Blog

Csempe fúrás lépésről lépésre – Így kerüld el a repedéseket!

2021.04.08 13:47
Csempe fúrás lépésről lépésre – Így kerüld el a repedéseket!

A modern kor magas szintű elvárásokat hozott magával számos területen, amiből nem maradt ki a csempe fúrás művelete sem. Egy konyha vagy fürdőszoba kialakítása során, előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, amikor a szerelvényeket fel kell helyezni a falra. Ilyen esetekben a már meglévő burkolat átfúrása nagyon precíz munkát követel, különben felesleges lyukak és repedések fognak éktelenkedni az újonnan csempézett falon. Ennek azonban egyszerűen elejét lehet venni! A TLS speciális gyémánt körkivágók segítségével és néhány alapvető szabály betartásával egy kezdő burkolóknak sem jelent többé kihívást, a gyakran igen kemény felületekbe való szabályos, repedésmentes lyukfúrás.

Mikor szükséges a csempe fúrás? 

Az első és legfontosabb kérdés, hogy pontosan mikor érkezik el a csempefúrás ideje? A különböző szerelvények felhelyezése előtt mindenképpen elő kell készíteni a megfelelő méretű lyukakat. Legyen szó különböző víz- vagy gázvezetékek be- és kivezetéséről, villamossági rendszerek (konnektorok, kapcsolók, kötődobozok) felhelyezéséről, felfogató egységek rögzítéséről, a pontosságra minden esetben törekedni kell. Egy polc felszerelése sem egyszerű feladat, amennyiben nincs kéznél egy kiváló minőségű csempefúró erre a célra. 

csempe fúrás szerelvényeknek

A pontos méretek kiválasztása elengedhetetlen, ugyanis az utólagos javításra már nem igazán nyílik lehetőség, legfeljebb csak a teljes burkolólap kicserélésével. Ez kifejezetten költséges, időigényes és rendkívül bonyolult feladat, ezért jobb minden esetben elkerülni. A csempe fúrás repedés nélkül elvégezhető, ha erre a célra professzionális terméket választ, amit nálunk többféle formában megtalál. 

A leggyakrabban használt méretek csempe fúráshoz 

Általánosságban elmondható, hogy a leggyakoribbak a 6, 8, 12, 15, 20, 27, 35, 43, 50, 67 és 110 mm átmérők, de összességében 5-150 mm között mindenféle mérettartományban elérhetőek kínálatunkban a csempe körkivágók.  Választhat az igényeinek megfelelően egy adott méretet, de a körkivágók alumínium kofferben is megrendelhető 4-6, sőt, akár 16 darabos szettek is rendelkezésére állnak.   

Az 5 rétegű műanyag csövek, rézcsövek, falra szerelhető WC tartály tőcsavarjainak felfúrása esetén a 20-25 mm méretű csempe körkivágó lesz az ideális. A 15 mm szegmensmagasságú TLS gyémántszemcsés körkivágók gondoskodnak a gyors feladatvégzésről és a minimális anyagveszteségről.

A mosdókagylóknál, zuhanyzók vagy kádak vízkiállásainál 32, 35, de olykor még 40 és 43 mm lyukak is kellhetnek. Itt mérvadó, hogy pontosan milyen dugók lesznek használva, illetve figyelembe kell venni a takarók méretét is.

Az ideális méretválasztás legalább ennyire mérvadó a PVC lefolyó csövek esetében, ahol alapból 10 mm-nél nagyobb lyukat kell kifúrni, a később rácsatlakoztatott szélesebb tokátmérő miatt. Egy 40 mm-es csőnek tehát 50 mm-es hely szükséges a könnyű bekötés érdekében. 

csempe körkivágó készlet méretek

A konnektorok, villanykapcsolók legalább 65 mm lyukakat követelnek. A 110 mm és ennél nagyobb átmérővel rendelkező körkivágók a WC lefolyó csövek elvezetésénél vagy a zuhanyzók kiállásainál kerülhetnek bevetésre nagy hatékonysággal.

A sor legvégén pedig az igazán kicsi méretek kerülnek fókuszba, amilyenek a 6 és 12 mm közötti furatok. Ezekre csavarok, tiplik, elektromos vezetékek, menetes szárak felhelyezésénél lehet szükségünk. 

Tudjon meg többet a gyémánt körkivágók alkalmazási területeiről itt.

Előtérben a professzionális csempe lyukfúró technológia 

A csempe fúrás egyáltalán nem gyerekjáték! Szakértelmet, figyelmet, pontosságot és precizitást követel. Már a régi időkben sem volt az, amikor még a fürdőszobákban főként nem fagyálló, mázas kerámialapokat használtak burkolatként. Bár ekkoriban még a jól bevált vídia fúrószárak könnyedén megbirkóztak a feladattal, viszont napjainkban ezek alkalmazása már kevésbé javasolt.

Ezekben a helyiségekben ma már a különféle természetes eredetű gres, márvány és gránit kapnak inkább helyet. Ezek mindegyikére jellemző, hogy hihetetlenül kemény anyagok, melyek bizony komoly kihívás elé állítják a szakembereket, amikor fúrásra kerül a sor. 

csempe körkivágó használata

A különféle igények megjelenésével a technológia fejlődése elengedhetetlenné vált. A vákuumforrasztott és lézerhegesztett, ipari, szintetikus gyémántszemcsékkel felszerelt csempe lyukfúró segítségével a feladatvégzés mára sokkal egyszerűbbé vált. A TLS termékcsalád megszületésével már nem okoz gondot a csempe fúrás repedés nélkül

TLS MONSTER körkivágó termékcsalád még a fekete gránittal is könnyedén megbirkózik, így jóformán semmilyen akadály nem áll a precíz csempe fúrás útjába. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy meglévő furatot kell tovább tágítani. Az ilyen helyzetekben TLS FINGER gyémántszemcsés lyuktágító-lyukmaró alkalmas leginkább a feladatra. A kemény kerámia, gránit, kőporcellán furatok alakítása kényelmesen elvégezhető általa. 

