Blog

Így történjen a burkolás padlófűtésre

2022.04.26 12:21
Így történjen a burkolás padlófűtésre

Az energiatakarékosság egyre fontosabb szerephez jut a mindennapokban, amiben kulcsszerepet kaphat a burkolás padlófűtésre, mint egyedi technológiai megoldás. A hagyományos fűtési rendszerekkel szemben, amikor radiátorok, konvektorok bevetésére kerül sor, a hő hasznosulása magasabb fokot ér el, valamint egyenletesebb eloszlásról beszélhetünk a helyiségeken belül. A fő különbség ugyanakkor, hogy viszonylag alacsony hőfokon működik a padlófűtés, aminek az értéke 55-60 ℃ között változik. A többi központi fűtésnél ez az érték elérheti a 70-80 C fokot is. Cikkünkben sorra vesszük a padlófütés burkolására vonatkozó tudnivalókat és hasznos tanácsokkal is szolgálunk.

Viszonylagosan egyedi fejlesztés az elektromos padlófűtés, ami egyre népszerűbbé válik, a tartóssága és kényelmi funkciói miatt, ezért erre külön kitérünk a cikkünkben. Mivel a vezetékrendszerek, függetlenül attól, hogy elektromos vagy csőkígyós eljárásról van szó, minden esetben a betonban, kiegyenlítő rétegben, illetve a ragasztó alatt helyezkednek el, a burkolásuk pedig kiemelt figyelmet érdemel. Ezt jobb szakember segédlete mellett végezni, valamint néhány alapvető szabályt gondosan betartani, a kiváló végeredmény elérése érdekében. Lássuk ezeket közelebbről!

Burkolás padlófűtésre – mikor érdemes elkezdeni?

Amennyiben megtörtént az elhatározás, miszerint a lakás melegítése padlófűtéssel fog történni, akkor következhet a megfelelő alapanyagok beszerzése, valamint az ideális időpont kiválasztása, mielőtt megkezdődne a burkolás padlófűtésre.

Megoldható a már kész ingatlan esetében is a rendszer kialakítása, de ekkor az első lépés a már meglévő beton feltörése. Éppen ezért, általában új ingatlan építésekor kerül inkább előtérbe ez a megoldás.

Érdemes elkülöníteni a hagyományos technológiát az elektromos rendszerektől. A meleg vizes padlófűtés csövei ugyanis 6-8 cm betonágyban lesznek elhelyezve, amire jöhet egy kiegyenlítő réteg, majd a burkolólapok. Az elektromos fűtőszőnyegek egyszerűbb konstrukciók és közvetlenül a ragasztó alá kerülhetnek, ezért az utólagos beépítés esetén inkább erre essen a választás.

Az eljárási módokból jól kitűnik, hogy amíg a hagyományos padlófűtés építését érdemes a nyári hónapokra időzíteni (az elhúzódó felfűtési eljárás miatt), addig az elektromos változat szinte bármikor beszerelhető, a rövidebb kivitelezési idő miatt.

Padlófűtés felfűtése burkolás előtt

A padlófűtés rétegrendje a következő. Első lépésben megtörténik a padlófűtés csövek rögzítése az aljzatra, megfelelő sűrűségben és távolságban. Ezt 6-8 cm vastag betonba ágyazzák, majd jöhet az alapozóréteg felvitele, ha szükséges, akkor aljzatkiegyenlítő terítése és újabb alapozás, végül a burkolás.

A padlófűtés felfűtése burkolás előtt elengedhetetlen folyamat, aminek az elhagyása jelentős szerkezeti hibák kialakulásához vezet. A beton száradási ideje megközelítőleg 28 nap, ennyi idő alatt a benne lévő víz lassan távozik.
1 köbméter betonnal körülbelül 150-200 liter víz kerül a helyiségekbe, aminek muszáj elpárolognia a padlófűtés burkolása előtt. Amint letelt a szükséges idő, megkezdődik a felfűtés, amiről fontos jegyzőkönyvet vezetni. Ezt a műveletet szakember végzi, aki naponta 10 fokkal emeli a víz hőmérsékletét, egészen 55 fokig, majd ugyanilyen tempóban visszahűti azt.

Ha ez megtörtént, akkor 2 héten belül következhet a burkolás, különben meg kell ismételni a folyamatot. Ha elmarad a felfűtés és nem szárad ki megfelelően a beton, az a járólapok leválását idézi elő, amit jobb elkerülni.

