Blog

Csempézés házilag – útmutató a szép végeredményhez

2023.12.06 13:43
Csempézés házilag – útmutató a szép végeredményhez

Az utóbbi években egyre többször kerül az érdeklődés középpontjába a csempézés házilag, mint a lakásfelújítás egyik meghatározó fázisa. A modern technológia fejlődésével, a kiváló alapanyagok és egyszerűen használható szerszámok megjelenésével, olykor a többéves szaktudás helyett, elég lehet egy alaposabb utánajárás és lelkesedés, hogy projekt eredményesen végződjön.

Legyen az ok a szakemberhiány vagy a spórolás, a burkolás házilag való kivitelezésére egyre többen vállalkoznak. Már csak az a kérdés, miként érdemes nekikezdeni ennek a feladatnak, hogyan érhető el szakember nélkül is jó végeredmény?

A csempézés első lépése az alapos tervezés

A csempe felrakása alapvetően nem olyan bonyolult feladat, már amennyiben minden elő van készítve hozzá. Ahol eléggé el tud csúszni a burkolás, az a tervezés elhanyagolása, erre mindenképpen szenteljünk elég időt és figyelmet.

csempézés

Szerencsére az internet tele van hasznos tanácsokkal, tippekkel, részletes cikkekkel és videókkal. Blogunkon belül is bőven talál hasznos útmutatókat, amiket követhet pl. a csemperagasztók használatakor, a járólapok lerakásakor és a fugázás kapcsán is.

Mielőtt bárminek nekikezdene, mérje fel a lehetőségeit, majd csak ezt követően vegye kezdetét a folyamat!

Amire szüksége lesz a burkoláshoz - alapanyagok és szerszámok

A legelső lépés a megfelelő szerszámok és persze a kiváló alapanyagok megvásárlása. Itt nem érdemes spórolni, ugyanis ahogy a szakik mondani szokták: a” jó szerszám felér egy fél mesteremberrel.”

A kivitelezés gyorsabb és egyszerűbb lesz, ha az eszközök a kezünk alá dolgoznak. Ami pedig a prémium alapanyagokat illeti, azok évtizedeken keresztül kitartanak, remekül mutatnak, ezért garantáltan megérik az árukat.

Tipp! Legalább 10 %-al vásároljon többet minden alapanyagból. Ez a csempe esetében különösen igaz, az esetleges törések, vágások miatt!

Amire biztosan szüksége lesz a szerszámok tekintetében, az a vödör, vízmérték, fogazott glettvas, kőműveskanál, serpenyő, fúró és az ahhoz tartozó keverőfej, csapózsinór.

A sornak itt még nincs vége. Nagy vagy kis ékes burkolatszintező rendszerek nélkül, kezdőként nem érdemes nekivágni a feladatnak. Viszont a csempézés házilag ezekkel a lapszintezőkkel gyerekjáték lesz.

A csempézéshez a lapokat előbb-utóbb vágni, fúrni kell, amihez nemcsak kézi csempevágó jöhet szóba, hanem sarokcsiszolóra fogatható gyémánt vágókorong, illetve lyukfúró is. Oldalunkon ezekből is megtalálja a tökéletes termékeket. Az ultravékony TLS DYNAMITE TURBO vágókorong, forgácsképződés nélkül küzd meg az igazán kemény anyagokkal, a lyukfúrásban pedig az agresszív munkavégzés sem teszi próbára a TLS MONSTER-t. Ilyen társakkal a csempék szabása semmilyen kihívást nem tartogat.

Csempézés házilag - a felület gondos előkészítése

A csempézés lépései közül a legfontosabb a felületek alapos előkészítése. Csak teljesen egyenletes falra, illetve padlóra lehet jól dolgozni, ezért ennél a résznél baromi alaposnak kell lenni!

A csemperagasztó akkor tud jól megtapadni, ha szennyeződésektől mentes a felszín. Függetlenül attól, hogy milyen felületet akar burkolni, az esetleges hézagokat mindig töltse ki! A padlónál önterülő aljzatkiegyenlítőt, a falaknál pedig szálerősített kiegyenlítő habarcsot használhat.

A száradás után jön a mélyalapozás. A cementalapú felületek felszínén mindig lesz egy minimális réteg por, viszont ezt az alapozó képes lekötni.

Figyelem! Glettelt falra soha nem szabad csempézni, mert a glettel együtt a burkolólap is leválik, aminek fokozott az esélye, főként a nehezebb lapoknál. Amint a felület kész, jöhet a következő lépés.

