Amennyiben nincs elég gyakorlata a témában, akkor csak lassú lépésekben haladjon, szükség esetén pedig kérjen segítséget gyakorlott szakemberektől a kiváló eredmény eléréséhez.
Cikkünk célja, hogy rávilágítson a legfontosabb részletekre, figyelmeztesse az esetlegesen elkövethető burkolási hibákra, így biztosítva, hogy a konyha burkolás végeredménye valóban profi munka legyen. Tartson velünk ebben a folyamatban!
Miért fontos egyáltalán a konyha burkolása?
A fürdőszoba mellett a konyha az a helyiség, ahol a legtöbb időt eltölti az ember, főleg az, aki szeret főzni. Itt készül a reggeli, az ebéd és a vacsora. A reggeli kávé elfogyasztásának gyakori helyszíne, valamint a szennyes edények elmosása szintén itt kerül sor.

Mindebből adódik, hogy gyakori a vízhatás, hiszen ahol mosogató van, ott mindenképpen kerül víz a padlóra, falra. A főzés-sütés során keletkező gőzök is lecsapódnak a felületekre, amiket gyorsan és alaposan kell letisztítani.
Egy hagyományos festett falnál ez szinte lehetetlen, nem beszélve a parkettázott padlóról, ami könnyen megdagad, vetemedik a párás környezetben.
A legjobb döntés tehát a konyha burkolása kisebb-nagyobb méretű kerámia vagy természetes (márvány, bazalt, gránit) lapokkal. Ezek nem szívják be a nedvességet és akár agresszívabb tisztítószerekkel is lemoshatók. Mindezeken túl az egyedi méret és színválasztéknak hála nagyon hangulatos terek hozhatók létre, ami egy plusz érv a konyha burkolás mellett.
A konyha burkolás legelső lépései
Mielőtt még szerszámot ragadna, először alaposan tervezzen meg mindent! Az internet tele van kiváló ötletekkel, de tartsa szem előtt a praktikumot, hiszen hiába esztétikus a konyha, ha az nem szolgálja ki kellően az igényeit. A tervezés főbb lépései:
Válassza ki a megfelelő burkolatokat!

Fordítson kellő időt a megfelelő burkolattípus kiválasztására, hiszen annak összhangban kell lennie a bútorok színével és stílusával!
Ma már a burkolatok fajtái olyan gazdag szín-, minta- és méretválasztékban érhetők el, hogy mindenki megtalálhatja köztük a saját ízlésének és igényeinek leginkább megfelelő, természetes hatású megoldást.
Jól mutat a konyhában például a metro és a mozaik csempe is, de dönthet akár 3D lapok mellett is, amiknek a felülete hullámos.
Figyelem! Bár a 3D csempe nagyon stílusos, de a tisztítás pont a kialakítása miatt bonyolult.
A kisebb méretű lapokkal tágíthatja a teret, míg nagyobbakkal szűkítheti azt. Ha egységes felület létrehozására törekszik, akkor az extra nagy 180x60 cm-es lapok tökéletesek erre a célra. A kombinációk kialakításának lehetőségei pedig csak a képzelettől függnek.
Döntse el, hogy hová és meddig kerül burkolat!
A konyha burkolása alatt a padlózat és a falak bizonyos részének fedését értjük. A konyhabútorzat többnyire 2 fő részből áll. A konyhapult és alsó szekrénysor általában 90 cm magasságig tart, majd jön egy 50-60 cm szabad rész, amit a felső bútorzat követ, akár a mennyezetig. Ennek megfelelően szintén 2 opció közül választhat:
- A padlótól egészen 160 cm magasságig leburkolja a falat, ahonnan aztán kezdődik a felső bútorsor.
- Csak az alsó és felső bútorsor közötti 50-60 cm-es részt burkolja.
Sokan a második megoldást választják, hiszen feleslegesnek tartják lecsempézni azokat a részeket, ahol úgyis bútortakarás van.
Egy másik egyedi megoldás még a konyhapult burkolása, ami egyre divatosabbá válik hazánkban is. Legyen az épített vagy vásárolt konyhapult, a felületet utólag lehet csempézni a megfelelő technikával. Erre a későbbiekben még részletesen kitérünk.
Ahová nem kerül csempe, ott bátran alkalmazhatók olyan festéktípusok, mint például a Dulux EasyCare, ami teljes mértékben foltálló és mosható.
Amint elkészült a tervezéssel, következhet a termékek beszerzése, illetve ne feledkezzen meg a minőségi burkoló szerszámokról sem, amikre szüksége lesz.
Fontos eszközök és alapanyagok a konyha burkolásához
A kiváló eredményt csak úgy érheti el, ha profi szerszámokkal és termékkel dolgozik. A lapok lerakása előtt a felületeket elő kell készíteni.
Amennyiben a padló sík felszíne adott, akkor a mélyalapozás és a vízszigetelés az első lépések, amiket el kell végeznie. 60x60 cm és annál nagyobb lapoknál alkalmazhat feszültségmentesítő lemezeket.
A kisebb csempéknél elég a kenhető vízszigetelés, akárcsak a MAPEI Mapegum WPS. A ragasztáshoz csak flexibilis ragasztót alkalmazzon, mint például a Mapei KERAFLEX S1. A lapok fugázását végezheti Mapei KERAPOXY fugázóhabarccsal, míg a rések tömítésére kiválóan megfelel a Mapesil AC ecetsavas hézagkitöltő.

