Blog

Hogyan válasszunk burkolatot?

2020.06.24 09:53
Hogyan válasszunk burkolatot?

Írásunkban azoknak szeretnénk segíteni, akik felújítás vagy új burkolat választása előtt állnak, de nem biztosak abban, milyen helyiségbe milyen burkolatot válasszanak.

Igényeink tisztázása és tervezés

Kezdjük a legelső lépéssel, amivel elindulhatunk a burkolás kikövezett útján, amely nem más, mint az igény felmérés és tervezés. Fontos, hogy tudjuk a helyiségek méreteit, legyen egy elképzelésünk a designról és lebegjen a szemünk előtt egy cél, amit szeretnénk elérni. Rajzoljunk, tervezzünk, próbálgassunk, kérdezzünk, változtassunk addig, amíg nem érezzük úgy, hogy megvan a tökéletes elképzelés.

Ez a lépés azért elképesztően fontos, mert ha rosszul mérjük fel lehetőségeinket és igényeinket, a projekt megakadhat, sőt rosszabb esetben akár létre sem jöhet.

burkolatválasztás költségek

Pénzkérdés 

Bizony a pénz kérdéskörét rendre alul becsülik az új burkolatra vágyók, mert legtöbbször csak a munkadíjjal és az alapanyagok költségével számolnak (amely általában a burkolatot és a csemperagasztót tartalmazza).

Ehhez képest költség lehet még (főként, ha felújításról van szó) a bontás, a konténer bérlés (a törmeléknek), a különböző eszközök és alapanyagok beszerzése (burkolatszintező ék, talpak és fogó, csempevágó, aljzatkiegyenlítő, tüskés henger stb.). Nyilván ezek hatványozottan igazak akkor, ha magunk állunk neki a munkának, szakember segítsége nélkül.

Célszerű tehát előre egy költségvetési tervet készítenünk, kellő ráhagyással a nem várt kiadásokat (akkut javítások, kőművesmunka stb.) figyelembe véve.

burkolat árak

A burkolat kiválasztása

Ez a lépés sokak kedvence, hiszen itt már végre a kinézet és a design alapján hozhatjuk meg döntésünket. Általában ezzel el is követünk egy hatalmas hibát, hiszen a lapok kinézetén kívül még jó pár dologra oda kell figyelnünk ahhoz, hogy lehetőségeinkhez képest a legmegfelelőbb burkolatra essen választásunk. Ha egy rövid listába kellene szednünk, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, azok a következőek legyenek:

 • Kopásállóság (PEI osztályozás – 1-től 5-ig terjedő skála, 1=alacsony kopásállóság 5=nagyon magas kopásállóság)
 • Csúszásmentesség (R osztályozás – 9-től 12-ig terjedő skála, R9=sima, kissé csúszós felület R12=maximálisan csúszásmentes felület)
 • Fagyállóság (EN 202-es szabvány esetén biztosak lehetünk a lap fagyállóságában)
 • Méret (az eltérő méretezések miatt figyeljük a csomagoláson feltüntetett méreteket)
 • Szín (a gyártók rendszerint az ABC különböző betűivel jelölik az általuk létrehozott árnyalatot pl. ZA, ZE, AA stb.)
 • Tisztíthatóság (itt főként a burkolat anyagából fakadó tulajdonságoka mérvadóak, a teljesen sík felület könnyebben takarítható, míg a barázdált vagy egyenetlen felületek kevésbé)
 • Ár (az előbb említett tulajdonságok határozzák meg)
 • Alapanyag (általában 3 anyagot választanak alapanyagként: vörös agyag, fehér agyag, greslap/kőporcelán)

 

Ez után célszerű végig mennünk a helyiség típusokon, hogy meg tudjuk mit hova érdemes terveznünk.

 

 1. Nagy igénybevételű, forgalmas helyiségek

Ebbe a csoportba tartozik az előszoba, a nappali, a közlekedők és a folyósók. Ide célszerű magas kopásállóságú, könnyen tisztítható típust választanunk. Célszerű választás lehet a nagyobb méretű greslap, amely rendkívül strapabíró, sima felületéből adódóan könnyen tisztítható, nagy méretű elemei miatt pedig kevesebb lesz a fuga, ami szintén jól jön takarítási szempontból.

