Blog

A csempe élvédő felrakása és előnyei

2024.03.18 12:30
A csempe élvédő felrakása és előnyei

A hidegburkolási munkálatok alkalmával, minden esetben találkozni lehet egy igen meghatározó kihívással, ami a csempe élvédő felrakása. Ez a feladat nem volt mindig magától értetődő, ugyanis csak az utóbbi néhány évtizedben kapott leginkább hangsúlyt.

Régebben, még a csempézés hajnalán, a sarkokat leggyakrabban a lapok egymásra tolásával hozták létre, esetleg a ragasztó megfelelő kenésével igyekeztek esztétikus formát kialakítani.

A technológia fejlődésével, amit leginkább a modern csiszoló berendezések megjelenése biztosított, már arra is van lehetőség, hogy a lapokat gérben, tehát 45° szögben megdolgozzák és azokat összeillesztve hozzák létre a sarkokat.

Ez nagyon esztétikus hatást kelt és ilyen helyzetben feleslegessé válik a csempe élvédő felrakása, viszont komoly energiaráfordítást és plusz költséget követel, ezért kevesen alkalmazzák.

Jelenlegi cikkünkben igyekszünk mélyrehatóbb bepillantást biztosítani az élzárók világába és megmutatjuk, miként dolgozhat azokkal költséghatékonyan és egyszerűen.

Miért előnyös a csempe élvédő felrakása?

Az igazán praktikus és sokféle formában gyártott csempe élzáró elemek nem véletlenül váltak népszerűvé a szakemberek és a barkácsolók körében. Számos kiváló tulajdonságuk van.

csempe élvédő felrakása sarkokra

A csempe élvédők védelmet nyújtanak a burkolatok sérülései ellen, ugyanis megakadályozzák a sarkok letörését. Ez nemcsak esztétikailag fontos, de a sérült sarkoknál a víz is könnyebben beszivároghat.

A csempe élvédők vízállóak, így megakadályozzák, hogy a víz a csempék mögé jusson, ami könnyen penészedéshez vezethet.

Gyakorlati jelentőségük ott mutatkozik meg, hogy képesek csökkenteni a balesetek és későbbi utómunkálatok esélyét. A gyakran éles sarkok komoly fizikai sérüléséket okozhatnak, főként lépcsők, falak és párkányok esetében. Belerúgva, nekicsapódva ezeknek a részeknek, mély vágásokat szenvedhet el bárki.

Az élvédő alkalmazása egyenes vonalat biztosít a zárásnál, sokkal precízebben lehet vele dolgozni, mintha a levágott csempék sarkait kellene összeilleszteni. Mivel eltakarja a széleket, így sokkal esztétikusabbá válik az összkép.

Rengeteg élvédő közül választhat, így könnyen találhat olyat, ami a kiválasztott burkolathoz passzolni fog.

Ismerje meg a csempe élvédők széles választékát!

Hogyan válassza ki a megfelelő darabot? Ahhoz, hogy el tudja dönteni, éppen milyen típusra lesz szüksége, elsősorban ismernie kell a palettát, amiből válogathat.

Egy külön világról van szó a csempe élzáró termékek esetében. Ami még néhány évtizeddel ezelőtt hiányzott, most már szép számban megtalálható a piacon.

Anyagukat tekintve, alapvetően 2 fő típus van. Fémből, leginkább alumíniumból és műanyagból készítik ezeket. Előfordulnak olykor különlegességek is, mint például a porcelán elvédők, de ezek viszonylag ritkák.

A fémek leginkább csillogó hatásukkal tudnak dominálni, míg a műanyag kivitelek többféle színben érhetőek el, így könnyen a fuga árnyalatához igazítható a megjelenésük.

Vannak távtartóval ellátott profilok, amik megkönnyítik az elhelyezést. A csempe élvédő felrakása során, bár némely típusok lehetővé teszik a közvetlen illeszkedést, de többnyire szükség van egy kis hézag kihagyására, ami fugázva lesz.

csempe élvédő

Formájukat tekintve szögletesek és ívesek is kaphatóak. A toldások, lezáró profilok szintén elérhetőek hozzájuk, amik megkönnyítik az illesztéseket.

