Blog

Okos megoldások terasz kialakításához

2020.09.03 10:51
Okos megoldások terasz kialakításához

A legtöbb családiházhoz tartozó kertben helyet kap valamilyen formában a terasz, akár kis kiülő, fedett vagy nagyméretű terasz formájában. Ahány megrendelő, annyi féle ötlet és anyag, de egy valamiben mindenkinek azonos a véleménye: a cél egy hosszú élettartamú és egyenletes felület létrehozása, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Alapozás

 terasz alapozása

Az egyik, ha nem a legfontosabb együttható a megfelelő alapok kialakítása, hiszen ahhoz, hogy egyenletes és síkfelületet tudjunk létrehozni az alapnak megfelelően kiásottnak és döngöltnek kell lennie, burkolattól függően ez akár betonból is kialakítható.

Vannak azonban olyan esetek is, ahol nagyobb egyenetlenségeket és szintkülönbségeket kell kiegyenlítenünk úgy, hogy ez a fedőburkolaton ne látszódjon. Erre nyújt tökéletes megoldást a TLS műanyag álpadló rendszere, amely segítségével könnyedén kiküszöbölhetjük az kisebb nagyobb hézagokat, magassági különbségeket.

Méretezés és tervezés

terasz megtervezése és méretezése

A kertekbe illeszthető teraszok legtöbbször jól körbe határolt területre kerülhetnek, így kialakításuk előtt nem árt pontos méréseket végezni, hogy a lehető legkedvezőbben alakíthassuk ki a kívánt területet. Fontos, hogy a tervezésnél figyelembe vegyük, hogy milyen behatások fogják érni a felületet, hiszen az időjárási viszonyok nem csak a párában, fagyban és vízben merülnek ki, számolnunk kell az napfénnyel (UV), a széllel és koszolódással (föld, ágak, levelek, termések stb.) is.

Természetesen a funkcionális tervezés mellett jó, ha a szemünknek is tetsző megoldásokat választunk, így törekedjünk arra, hogy egységes és ízlésünknek tetsző anyagokat és színeket válasszunk.

Burkolatok

teraszburkolat kiválasztása

A modern teraszburkolat egyik legnagyobb erénye a tartósság mellett a könnyű tisztíthatóságban rejlik. Vannak típusok, amik nagyszerűen néznek ki, de sok velük a macera. Ilyen például a téglaburkolat, amely ráadásul kifejezetten érzékeny a fagyra.

A legtöbb modern teraszt különféle gres- és kőburkolattal készítik, de egyre nagyobb teret nyernek a speciális műanyagból készült WPC burkolatok is. Mindkét típus esetében fontos, a pontos lehelyezés és rászámolás, hiszen, ha bármelyik elem az idő előrehaladtával megsérülne, akkor a tartalékok segítségével könnyedén tudjuk pótolni a sérült részeket.

Ha már pontos lehelyezés, a TLS burkolatszintező rendszerével pofon egyszerűvé válik bármely gres- vagy járólap lehelyezése, sőt a 2 az 1-ben funkciónak köszönhetően a fugakeresztek használata is feleslegessé válik, így a vele való munka eredménye egy tökéletesen sík, egyenlő fugatávolságokkal rendelkező padló lesz.

Esővíz elvezetés

terasz esővíz elvezetése

Akármilyen burkolattal is tervezünk dolgozni, lényeges kérdés a megfelelő vízelvezetés. Ha lehetőségünk van külső vízelvezető árkok kialakítására, akkor mindenképp tegyük meg, így nem csak a terasz védhetjük meg az ázástól, de még akár esővízgyűjtőt is kialakíthatunk, amely után fedezheti az öntözésre szánt víz nagy részét!

A vizet könnyedén képesek vagyunk a megfelelő helyre vezetni egy enyhén lejtős terasz, vagy pár elfolyó segítségével, sőt, ha a TLS álpadló rendszerét használva kicsit meg is emeljük a teraszt, akár az alatta felszabadult helyen elfolyó rendszert is létrehozhatunk, így biztosítva a legtökéletesebb vízelvezetést.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2