A megfelelő csempe körkivágó kiválasztása és alkalmazása 

Fontos kérdés, hogy milyen módon történik a csempe fúrása, ugyanis ennek fényében érdemes kiválasztani a megfelelő szerszámot is. Létezik vizes, valamint száraz körülmények között használható körkivágó csempéhez.

A leggyakrabban a száraz modellt szokták választani, de ebben az esetben sem maradhat el a termékek rendszeres hűtése. A csempe fúrás során ugyanis nagy hő keletkezik, amit mindenképpen ajánlott csökkenteni. Ezen kívül fontos szempont a választásnál, hogy milyen anyagba és mekkora méretű lyukat akarunk fúrni, ahogy korábban ezeket már említettük.

Mindig gondoskodjunk a megfelelő hűtésről

A D20 mm átmérőnél nagyobb fejek esetében, azok közepébe behelyezhető egy szivacspogácsa, amit folyamosan nedvesen kell tartani hideg vízbe való mártogatással. A fúrások között elvégzett művelet csak néhány pillanat, de jelentősen kitolja a termékek élettartamát és fokozza azok hatékonyságát.

A hőképződés mérséklése a csempe lyukfúrás során megoldható az optimális forgási sebesség megválasztásával. Ebben az esetben figyelni kell arra, hogy megközelítőleg 2800 RPM legyen a szerszám fordulatszáma, de semmi esetre se menjen 5000-6000 RPM fölé.  A nagy sebesség miatt ugyanis a gyémántszemcsék kiüvegesednek, elveszítik integritásukat és ezzel a vágóképességüket is. A D20 mm alatti csempe körkivágó hőképződésének csökkentése elvégezhető a speciális TLS-WAX hűtőgyanta használatával.    

A csempe lyukfúró a legtöbb esetben sarokcsiszolóra kerül, M14 menetes csatlakozással. Természetesen megoldható fúrógéphez is a csatlakoztatás, de akkor egy M14-HEX átalakító adapterre lesz szükség. A fúrás indítását mindig alacsony fordulatszámon kell kezdeni, majd lassan emelni a teljesítményt a végső cél eléréséig. 

A csempe lyukfúrás menete  

A csempe fúrás során alkalmazott technika meghatározó folyamat, amit mindenképpen muszáj szakszerűen elvégezni. Ezzel megelőzhetők a repedések, törések kialakulása, valamint ilyen módon növelhető a körkivágó élettartama. Lépésről-lépésre kell haladni, a szakszerű kivételezés érdekében. 

Első lépés, a csempe előkészítése és a terület kijelölése 

Ehhez szükség van vízmértékre és mérőszalagra. A furatmásoló alkalmazása sem elhanyagolható. Ez a hasznos kis szerkezet nemrég került a szakemberek látóterébe. A hatoldalú és bármilyen szögben hajtogatható vonalzó a csempe sarkához illesztve lehetővé teszi a kijelölt paraméterek átvitelét a burkolólapra. 

Második lépés, fúrás 

A műveletnek a burkolólapra merőlegesen kell nekilátni, 45 fokos szögből kiindulva. A csempe fúrása lassan vegye kezdetét! Csak azt követően fúrjon, hogy meggyőződött róla, kellően rá van szorítva a fej a sarokcsiszolóra a menetes részen!

Ha minden a helyén, akkor a megfelelő fordulatszám beállítását követően a készülék elindítása után megközelíthető a csempe. Ne sürgesse a folyamatot, hanem legyen türelmes, amíg megkezdődik a csempe áttörése, majd lassú, körkörös mozdulatokkal, de a megfelelő szögben tartva a szerszámot, egyre mélyebbre hatolhat. Állandó nyomást kell gyakorolnia a felületre, figyelve az egyenletes mozdulatok megtartására, amíg át nem fúrja a csempét. 

csempe fúrás menete

A csempe fúrása könnyebben megvalósulhat, ha a burkolólap még nincs feltéve a falra, de vannak olyan esetek, amikor a végleges helyén kell elvégezni a kivágást. Ekkor fontos a megfelelő stabilitás, amiben a TLS megvezető hasznos segítséget nyújt

Ne érje be bármivel, döntsön a TLS mellett! 

Kiváló eredmény csak akkor érhető el, ha megfelelő eszközöket használ és betartja a fent említett pár hasznos tanácsot. Kínálatunkban mindent megtalál, amire szüksége van a profi burkolás kivitelezéséhez. A prémium minőségű gyémánt lyukfúrókon túl, vágó-, maró-, csiszolótárcsák széles választékával állunk rendelkezésére. Mivel a lapszintező termékek értékesítése a fő profilunk, ezen eszközök széles palettája gondoskodni fog róla, hogy minden esetben tökéletesen egyenletes felületet hagyjon maga után. Ha Önnek fontos az a munka, amit végez, akkor ne érje be kevesebbel, mint a legjobbal!

A burkolás művészet, amit segítségünkkel mesteri szintre emelhet!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2