Blog

A burkoló munkák elengedhetetlen kiegészítője a körkivágó

2021.03.01 12:00
A burkoló munkák elengedhetetlen kiegészítője a körkivágó

A burkolók körében mindig folyamatos kihívást jelentett a lyukfúrás, amire a körkivágó gyors és hatékony megoldást kínál. Az elmúlt években igen komoly fejlődésen ment keresztül ez a szakterület és vele együtt a termékek is magasabb szintre léptek. A modern technikai újítások révén megjelentek olyan speciális vákuumforrasztott és lézerhegesztett megoldások, amelyekkel egyszerűen öröm a munka. A régi vídia eszközök már teljesen a múlt homályába vesznek, amikor a csempe lyukfúrás kerül előtérbe. Vessük bele magunkat egy kicsit mélyebben a témába és lássuk, hogy mikor és miért lesz szükségünk ezekre a kivételes eszközökre!

Fókuszban a körkivágó típusai 

Először is érdemes tisztázni azt az alapvető tényt, hogy a körkivágó és a lyukfúró ugyanazt a terméket jelöli. A megnevezéseket szinonimaként lehet alkalmazni és az interneten elég sok kombinációban megtalálhatóak úgy, mint: csempe körkivágó, csempe lyukfúró, gyémánt körkivágó, gyémánt lyukfúró, gyémánt csempe körkivágó és hasonlók. Hiába ugyanakkor a megannyi elnevezés, amikor közelebbről szeretné megismerni ezeket a termékeket, ugyanaz a jól megszokott formavilág fog visszaköszönni. 

csempe körkivágó készlet

Típusait tekintve megkülönböztetünk normál szegmenssel készült (folyamatos élű szegmens, ami általában kizárólag vizes fúráshoz alkalmazható gyémántszemcsés bevonatú, vákuumforrasztott, lézerhegesztett csempe körkivágót, valamint választható speciális magfúrót központi lyukfúráshoz. Használatát tekintve csak vizes vagy vizes és száraz fúráshoz egyaránt alkalmazható körkivágók állnak rendelkezésre. 

Fontos megjegyezni, hogy a száraz lyukfúrásra tervezett típusok alkalmasak a vizes körülmények között történő használatra is. Azok azonban, melyek kifejezetten vizes hűtés mellett vethetőek be, képtelenek ellátni a feladatukat száraz körülmények között. Nem elhanyagolható tényező, hogy a gyémánt lyukfúrók folyamatos hűtése megakadályozza a gyors kopást, ezzel meghosszabbítva azok élettartamát. 

A gyémánt körkivágók befogatásuk típusai tekintetében is eltérőek lehetnek. Sarokcsiszolóhoz M14-es menetes, míg a fúrógéphez HEX (hatszögletű) befogatásra van mód. Természetesen egy megfelelő átalakító adapterrel elérhető, hogy az M14-es csatlakozásra alkalmas körkivágók fúrógépeken is használhatóak legyenek. Bármilyen gépi szerszám is álljon rendelkezésre, a lyukfúrás biztos nem fog akadályokba ütközni. 

A csempe körkivágó alkalmazásának területe 

A burkolás különálló szakág, ami rengeteg nehézséggel birkózott meg az idők során. Azért került előtérbe, mert így védhetőek meg a különböző felületek a gyors kopástól, valamint tehetőek stílusossá a helyiségek bizonyos részei. Szinte teljesen megszokott, hogy a szobákban általában úgynevezett meleg-, míg a konyhák, fürdők, teraszok esetében a hidegburkolatok dominálnak. Utóbbiak esetében nyújtanak hatékony megoldást a gyémánt csempe körkivágó készletek. 

csempe körkivágó alkalmazási területe

A kifejezetten ellenálló anyagokból készült burkolólapok alakítása csak kellő precizitással valósulhat meg. A gyémánt lyukfúróval elérhető, hogy a már felhelyezett vagy felhelyezésre kerülő lapok sérülésmentesen legyenek megmunkálva. A hagyományos fúrók bevetése során sajnos nagy annak az esélye, hogy a csempe karcolódik, elreped vagy eltörik. A gyémánt körkivágó ezzel szemben nagyon precíz munkát végez, még az ilyen kényes felületeken is.

Az egyik kiemelt tagja a gyémánt körkivágó típusoknak a TLS MONSTER lézerhegesztett változata, amivel a márvány, mészkő, kerámia, beton, üveg, tégla anyagokon túl, a kifejezetten kemény természetes kövek (mint például a fekete gránit) is könnyedén megdolgozhatóak akár 3-4 cm anyagvastagságnál is. Nagyon széles alkalmazási területben lehet gondolkodni a lyukfúrók esetében, így bármilyen kihívás elé kerül, megtalálhatja azt a terméktípust, amelyik kisegíti a bajból. 

Ha a már meglévő kerek vagy kúp alakú vájatokat szeretné tovább tágítani, akkor erre a TLS FINGER gyémántszemcsés lyuktágító-lyukmaró a leginkább ideális választás. 