 1. Közepes igénybevételű, közepesen forgalmas helyiségek

Ide tartoznak a dolgozószobák, olvasószobák, vendégszobák, fürdőszobák, mosókonyhák és a konyhák. Ezekbe a helyiségekbe jó választás a vörös- vagy fehér agyagból készült lapok, amelyek kevésbé kopásállóak, mint a greslap, viszont ezekből a típusokból rengeteg variációs lehetőségünk nyílik. A konyhánál és a fürdőszobánál vegyük figyelembe a csúszásmentességet is, hiszen itt fordulnak elő leggyakrabban a balesetek, elcsúszások!

 1. Alacsony igénybevételű, nem forgalmas helyiségek

Itt már olyan terekről beszélhetünk, amelyeken csak elvétve tartózkodunk, így a burkolatnak sincs komolyabb jelentősége. Kamrák, tárolók, gardróbok sorolhatóak ide, amik padlójának stabilnak és könnyen takaríthatónak kell lenniük.

 1. Speciális igényű helyiségek

Természetesen nem burkolhatunk ugyanolyan alapanyaggal egy garázsban, mint egy fürdőszobában, ezért az ilyen speciális igényű terekbe gondosan válogassuk meg, milyen burkolatot szeretnénk. A terasz, a télikert, a műhely és a már az előbb említett garázs mind olyan helyiségek, ahol strapabíró, csúszásmentes és ellenálló megoldásra van szükségünk, ahol nem árt figyelembe vennünk a fagyállóságot sem.

Ha ezek tudatában állunk neki a járólap kiválasztásának, nagyot már nem hibázhatunk.

tippek járólap kiválasztásához

Pár hasznos tipp 

Ha az összes eddigi szempontot figyelembe vettük, akkor már nagy valószínűséggel mindenünk megvan ahhoz, hogy szakemberünk elkezdhesse a munkát vagy magunk csapjunk bele a lecsóba. Ám mielőtt valóban elkezdődne a munka, adunk még pár tippet, amik segíthetnek elérni a kívánt végeredményt:

 1. Burkolatszintező rendszer használata

A burkolatszintező rendszerek bajnoka a TLS lapszintező rendszer, amelynek használata tökéletesen sík és egységes felületet tesz lehetővé. A rendszer részei a burkolatszintező ékek, talpak és a fogó, amelyek segítségével nem csak gyorsan és precízen lehet tartani a fugatávolságokat, hanem tökéletesen sík felületet lehet létrehozni. Alkalmazása elengedhetetlen, ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni.

 1. Amit lehet szerezzünk be online

Ezzel rengeteg időt és energiát megspórolhatunk, ráadásul a pénztárcánkat is megkíméljük. Válasszunk megbízható, korrekt webáruházakat és élvezzük, ahogy minden eszköz és alapanyag pár nap alatt megérkezik otthonunk küszöbére.

 1. Tegyük magunkat szabaddá

Célszerű a munkálatok alatt szabadságon lennünk, hiszen így felügyelni tudjuk profi szakemberünk munkáját, illetve az esetleges egyedi igényeket is személyesen tudjuk átadni. Természetesen, ha magunk csináljuk a munka oroszlánrészét, akkor sem árt, ha éppen otthon vagyunk.

 1. Befektetésként gondoljunk a burkolásra, ne kiadásként

Egy jó burkolat akár több évtizeden keresztül is jó szolgálatot tehet, így nem célszerű kétes eredetű és hanyag minőségű alapanyagokat választanunk. Így a munkálatok valamivel drágábbak lehetnek, de az eredmény sokkal időtállóbb és kifizetődőbb lesz.

 1. Tervezzünk előre

A járólap megvásárlásakor számoljunk rá egy jó 10-20%-ot a mennyiségre, hiszen egy nem várt csőcsere vagy egy hibás elem komoly esztétikai problémákat okozhat a jövőben. Okos döntés valamivel több burkolatot vásárolni, így nem kell aggódnunk lesz e a jövőben az adott típusból, ha a szükségünk lenne rá.

Ezzel irományunk végére értünk, reméljük az általunk összeszedett információk segítenek kiválasztani a tökéletes „talpalávalót”. Használd a TLS termékeit és légy elégedett a kiváló végeredménnyel!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2