Blog

Így burkolj otthon, szakember nélkül

2020.06.24 09:33
Így burkolj otthon, szakember nélkül

Ha szükségünk van valamilyen felújítási munkálatra, rendre eljutunk addig a felismerésig (persze a munka végeztével), hogy ezt valójában mi is meg tudnánk csinálni. Így van ez a burkolással is, ám sokan elfelejtik, hogy precizitás, tapasztalat és megfelelő eszközök nélkül szinte lehetetlen jó eredményt elérni.

 

A cikk azoknak a vállalkozó szellemű embereknek szól, akik kellő utánajárást követően arra jutottak, hogy mégis maguk vágnának bele a munkálatokba, szívesen megtanulnák a lapszintező használatát és szeretnék, ha az ő kezük munkája által szépülne otthonuk. Lássuk, hogyan burkolj otthon, szakember nélkül!

Burkolás megtervezése

Mielőtt rohannál beszerezni az új játékszereket és az alapanyagokat, szánj időt a tervezésre, hiszen a legtöbbször ezen áll vagy bukik a projekt sikeressége. Alaposan mérd le lapozni kívánt felületeket, vízmértékkel állapítsd meg egyenes e a jelenlegi padló (ha meglévő padlóra burkolsz akkor is feltétlenül ellenőrizd a vízszintet), ha nem akkor kiegyenlítőre is szükséged lesz.

Ha megvagy a mérésekkel, tervezd be a naptáradba a munka elvégzésének időpontját és írd össze milyen eszközökre, kiegészítőkre lesz szükséged. Ha mindez megvan, akkor áttérhetsz a burkolat kiválasztására és a design megálmodására. Fontos, hogy figyelembe vedd a terek nagyságát és a fény mennyiségét, illetve a meglévő bútorokat, hiszen a cél nem csak a tökéletes megvalósítás, hanem a megfelelő megjelenés is.

Otthoni burkolás csempevágó gyémánt szerszámok

Alapanyagok és eszközök beszerzése

Ha úgy érzed minden előkészülettel végeztél, akkor jöhet az előre feljegyzett eszközök és alapanyagok beszerzése. Ezt a folyamatot mindig előzze meg közvetlenül egy gyors leltár otthon, hátha már birtokában vagy egy olyan szerszámnak/alapanyagnak amire szükséged lesz.

Lapszintező készlet online vásárlás

Az eszközöket célszerű online megrendelned, így csak az alapanyagokért kell elmenned, minden más házhoz jön. Ezekre az eszközökre feltétlenül szükséged lesz:

 • fogazott simító (glettvas)
 • TLS burkolatszintező rendszer (talpak, ékek, fogó)
 • szintező (vízmérték)
 • csempevágó
 • kőműves serpenyő és -kanál
 • gumikalapács
 • festőhenger és ecset
 • ácsderékszög
 • vonalzó és ceruza
 • csapózsinór
 • fugamosó készlet

Ezeket feltétlenül szerezd be, ha nem rendelkezel velük! Ezután rátérhetünk az alapanyagokra, amiket szintén rendelhetsz online, de a csempéket/lapokat célszerű valójában megtekinteni vásárlás előtt, így kizárva a kellemetlen meglepetéseket.

Ha minden szükséges „hozzávaló” a birtokodban van kezdődhet a móka, nekiállhatsz az előkészületeknek, majd a lapozásnak.

Otthoni burkolás, vízszintező

Burkolólap lerakása

A felületet készítsük elő (pakoljunk ki, tisztítsuk meg, ha szükséges egyenlítsük ki), keverjük ki a csemperagasztót és ugorjunk neki az első lapok lehelyezésének. Fontos, hogy a ragasztó bőrösödése előtt kerüljenek le a lapok, így biztosítva a tökéletes tartást. Célszerű a jól látható helyekkel kezdeni és ezekhez viszonyítva haladni tovább, természetesen ebben nagy segítségünkre lesz a TLS burkolatszintező rendszer is. A TLS talpak lehelyezése nem csak a szintezésben segít nekünk, de a fugakeresztek munkáját is kiváltja, ráadásul tökéletesen vízszintes felületet érhetünk el a munka végeztével.

Helyezd le a lapot a ragasztóra, helyezz be alá 2 lapszintező talpat egyenlő távolságra, majd jöhet mellé a következő lap, ezután pedig helyezd be a lapszintező ékeket, majd a fogó segítségével tedd tökéletesen szintbe a burkolatot. Ha végeztél a burkolólapok lehelyezésével, várd meg az előírt száradási időt.

Burkolólap lerakása

Ezután nincs más dolgod, mint eltávolítani a lapszintező ékeket és a talpak felső részét. Ezt megteheted egy gumikalapács segítségével, de használhatod cipő orrát is, a lényeg az, hogy oldalról érje az erőhatás a talpakat, amik a professzionális kialakításnak köszönhetően a perforáció mentén szétválnak, így a levált részeket könnyedén össze tudod söpörni (természetesen az ékeket újra fel tudod használni következő munkád során).

Keverd ki az általad választott fugát, majd vidd fel a felületre szivacsod segítségével, ha minden hézagot betöltöttél hagyd száradni az előírt ideig (általában 10-15 perc), majd mosd át alaposan egy felmosóval, moppal vagy szivaccsal, hogy megtisztítsd a felesleges fugától.

Burkolás otthon, fugázás

Ezzel a művelet végére is értél, ha mindent precízen és odafigyeléssel csináltál, akkor egy egyenletes és szép felületet kapsz végeredményként!

A tökéletesen sík padló titkos hozzávalója a TLS burkolatszintező rendszere, amit innen tudsz beszerezni!

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2