A megfelelő gyémánt körkivágó kiválasztása 

Fontos az átmérő

Nagyon fontos kérdés, hogy milyen módon lásson neki a lyukfúrók kiválasztásának. A munkaterület és a cél meghatározása elengedhetetlen. A kisebb furatok, felfogatók, csavarok, tiplik helyének előkészítéséhez a d=5-6-7-8-10-12 mm átmérőjű kivitelek felelnek meg. A menetes szárak elhelyezéséhez a d=15-16 mm lyukszélességre lesz szükség. A különféle vízvezeték szerelvények, csövek, fűtési elemek, lefolyók vájataihoz a d=20mm-től egészen d=50 mm méretarányig lehet válogatni. 

Érdemes minden lyukfúrás esetében figyelembe venni a névleges méretet. A PVC csöveknél ugyanis az ezekre kerülő szerelvények gyakran legalább 10 mm-nél nagyobb tokátmérővel rendelkeznek, így biztosítani kell azoknak a kellő helyet. A d=65 mm feletti körkivágók pedig a villanyszerelvény elemek, például konnektorok, kapcsolók helykialakításához nyújtanak megfelelő segítséget. 

csempe körkivágó méretek

Száraz vagy vizes?

Leggyakrabban a száraz gyémánt körkivágó kerül előtérbe, hiszen kevesen szeretnek vizes körülmények között dolgozni. Mindazonáltal fontos figyelembe venni, hogy a rendszeres hűtés jelentősen kitolja az élettartamot. Ez megvalósulhat gyakori vízbe mártogatással, állandó vízpermet alkalmazásával, a nagyobb átmérőjű körkivágók belsejébe elhelyezett nedves szivacs segítségével, vagy éppen a speciális TLS-WAX hűtőgyanta bevetésével. 

A lyukfúrók esetében mérvadó tényező a szegmensek típusa és azok vastagsága. A felhasznált ipari gyémántok nagyon erőteljes és precíz fúrást tesznek lehetővé, de minden esetben elengedhetetlen a megfelelő technika, amivel a munka elvégzésre kerül. 

Hasznos tippek a lyukfúráshoz 

Ha már eldöntötte, hogy milyen felületbe fog lyukat készíteni, de nincs kellő tapasztalata ezen a téren, akkor érdemes megfogadnia néhány hasznos tanácsot. Először is, ne feledkezzen el a hűtésről és mindig alacsony fordulatszámon kezdje el a fúrást! Ezzel megakadályozhatja, hogy a körkivágó túlmelegedjen és a kiüvegesedett gyémántszemcsék elveszítsék vágóképességüket. Közvetlenül felülről (merőlegesen tartva az eszközt a felületre) soha ne lásson neki a fúrásnak, hanem mindig legalább 45 fokos szögben vegye kezdetét a munkafolyamat és lassú, körkörös mozdulatokkal haladjon befelé! 

A fényes és csúszós csempefelületek megkezdése kritikus pont. Pontosan ez az oka annak, hogy leggyakrabban inkább a sarokcsiszolóra csatlakoztatható körkivágók alkalmazása van előtérbe helyezve a fúrógéppel szemben, ugyanis utóbbi könnyebben megcsúszik és összekarcolhatja, megrepesztheti a burkolólapot. Elég csak egy kis felületi érdesség a kényelmes kezdéshez, ezért érdemes maszkoló szalagot alkalmazni erre a célra, illetve sorozatos fúrásoknál vezető sablont készíteni. 

Az alábbi videón a TLS MONSTER körkivágót láthatod bevetés közben.

A csempe fúrás technikájáról bővebben itt olvashatsz.

Vásároljon megbízható helyről! 

A prémiumkategóriás gyémánt körkivágó szettek beszerzésével csak jól járhat. Amennyiben rendszeresen dolgozik ezen kiegészítőkkel, úgy megéri nagyban gondolkodnia. Bátran mérje fel kínálatunkat és ismerje meg közelebbről termékeinket, amelyek már eddig is sokaknak bizonyítottak!

Mivel direkt importőrök vagyunk, ezért a csempe körkivágók árai nálunk igen kedvezőek. És mindez korántsem jelenti azt, hogy a minőségből engedtünk volna! Mindenképpen megéri készletben gondolkodnia, hiszen a 3 darabostól egészen a 24 darabos kiszerelésekig találhat nálunk válogatásokat. Ráadásul ezeknek a termékeknek a tárolása is sokkal egyszerűbb, körkivágó készleteink ugyanis alumínium kofferben érkeznek. Ha pedig kifejezetten csak bizonyos méretre van szüksége, akkor ennek a kiválasztása sem jelent problémát, lyukfúróinkat egyesével is megvásárolhatja a legkülönbözőbb méretekben.

Mindenféle burkolattípushoz talál nálunk megfelelő változatot. Kizárólag kiváló minőséget nyújtunk, amivel biztosan elégedett lesz. Állandó raktárkészletünknek köszönhetően pedig megrendelt termékeit napokon belül kézhez kapja.

Ha gyémánt körkivágóra, valamint más a burkolástechnikában használatos kiegészítőkre lenne szüksége, állunk rendelkezésére!

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2