Blog

Mi kell egy jó kerthez?

2020.08.31 16:31
Mi kell egy jó kerthez?

A lakberendezési és építészeti kiadványok és blogok legtöbbször a házzal és annak szobáival foglalkoznak mind design, mind felépítés terén. Ezzel szemben a kert valamiért mindig egy sokadlagos tér marad, amit csak akkor fogunk tatarozni, amikor már nagy a baj.

Írásunkban összeszedtük, mire érdemes figyelni a kert megtervezésénél és berendezésénél.

A tervezéskor számoljunk mindennel és mindenkivel

 kert megtervezése és berendezése

Amikor kertet tervezünk, legtöbbször határozott elképzeléseink vannak: legyen x db fánk, y db bokrunk, drótkerítésünk, egy kis teraszunk és szép füvünk. Pofon egyszerűnek hangzik, ám a valóság talajára visszaérve rájövünk, hogy eddig csak a felhők között repkedtünk.

A tervezés kulcsfontosságú. Kezdjük mindig azzal, hogy felmérjük a területet. Végezzünk pontos méréseket, figyeljünk a tájolásra/fekvésre, ellenőrizzük a szintkülönbségeket (ez főként a terasz kialakításánál lesz fontos tényező) és készítsünk költségvetési tervet.

Nem árt terveznünk az adott területek igénybevételével és funkciójával sem (pl. mit szoktunk csinálni a kertben, hányan élünk a háztartásban, van e háziállat stb.), hiszen egy rosszul kiválasztott anyag vagy fűféle sok fejtörést okozhat nekünk a jövőben.

Az időjárási tényezők is fontosak, hiszen ezek nagyban határozzák meg az általunk választott kültéri bútorok anyagát, a kerti növények típusát és a terasz burkolatát.

Egy szó, mint száz, a pontos és mindenre kiterjedő tervezés elengedhetetlen egy jó kerthez.

Minden igény kielégítő terasz

 terasz megtervezése

Bizony a jó kert egyik legfontosabb alappillére a jó terasz, felesleges lenne tagadni. Ezt konstatálva felmerül a kérdés, hogy milyen is a jó terasz, amely kérdésre könnyű válaszolni: biztonságos, tartós és funkcionális.

Kezdjük a biztonsággal. Ez főként a borításra vonatkozik, hiszen akár fedett, akár szabad teraszról beszélünk az időjárási tényezők nagyban befolyásolják a burkolat tartósságát. Célszerű könnyen takarítható, fagyálló és lehetőleg csúszásmentek burkolatot választanunk, amely lehelyezésekor figyelnünk kell a megfelelő vízelvezetésre.

Ezen felül a legtöbb kert nem sík, így a terasz kialakításánál kalkulálni kell a bizonyos mértékű szintkülönbségekkel, amelyeket könnyedén kiküszöbölhetünk a TLS műanyag álpadló rendszereivel.

 műanyag álpadló rendszer alkalmazása

Az álpadló rendszer segítségével akár lépcsőket és szinteket is kialakíthatunk, sőt vezetékek és rejtett járatok kialakítására is tökéletesen alkalmas. Az önbeálló lejtőkorrekciós elemek pedig sík terasz kialakítását teszik lehetővé úgy, hogy az alap egyenetlenségei nem befolyásolják a végeredményt.

Természetesen a design is fontos elem, ezért válasszuk körültekintően burkolatot és bútorokat, kiegészítőket, hiszen ízlésünk az idő előrehaladtával változhat, ezért indokolt a letisztult, nem hivalkodó színek választása, amelyeket könnyedén feldobhatunk egy – két virágcseréppel, bútorral vagy dekorációval.

Ezután kijelenthetjük, hogy nincs jó kert, jó terasz nélkül.

Látványos flóra – megfelelő növények

 kerti növényzet kiválasztása

A növények és a fű kérdése kicsit komplikáltabb, hiszen az átlagembernek nincs túl mély tudása a kertbe ültethető és éghajlati sajátosságoknak megfelelő növényzet kialakításáról. Manapság a számítástechnikai fejlődésnek köszönhetően rengeteg információt megtalálunk a kerttervezésről az interneten (blogok, social media, videók stb.), ám ha valakinek az offline megoldások szimpatikusabbak, lehetőség van kikérni szakemberek véleményét a növények megvásárlása előtt.

Abban minden kertszerető ember egyetért, hogy a kert ékköve a csodás, zöld szőnyeg, amely elhozza a természet szépségét otthonunkba. A gyep kiválasztásakor figyeljünk a csapadék mennyiségre és az árnyékos órák számára, illetve az igénybevétel mértékére. Ha ezeket figyelembe véve választunk fűmagot vagy gyeptéglát, biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő gondozás mellett szép és egészséges lesz a kertet borító gyep.

Ha mindez adott, akkor kertünk nagyszerű hely lesz az egész család számára, ahol emlékek születnek.

Ha Önnek is fontos a szép kert, ne feledkezzen meg a szakértelemről sem, amely a terasz kialakításához szükséges. Webáruházunkban a teraszburkolat lehelyezését segítő burkolatszintező rendszerek mellett a legmodernebb álpadló rendszerekből is válogathat.

TLS – a Profik választása

 

 

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2