Elhelyezésük szerint, megkülönböztethetőek pozitív és negatív sarkok, valamint lezáró elemek, amelyek a felső csempesor tetejére kerülnek. Vízvetők, kád- és párkányszegélyek, T és L profilok ugyanúgy rendelkezésre állnak.

Egyre népszerűbb a csempe élvédő belső sarok alkalmazása

A belső vagy negatív sarkok a csempe élzáró típusok külön kategóriája. A fal- és padlóburkolatok közötti csatlakozást nagyban megkönnyíti az alkalmazásuk.

Azt a részt, amit talán a legnehezebb fugázni, majd pedig tisztítani, érdemes ilyen módon kiképezni.

Továbbá, esztétikai szempontból sem mellékes a csempe élvédő belső sarok elhelyezése. A fal és a padló között az átmenet csak ritkán azonos. Éppen ezért, az ide történő csempe szegélyléc felrakása kedvező átmenetet kínál, ami jól hat a dizájnra.

Zuhanyzók, fürdőkádak, konyhapultok körül könnyen kiválthatja a szilikon fugákat és a nedvességet a megfelelő irányba tereli.

A csempe élvédő belső sarok telepítése ugyanúgy történik, mint a pozitív sarkoké. Lássuk akkor ennek a pontos menetét!

A csempe élvédő felrakása lépésről lépésre

A falak csempézése viszonylag egyszerű feladat, amiről már az előző cikkeinkben is volt szó. Az izgalmas részek akkor következnek, amikor egy sarokhoz érkezik. A csempe élvédő felrakása, néhány egyszerűbb szabály betartásával könnyen elvégezhető.

Előkészületek a ragasztáshoz

Az első lépés mindig az egyik oldal teljes burkolása. Itt nagyon fontos figyelni arra, hogy a lapok ne lógjanak ki a fal síkjából, valamint teljesen egy síkba essenek. A függőlegest mindig ellenőrizze le vízmértékkel!

Az egységes futást még csiszolással is ki lehet alakítani, ha valamelyik elem széle nem passzolna pontosan. Amint ez kész, mérje le az élvédőt és vágja méretre!

Tipp! Alul mindig hagyjon legalább 1 mm hézagot, ami pontos igazítást tesz lehetővé! Felül semmi esetre sem lóghat ki a csempe élzáró, mert azt utólag lecsiszolni, vágni nehéz és a felső illesztést nehezíti. Csatlakozásoknál külön profil alkalmazható vagy gérvágással hozhatóak össze pontosan a különálló részek.

A ragasztás menete

Kezdetét veheti az üres falrész ragasztóval való megkenése. Figyelem! Ne spóroljon a ragasztóval, mert a levegőbuborékok bekerülve az élzárók alá, később kinyomódást okozhatnak!

Miután glettvassal elhúzta a ragasztót, jöhet az illesztés. Alaposan nyomja bele az elemet az anyagba, hogy az a perforált részeken kijöjjön!

Ha időközben a csempére ragasztó kerülne, azt mindig törölje le nedves ronggyal! A plusz ragasztót simítsa, illetve távolítsa el, nehogy megkössön, mire a burkolás befejeződik!

Amennyiben elcsúszna lefelé a sarok, azt ékelje ki a stabil tartáshoz! A műanyag csempe élvédő felrakása esetén megeshet, hogy kis elhajlással találkozik, mert az anyag hajlamos a deformációra. Ilyenkor kiigazítva a görbületet, a perforált részen popszegecsekkel szögezze a falhoz, ezzel kiképezve a stabil egyenest. Mindezek után pedig következhet a másik oldal burkolása.

Látható tehát, hogy nem bonyolult folyamatról van szó, amivel könnyen megbirkózhat, ha követi a felsorolt lépéseket.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2