Blog

Milyen lapszintezőt érdemes választani?

2018.05.12 12:37
TLS Csapata

MILYEN LAPSZINTEZŐT ÉRDEMES VÁLASZTANI?

A piacon jelenleg elérhető különböző lapszintező vagy más néven ismert burkolatszintező, csempeszintező típusok:

* Nagy ékes lapszintező,burkolatszintező,csempeszintező

* Kis ékes lapszintező,burkolatszintező,csempeszintező

* Csavaros vagy orsós, menetes neveken is ismert lapszintező,burkolatszintező,csempeszintező

* Száras lapszintező,burkolatszintező,csempeszintező

* Újrahsznosítható lapszintező,burkolatszintező,csempszintező

Miért jó és hasznos a lapszintezők használata ? :

Valamilyen típusú lapszintező használata manapság már elengedhetetlen az egyre szélesebb körben használatos nagyméretű és vékony burkolólapoknál.

A burkolatszintezők segítséget nyújtanak a lerakási és burkolás folyamatok alatt, tökéletesen sima és egyenletes felületeket tudunk velük megvalósítani, a nagy formátumú lapokat sokkal gyorsabban tudjuk lerakni, a gyárilag enyhén görbült lapok egyenességét is lehet kisebb mértékben korrigálni a szintező rendszerekkel.

De milyen szempontok alapján is döntsünk el, hogy a legmegfelelőbb lapszintezőt tudjuk kiválasztani? :

* Általában a következő alapvető szempontokat vesszük figyelembe a lapszintezők helyes kiválasztásánál : burkoló lapok vastagsága, csempék mérete, szükséges fugatávolság, valamint a burkolandó felületek tulajdonságai.

* A fent említett szintező típusok mind ugyanazt a célt szolgálják, így lényegében véve leginkább felhasználó függő, hogy ki melyik típusú csempeszintező rendszert szereti és használja, "melyikre esküszik", kinek melyikkel gyorsabb és kényelmesebb dolgozni.

* Bármelyik burkolat szintező rendszert is választjuk, szinte mindegyiknél többféle fugavastagsággal elérhetőek a szintező talpelemek, amivel biztosítani tudjuk a lapok közötti pontos fugaméreteket valamint a sík és egyenletes padlófelületet is. A szintező talpak fugatávtartó funkciója lényegében véve csak egy másodlagos funkció, ( a talp design kialakításnak köszönhetően ). Az elsődleges funkció az továbbra is a lapszintezés! Ennek köszönhetően a szintező talpak kettő az egyben funkciót látnak el, valamint a fugatávtartás funkcióval kiváltják az eddig nagymennyiségben alkalmazott fugakereszt használatát is. Így a továbbiakban fugakeresztre sem lesz szükségünk, ami kimondottan idő- és költséghatékony folyamatokat fog eredményezni.

* Ha mégis tudunk segíteni és javaslatot adni akkor a leginkább elterjedt és legszélesebb körben alkalmazott burkolatszintező rendszerek az ékes csempeszintezők. Az ékes szintező rendszerek már több mint 10 éve megjelentek és bátran állíthatjuk, hogy egyeduralkodóak is a piacon. Pofon egyszerű, gyors és könnyű a használata, nagyon felhasználóbarát és stabil szintező rendszer. Alapvetően kétféle típusa, a nagy ékes és a kis ékes létezik. A kis ékes burkolat szintezők pár évvel később jelentek csak meg a piacon, aminek a fő célja az volt, hogy egy jóval alacsonyabb árkategóriában (~60%-os áron ) is meg tudják vásárolni a felhasználók az ékes szintező rendszereket. Az alacsonyabb árakat falvastagságok és méretek csökkentésével tudták elérni (úgynevezett kikönnyítésekkel), amiből adódóan a szintező talpak és szintező ékek design formái nagyjából változatlanok maradtak, viszont jelentősen lehetett csökkenteni a szintező termékek tömegét a falvastagságok és a méretek lecsökkentésével. Egyszerűen fogalmazva egy "lebutított törpe verziót" dobtak ki a piacra. A fő célnak a kis ékes szintező rendszerek is teljesen megfelelőek, viszont ezeket a szintező elemeket leginkább a kis- vagy közepes méretű lapokhoz és csempékhez, valamint a vékonyabb lapvastagságú burkolatokhoz ajánljuk. A legjellemzőbb különbséget a szintező ékek és a szintező talpak szélességi méretei jelentik a kis ékes és a nagy ékes szintező rendszerek tekintetében. Ebből adódóan a nagy ékes szintező elemek az esetek többségében gyártótól függetlenül kompatibilisek egymással, és ugyanez a szabály vonatkozik a kis ékes szintező termékekre is, hogy gyártótól függetlenül a rendszer elemei szintén kompatibilisek egymással amennyiben az egyes gyártók tartják a standard méreteket. Tehát a nagy ékes szintező termékek a kis ékes szintező termékekkel nem használhatóak és nem is kompatibilisek egymással.

 

 

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2