A csempe kiosztás pontos meghatározása

Még a burkolatok ragasztása előtt ragadjon mérőszalagot, papírt és ceruzát! A csempekiosztás az egyik legfontosabb lépés, ami az esztétikára fog a leginkább kihatni. Nézzük meg, hogy mire kell figyelni!

Az első sor csempe meghatározása kulcsfontosságú, ha itt hibát vétünk, akkor az egész burkolás elcsúszhat. Az indító sor mindig középről történjen oldalirányba! A lapok méretének, valamint a fuga távolságának ismeretében ossza ki, hogy pontosan hány lap fog elférni. A legjobb, amikor egész darabok esnek a szélekre, de ez viszonylag ritkán történik. Figyeljen oda, hogy mindig egyforma darabok kerüljenek a végekre, a szimmetria miatt ez nagyon fontos!

Bizonyos magasságig úgy ossza ki, hogy felülre egész, alulra pedig töredéklapok kerüljenek. Ezek ugyanis nem lesznek annyira szembetűnőek, a berendezési tárgyak miatt.

Ugyanolyan méretű burkolólapoknál, a padló és fal esetében tartsa szem előtt a fugák együtt futását! Az alapos számításokat követően, már csak a ragasztás marad hátra.

Indulhat a csempézés!

A csemperagasztó bekeverése nagyon egyszerű, csak arra figyeljen, hogy mindig a port adja a vízhez és ne fordítva! A keverés után kell hagyni 10 perc szünetet, majd újra megkeverhető és kezdődhet a felhordás.

csempézés csemperagasztó használata

A felületek megkenése után, a fogazott glettvassal alakítsa ki a csíkozást. Mindig csak annyit vigyen fel egyszerre, amennyit rövid időn belül burkolni tud!

A kisebb lapoknál, a falak esetében elég csak a falat megkenni, a nagyobb és nehezebb csempéknél érdemes azok hátoldalára is juttatni a ragasztóból. Ezeket óvatosan nyomja a felülethez, majd kézzel, gumikalapáccsal ütögesse meg, amíg a helyükre kerülnek!

Vízmérték segítségével ellenőrizze a pontos állapotot! A sarkokhoz érve ne maradjon el a csempe élvédő felrakása sem.

Amint felrakta az első lapot, máris helyezze alá a burkolatszintező talpat. Ezek a termékek fugatávtartóként is működnek 1-5 mm szélességben, ezért megspórolhatja a fugakeresztek használatát.

Falaknál és kisebb lapoknál a TLS-BASIC vagy a csavaros TLS-TORNADO, TLS-HURRICANE, illetve a többször felhasználható TLS-PROPELLER csempe szintezők bármelyike ideális megoldás, a csemperagasztó száradása alatt történő elmozdulások megelőzésére.

csempézés házilag burkolatszintező rendszerrel

A ragasztás során a lapokra került anyagot fontos még frissen letörölni, ez sok utómunkálattól megkímélhet minket.

A végső simítások előtt jöjjön még egy tipp. Bár nem feltétlen szükséges, a csempe élvédő felrakása sok időt spórolhat nekünk, emellett pedig rendkívül esztétikus hatást is kelt. Ha szeretnénk ezt a módszert alkalmazni a csempesorok zárására, élek védelmére, akkor ezzel a  művelettel is számolnunk kell. A csempe élvédő felrakásáról bővebben itt olvashat.

Végső simítások

A csempézés utolsó etapja a fugázás. Azonban mielőtt ebbe belevágna, előbb el kell távolítani a burkolatszintező elemeket, majd a csempék közötti hézagok kitisztítása következik.

csempe fugázás

A fugázáshoz saját kezűleg, de akár előre kevert anyagot egyaránt használhat. Figyeljen, hogy ne legyen túl híg vagy sűrű a massza! Gumis simítóval könnyen bejuttathatja a részekbe a komponenst, majd rövid idő után törölje le szivaccsal, hogy ne kössön rá a lapokra.

Az igényesebb, hőnek kitett felületeknél alakváltozásra képes fugát, a sarkoknál pedig jobb szilikont használni, a dilatációs hézagok kitöltéséhez.

Mint láthattuk a csempézés házilag is abszolút kivitelezhető. Leginkább elhatározás és profi eszközök kérdése, no meg persze alapos utánajárásé. Ha komolyabban érdekli a téma, érdemes tájékozódnia a burkolás szabályai és a leggyakoribb burkolási hibák kapcsán is.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2