Blog

5 hiba, amit elkövethetsz csempézéskor

2020.06.22 13:09
5 hiba, amit elkövethetsz csempézéskor

A katasztrofális hibák szinte minden munkálat során megjelenhetnek, akár profi szakembert alkalmazunk, akár magunk állunk neki az adott feladatnak. Nyilván a második esetben fordul elő gyakrabban a tévedés, ezért célszerű nagyon összeszedetten és precízen dolgoznunk, főleg, ha burkolásról és csempézésről van szó.

Összeszedtünk 5 hibát, amit Te is könnyen elkövethetsz csempézés és padlóburkolás során.

Rossz tervezés

Egy elmért szélesség, egy rosszul megsaccolt távolság vagy egy nem megfelelően kiválasztott anyag instant katasztrófához vezethet. Megéri időt és energiát fektetni a megfelelő előkészületekbe, hiszen nagyon sok fejtörést megspórolunk, ha kellő mértékben odafigyelünk a részletekre.

rossz tervezés csempézéskor

Nem megfelelő eszközök használata

Szinte ott cseng a fülünkben a mondat, ami így kezdődik: „Dehogy kell ehhez…”. Nos az esetek 99%-ban ebből semmi jó nem szokott kisülni. Tökéletes példa erre a csempézéskor használt ad-hoc fugakeresztet és lapszintező talpat helyettesítő csavarok, fadarabok, gyufák és miegymás. Mondanunk sem kell, hogy a felület nem lesz egyenletes és a fugatávolságok sem lesznek ideálisak. De ugyanekkora probléma, ha eszközeink nincsenek letisztítva, esetleg sérültek, így nem csak a munkánkat, de testi épségünket is veszélyeztethetjük.

Erősen ajánlott tehát jó minőségű, tartós és könnyen kezelhető eszközöket beszereznünk, majd azokat karban is tartanunk, hogy munkánk során ne kelljen aggódni szerszámaink miatt.

Csempézéskor nem megfelelő eszköz használata

A szabályok be NEM tartása

Igen, mert bizony vannak írott és íratlan szabályok, sorrendek, amiket muszáj betartani ahhoz, hogy tökéletes munkát végezzünk. Akad aki a száradási időt csalja le, akad aki beszélgetésbe elegyedik csempézés közben (amit a ragasztó nem vesz figyelembe), de olyan is előfordul, aki szerint a használati utasítás gyújtósnak való.

Hosszú bekezdéseken át lehetne sorolni milyen szabályokat lehet megszegni, ám esetünkben ez nem jár mással, csupán olyan károkkal, amiket csak komoly újra tervezés után tudunk kijavítani, ha egyáltalán ki tudunk. Célszerű tartani a leírásokban szereplő keverési arányokat, megfogadni a használati utasításokban leírtakat és alkalmazni a tanultakat a munka során. Így a munkafolyamatok kiszámíthatóak lesznek, a végeredmény pedig magáért fog beszélni.

Csempézés szabályok be nem tartása

A túlzott spórolás

A burkolatokra és csempékre nem használati cikként vagy kiadásként kell tekintenünk, hanem olyan hosszútávú befektetésként, amely akár évtizedeken keresztül is része lesz a hétköznapjainknak. Persze teljesen érthető, hogy az ember a legjobb eredményt szeretné elérni a lehető legkevesebb pénzből, de biztosan érdemes megvenni egy lila színű akciós csempét csak azért, mert olcsó? Vagy okos döntés lenne egy profi és költséghatékony ékes lapszintező rendszer és jó minőségű gyémántszerszámok helyett nekiállni a munkának az otthon lévő kalapáccsal és maradékokkal pusztán az anyagiak miatt?

A lényeg az, hogy lehetőségeinkhez képest próbáljunk meg ragaszkodni a minőségi, időtálló és strapabíró eszközökhöz/alapanyagokhoz, hiszen a túlzott spórolás később esztétikai és anyagi problémákat is okozhat nekünk.

Csempézés túlzott spórolás

Túlvállalás

Ezzel elérkeztünk a legkeményebb dióhoz, a túlvállalás kérdéséhez, mert bizony ebből sok olyan probléma keletkezhet, amelyeket már említettünk listánkon. A csempézés és hidegburkolás nem a legbiztonságosabb táptalaj a kísérletezésre és próbálgatásra, ezért feltétlenül fontoljuk meg, hogy valóban jó ötlet e belekezdeni az időigényes munkafolyamatba.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2