Ami a felszereléseket illeti, biztosan szüksége lesz: malteres vödör, fúró és keverőszár, kőműves kanál, fogazott glettvas, gumis simító. A csempék vágását olyan profi eszközzel végezheti, mint a TLS K-PRO ultravékony gyémánt vágókorong, amivel még az olyan kemény anyagokat is könnyen leszabhatja, mint a gránit és márvány.
Az élek csiszolásához kiváló választás a TLS VULCAN vagy a TLS TRAP3 gyémánt csiszoló és polírozó korong.
A konyha burkolása során fel kell készülnie olyan esetekre, amikor konnektorok, kapcsolók, vízvezeték szerelvények (csapok, lefolyók) helyét kell kialakítani. Ebben a szárazon és vizesen egyaránt használható TLS COBRA gyémánt körkivágó játszhat főszerepet. Amire biztosan szüksége lesz, az a 60-65 mm átmérő, ami a konnektorok és kapcsolók esetében a standard méret.
Ami pedig a lapok fektetését illeti, a TLS-PRO nagy és a TLS BASIC kis ékes lapszintező lehet a segítségére. A talpakból, ékekből és egy speciális fogóból összeálló termékcsalád bevetésével biztosíthatja, hogy a lerakott lapok nem fognak elmozdulni az előre beállított síktól.
Figyelem! A 2 terméktípus használatában megegyezik, de méreteikben teljesen eltérnek egymástól, ezért nem felcserélhetők!
A konyha padló és fal burkolása
Maga a konyha burkolás, vagyis a lapok padlóra és falra való rögzítésre nem tér el semmiben a korábbi írásainkban ismertetett metódusoktól.
A padló esetében mindig egy mélyalapozással kezdjen, majd jöhet a vízszigetelés. Amennyiben a burkolás nagyméretű lapokkal történik, feszültségmentesítő lemezeket is kell alkalmazni.
Ezt követően mérje ki az elemek helyét és középről induljon a falak felé. Amennyiben a falaktól indul, akkor hagyjon el legalább egy fél csempényi távolságot, és egész lappal kezdje a sor fektetését!
A lerakás során a lapok sarkától számított 5-10 cm-re helyezze el a lapszintező talpakat, majd a vízszintezést követően illessze be az ékeket! A ragasztó száradása után következhet a fugahézagok kitisztítása és maga a fugázás.

A falak esetében valamivel bonyolultabb a helyzet, főleg akkor, ha csak a konyhabútorok közötti 50-60 cm-es részt burkolja. Itt már figyelnie kell a villamos szerelvények helyének kihagyására is. A bútorlap és a fal találkozásánál hagyjon ki hézagot, és a fugával megegyező színű szilikonnal töltse ki!
Tipp! A lapokat áztassa be egy vödör vízben, hogy azok megszívják magukat és jobban tapadjanak!
Kisméretű csempéknél használja a TLS BASIC lapszintezőt a felület egyenletességének megtartására a ragasztó száradási ideje alatt! A fugázó anyagot pedig úgy válassza ki, hogy az ellenálló és könnyen tisztítható legyen a zsíros szennyeződésekkel szemben.
Tipp! Válassza a világosabb csempe, sötétebb fuga színkombinációt! A fuga ugyanis nehezebben takarítható és a világos árnyalaton gyorsabban észrevehető a szennyeződés.
Így végezhető sikerrel a konyhapult burkolása
A konyhapultok készülhetnek fából, de akár habtéglából is megépítheti annak vázát. Ebben az esetben a konyhapult burkolása egyszerűbb, de a fa elemekre is könnyen helyezhető csempe a megfelelő technikával.
Mindig figyeljen arra, hogy a felület egyenes, tiszta és stabil legyen! Használjon Mapei Keralastic (R2) fokozott terhelhetőségű, reaktív műgyanta ragasztót, ami elviseli a komolyabb anyagmozgásokat is. Nagyobb méretű csempéknél a konyhapult burkolása történhet akár 1-2 elemből is. A rések kitöltésére a Mapesil AC a leginkább ideális.
A sarkok csatlakozásánál a lapok éleit csiszolja meg 45 fokos szögben (gérben) és így illessze azokat össze. A vastagabb természetes kövekből készült konyhapult burkolása azért is előnyös, mert polírozással a felület könnyen felújítható - így nem kell cserélni, mint a fa elemeket.
Mindezekből jól látható, hogy a konyha burkolás milyen konkrét kihívások elé fogja állítani. Amennyiben viszont figyel a részletekre és a megfelelő alapanyagokkal, valamint szerszámokkal lát neki a munkának, akkor a profi végeredmény nem marad el. Sok sikert a projekthez!