Blog

A burkolatszintező ék története

2020.06.27 17:01
A burkolatszintező ék története

A burkolatszintezés egyik legfontosabb eleme a burkolatszintező ék, amely nélkül elképzelhetetlen lenne egy tökéletesen sík felület létrehozása. Ezen modern, perforációval rendelkező kis eszközök történetének kezdetéhez viszont vissza kell mennünk nagyjából Kr.e. 7000-ig, amikoris az első feljegyzések készültek a néhai Mezopotámia és a mostani India területén erről az egyszerű gépről.

A kezdetek

A burkolatszintező ék története

A történészek szerint az „egyszerű gép” kifejezést az ókori görögöknek köszönhetjük, akik elsőként a lejtőre használták az említett szavakat, ezt követően pedig rögtön következett a második hasonló gép, amely már az ék nevet viselte. Az eszköz mechanikája nagyon hasonló volt a lejtőhöz, ám ez alkalmas volt fából és kőből készült tárgyak szétrepesztéséhez.

A görögök előtt már Mezopotámiában és a Sumeroknál is használtak ékeket a grandiózus építmények létrehozásakor, de az ékek használata talán az ókori Egyiptom piramisainál, utainál és csatornáinál volt leginkább megfigyelhető, ahol rájöttek, hogy ezek az apró eszközök segítenek a távolságok megtartásában és a sík felületek létrehozásában.

Az ék fejlődése

A burkolatszintező ék kialakulása és fejlődése

Az Ókor után már folyamatosan használták az ékeket többnyire vágófegyverek és kések formájában, viszont az építészet fejlődése okán egyre komolyabb szerepet töltöttek be az apró eszközök az építkezéseken.

James Watt gőzgépében is kiemelten fontos szerepet játszott az ék, hiszen a dugattyúrudak összeköttetését ezzel a kis szerkezettel oldotta meg. Ezután az ékek felhasználása már teljesen hétköznapi volt, de mégis a legnagyobb fejlődésen az építészet berkein belül ment át.

Ékes példák napjainkból

Burkolatszintező ékek 2020-ban

Manapság az ékek szinte minden használati tárgyunkban jelen vannak, bonyolult és kevésbé komplex gépezetekben, ám a már említett építészetben újra gondolták szerepét és ki is egészítették azt.

A felújítások és építkezések során előszeretettel alkalmazott fugakereszt is egy ék típus, ami segít a lehelyezni kívánt padlólapok és csempék közötti fugatávolságok megtartásában. Sok szakember viszont aggodalmát fejezte ki az eszközzel kapcsolatban, mivel változó anyagminőségben és méretben volt csak széleskörben elérhető, ráadásul a vele való munka macerás és lassú.

A piacon nem nagyon volt alternatíva, a házi praktikák pedig rendre nem kívánt problémákat idéztek elő, ezért szükség volt valamire, ami nem csak távolságtartó funkciót lát el, hanem tud valamit, ami elősegíti a hatékonyabb és gyorsabb munkát.

Szakemberek bevonásával fejlesztették ki a modern burkolatszintező ékeket, amelyek tökéletes távolságtartó funkciójuk mellett főként a lapok szintbe helyezésében van segítségünkre, így sík és szimmetrikus felületeket hozhatunk létre játszi könnyedséggel.

A velük való munka gyors, precíz és költséghatékony, míg az elért eredmény nem csak a szemnek szép, de szerkezetileg is megállja a helyét.

A TLS burkolatszintező ékek részét képezik a piac egyik legjobb burkolatszintező rendszerének, amelyet számos szakember használ nap mint nap. Burkolatszintező rendszereinket ITT találod!

A jövő

A burkolatszintező ékek jövője

Kissé ködös még a szintező ékek és az egyszerű ékek jövője, de nagy valószínűséggel meg fognak jelenni a jövő legkorszerűbb gépeiben és a leggrandiózusabb épületeiben is. Egyesek szerint nagy szerepe lehet a síkfelületek létrehozásában a természetes talajokon is ennek az apró, ám annál hasznosabb eszköznek.

Addig is maradjunk annyiban, hogy ha valaki igazán szép padlót és burkolatot szeretne, annak a TLS Burkolatszintező rendszerére és innovatív ékeire lesz szüksége most és a jövőben is.

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2