Blog

Így burkold a lépcsőket!

2020.08.28 13:23
Így burkold a lépcsőket!

A különböző helyiségek burkolásánál sokszor akadnak olyan helyek, ahol kifejezetten szükség van a precizitásra és türelmes, megfontolt munkára. Ilyenek a különféle lépcsők is, amelyek általában igen nagy kihívást jelentenek a felújítási munkálatok és az építkezések során.

Írásunkban olyan támpontokat soroltatunk fel, amelyek segítenek a tervezésben és a tökéletes kivitelezésben, de szó lesz burkolatszintezésről és alternatív megoldásokról is, mint az álpadló.

Adj elegendő időt magadnak!

a burkolásra időt kell hagyni

Az átlagos síkfelületek burkolásával szemben a lépcső lapozása során kiemelt fontossággal bír a szintezettség és a tűpontos mérések, hiszen a tökéletes illeszkedéshez minden vízszintes és függőleges lapnak tökéletesen kell illeszkednie.

Természetesen a munka ez esetben is egy alapos takarítással és porszívózással kell, hogy kezdődjön, így segítve az alapozó és a ragasztó tapadását. Ezután a legtöbben a mérőeszköz és a szintező segítségével kezdik a méréseket, ám alternatívaként érdemes kipróbálni a lézeres szintezőt, amivel könnyedén kimérhetjük a jövőbeli lépcsők tökéletes elhelyezkedését.

Fontos, hogy a lépcsők burkolt felületei egységes szintben legyenek, ám ennek kimérése időbe telik, amit nem ajánlatos elspórolni. Talán ez a legidőigényesebb része a burkolásnak, ám e lépések jelenthetik a különbséget egy átlagos lépcső és egy tökéletes lépcső között.

Okos kivitelezés

lépcsőburkolás okosan

Célszerű olyan lapokat választanunk, amelyek könnyen lehelyezhetőek és nem igényelnek túl sok utómunkát, vágást. Ezek nagyban megkönnyíthetik a lefektetést és az igazítást is. Mikor már megvagyunk a mérésekkel és a felület előkészítésével, kezdjük a lapozást a homlokrészek leburkolásával, ami egyből segít nekünk kialakítani a lépcsőfok magasságát.

Okos dolog ezen a ponton a maradék lap anyagokból a lépcső fallal nem érintkező oldalára egy gátat ragasztanunk, így az önterülő kiegyenlítő anyag vagy a csemperagasztó nem fog lecsorogni. Természetesen ennél a lépésnél is figyeljünk az esztétikára és a vízszintre, hiszen fontos, hogy a végeredmény tökéletes legyen!

A lépcsőfokok mindegyikét ily módon kialakítva már csak egy alapozó réteget kell felvinnünk ecsettel, majd arra a megfelelően kikevert aljzatkiegyenlítőt ráöntve megvárjuk, míg az anyag teszi a dolgát és kialakítja nekünk a teljesen sík, szintbe hozott felületet!

Ezután nincs más dolgunk, mint megvárni a kötési és száradásiidőt, majd a TLS burkolatszintező rendszer segítségével tökéletesen szintben lehelyezni a lapokat. Ezt követően már csak szilikonnal ki kell tölteni a csatlakozási hézagokat (ha a burkolat fugázást igényel, azt is ekkor csináljuk) és tisztára törölni a felületet.

Érdekességek, alternatív megoldásokműanyag álpadló rendszerek

A legtöbbször a folyamat rendben lezajlik a fent említett módon, ám vannak egyedi esetek, amikor akkut problémamegoldásra van szükségünk. Ilyen lehet például az, amikor az alap padló és az első lépcsőfok utáni rövid padlórész között nagyobb szintkülönbség van. Ekkor jöhet számításba a TLS álpadló rendszereinek egyike, amellyel könnyedén kiküszöbölhető a szintkülönbség és egyenletesen folytatható a lapozás.

Érdekes továbbá az, hogy manapság már módunkban áll olyan dedikáltan lépcsőre tervezett burkolatokat beszereznünk, amelyek egy „L” alakban túllógó peremmel rendelkeznek, amik könnyebben tervezhetővé és designosabbá teszik a burkolatot.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2