Miként történik a padlófűtés burkolása?

burkolás padlófűtésre

A padlófűtés burkolása előtt ellenőrizni kell, hogy biztosan kiszáradt-e a beton. Ez speciális műszeres diagnosztikával történik, de van rá egyszerűbb házi eljárás is. Egy adott nagyságú fólia leragasztása a betonra 1 nap után megmutatja az állapotot. Ha felszedve a nejlont sötétebb a környező felületnél az adott rész, akkor még hagyni kell száradni.

A folyamat során előfordulhatnak repedések, amik a felület mozgásából adódnak. Ez jobb, ha ilyenkor következik be, mert burkolás után eltörheti a csempelapokat. A későbbi feszültségek csökkentésére dilatációs hézagokat szoktak kialakítani, így tágulhat a felület.

A stabil és kiszáradt betonra, a kiegyenlítés után alapozóréteg kerül, majd jöhet a burkolás. Ez a művelet már nem különbözik a megszokott eljárástól. A fogazott glettvassal elterített ragasztóanyag legalább 3 mm vastag kell legyen. Az egyenletes felület kialakításához érdemes lapszintező termékeket használni. A nagyobb lapok esetén a TLS-PRO, a közepes és kisebb csempéknél pedig a TLS-BASIC kis ékes lapszintező nyújthat kiváló segítséget. A ragasztó száradását követően pedig következhet a fugázás.

Burkolás padlófűtésre kiváló alapanyagokkal

járólapok

Bár maga a burkolás padlófűtésre nem tér el a megszokott munkafázisoktól, de a felhasznált alapanyagok tekintetében megéri odafigyelni a részletekre. Beltérbe választható szalagparketta vagy vinyl padlólap, de ezek esetében számolni kell bizonyos mennyiségű hőveszteséggel. A legjobb a mázas kerámia és a természetes kövek közül választani, ugyanis ezeknek ideális a hőátadó képességük.

Elterjedt tévhit, hogy csak fagyálló csempe használható padlófűtés burkolatnak. A fagyálló termékek abban különböznek, hogy kevesebb nedvességet vesznek fel a társaikhoz képest. A hőtágulás szempontjából ez nem mérvadó. Ami viszont igen, az a megfelelő ragasztó használata. A járólap padlófűtéshez csak flexibilis, tehát alakváltozásra képes ragasztóval rakható le. Ezen termékek a C2TE vagy S1 jelölést viselik. Érdemes lehet ugyanazon gyártó termékeit alkalmazni a kiegyenlítés, alapozás, ragasztás, fugázás során, így egymásra építve a folyamatokat és fokozva a hatékonyságot.

Miben tér el az elektromos padlófűtés burkolása?

Az elektromos padlófűtés burkolása leginkább abban tér el, hogy itt általában kéteres fűtőkábel lesz bedolgozva a járólapok alá, ami nagyjából 3 mm vastag. A leterítés közvetlenül a betonfelületre történik, amiben egy ragadós üvegszálas háló segít.

Kiemelten fontos tervrajzot készíteni és méréseket végezni, hogy a leterítés során a szálak ne keresztezzék egymást. A háló vágható, valamint a felületéről a fűtőszál lefejthető, a könnyebb elhelyezésért.

A csatlakoztatást mindig szakember végezze az elektromos hálózatba! Az elektromos padlófűtés burkolása csak minimálisan emeli meg a padlószintet. A kiegyenlítő rétegbe vagy közvetlenül a ragasztó alá kerülhet, így utólagos bedolgozása sem okoz problémát.

Milyen az ideális járólap padlófűtéshez?

A hőátadó tulajdonságok tekintetében, a különféle csempék felelnek meg leginkább a padlófűtéssel rendelkező padlók burkolásához. A választás során az esztétika ugyanúgy befolyásoló tényező, de megéri a méretekre is figyelni.

Minél vastagabb egy járólap, annál lassabban melegszik fel, de a kihűlése is hosszabb ideig tart. Ha a lerakási technológia ideális, akkor szinte mindegy milyen a járólap. Ez főként a vele való munka tekintetében meghatározó. A vékonyabb csempéket könnyebb vágni, formázni. A magas minőségű gyémántszerszámoknak ugyanakkor nem okoz kihívást a vastagság. A TLS professzionális száraz és vizes fúrók, valamint vágótárcsák minden helyzetben ellátják a feladatukat.

A fent említettek betartása a padlófűtés burkolása során egyenes út a költséghatékony fűtéshez, ezáltal olyan környezet teremthető meg, amiben minden szempontból jó élni.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2