezek megvannak, jöhet a portalanítás. Ecsettel mélyen kitörölhetőek az apró szemcsék, illetve porszívóval még alaposabb eredmény érhető el.

A felület legyen száraz! A porállagú ragasztó bekeverése vízzel történik. Mindig olvassuk el a gyártó utasításait és tartsuk be azokat!

Nem szabad túl hígra keverni az anyagot, mert az nehezíti a munkát vagy ellehetetleníti. A pontos adagolás tehát kulcskérdés.

A keverést fúróba illeszthető keverőszárral vagy egy kőműveskanállal lehet elvégezni. Egészen addig keverjük az anyagot, míg teljesen csomómentessé nem válik.

Keverés után kell néhány percig pihentetni, majd jöhet egy újabb keverés és kezdődhet a csempe fugázás.

A fugázás technikája

a csempe fugázás technikája

A kőműveskanállal a gumis simítóra vagy fugázó gumi felületére kenjünk fel egy kevés anyagot. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni a munkát. A pasztát kenjük fel apró mozdulatokkal!

Amint ez megvan, egységes mozdulattal vízszintes irányba húzzuk el a simítót. Így lehet alaposan beledolgozni a résbe az anyagot. Érdemes többször megismételni ezt a folyamatot minden irányba, ha nem történt meg elsőre teljesen a hézagok kitöltése.

Egyszerre nem érdemes túl sok anyagot bekeverni és legfeljebb csak néhány négyzetméteren dolgozzunk, mert gyorsan szárad az anyag.

Csempe tisztítása fugázás után

Ez a folyamat legalább annyira fontos, mint maga a fugázás menete. Ehhez kell egy vödör tiszta víz, valamint mosószivacs. Amint látszik, hogy elkezdett megszáradni a készítmény, máris végezzük el a munkát!

Mártsuk bele a szivacsot a folyadékba, majd csavarjuk ki a felesleges vizet belőle! Legyen kellően, de nem túlzottan nedves a felülete.

csempe tisztítása fugázás után

Figyeljünk oda, hogy a fugahézagokra mindig merőlegesen történjen a mosás, különben könnyen kijön a még friss anyag a résekből. Körkörös mozdulatokkal lehet a legjobban haladni.

A művelet lényege, hogy a felesleges anyag eltávolítása megtörténjen, valamint a csempe széleiről bemosódjon az anyag a hézag közepébe.

Ez a lépés még csak egy nagyolás, mivel ezt követően még képződni fog egy vékony fátyol, amit tisztázni kell. Ezt tiszta vízzel és a szivaccsal végezhetjük el. Ilyenkor határozott mozdulatokkal, de csak egy menetben kell letörölni a maradékot. Egy száraz ronggyal is eredményesen megoldható a törlés.

Ha elmarad a csempe tisztítása fugázás után, akkor a beszáradt összetevőt utólag lekaparni valóságos tortúra. Amint megtörtént a tisztítás, a fugázás elkészült és a száradás után már bátran használható a felület. De itt még nincs vége a történetnek!

Megoldható a csempe fugázás javítása kellő ügyességgel

Vannak esetek, amikor a régi fugát muszáj valamilyen formában felújítani, mert az nagyon rosszul fest.

A nedves környezetben megesik, hogy penésztelepek eszik bele magukat a porózus anyagba. Erre megoldás lehet az epoxi bázisú termék, de a javításra is van mód, a hagyományos cementalapú fugáknál.

Szóba jöhet még a szín megváltoztatása is. Erre léteznek kiváló termékek Fuga Fresca márka formájában, amelyek hatásosan bevethetőek. Ezen termékekkel a kikopott árnyalatok is könnyen javíthatóak.

A másik megoldás a teljes fugázás az alapokról. Ilyenkor el kell távolítani a régi, gyakran már hiányos anyagot és kezdődhet minden előröl. Erre a célra, a kézi kaparón túl, úgynevezett univerzális szerszámgép is bevethető.

Amire viszont nagyon figyelni kell, hogy a lapok szélei biztosan ne sérüljenek meg a művelet során. Az alapos és precíz csempe fugázás javítást követően, teljesen újszerű hatást fog kelteni a felület.

Mikor és hol kerülhet szóba a fugázás szilikonnal?

csempe szilikonozás fürdőszoba

A csempe fugázás után még van egy utolsó folyamat, ami a szilózás. A sarkoknál és a fal-padló találkozásánál nem elég a flexibilis fuga használata, mert itt a terhelés és az anyagmozgás nagyobb, ezért ide mindig szilikont kell használni.

A művelet egyszerű, de figyelmet követel. Szerencsére, szilikon kapható többféle színben, így az árnyalat könnyen a csempéhez igazítható.

Kelleni fog egy kinyomópisztoly, amiből van kézi és akkumulátoros kivitel egyaránt. Ezen kívül legyen kéznél szappanos víz, egy pálcika, kartonpapír, kéztörlő.

A mennyiséget tekintve, körülbelül 1 tubus szükséges 10 folyóméterre vonatkoztatva. A hézagok tisztítása után történjen meg a szilikon minél egyenletesebb betöltése. Amint ez megvan, spricceljük le szappanos folyadékkal, ami az elhúzást segíti.

A pálcika alkalmazásával folyamatos mozdulattal távolítsuk el a felesleges anyagot. A nedves felületre a szilikon nem fog odatapadni, így nem lesz összekenve a csempe felülete és megspórolható a nehéz tisztogatás.

Addig húzzuk el újból és újból a pálcikát a felületen, amíg teljesen egyenletes réteg alakul ki. A felesleges szilikont a kartonpapírra lehet rákenni. Egy kicsit más ez, mint maga a csempe fugázás, de szakszerűen megoldható némi odafigyeléssel.

Reméljük, hogy mindezek után, egy átfogó kép alakult ki a csempe fugázás és szilózás műveletéről, ami a gyakorlatban is alkalmazható és a végeredmény gyönyörű lesz!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2