Blog

Egyre népszerűbb a csavaros lapszintező használata

2023.03.23 15:58
TLS Csapata
Egyre népszerűbb a csavaros lapszintező használata

A csempe lerakása még sohasem volta annyira egyszerű, mint manapság, főként, ha a csavaros lapszintező használata sem marad el a folyamat során. Történjen spórolásból a szakember kihagyása a műveletből vagy a barkácsolás iránti szeretetből, némi odafigyeléssel és pár apróbb szabály betartásával, a kívánt végeredményről senki sem tud majd rosszat mondani.

A tágas belterülettel rendelkező helyiségekben, valamint teraszoknál gyakori a nagyobb méretű és vékonyabb burkolólapok alkalmazása, a könnyebb haladás érdekében. Esztétikai szempontból is megéri ezekbe fektetni, viszont az olykor felmerülő minimális, általában vastagságban megjelenő gyártási hibák kiküszöbölésére kulcskérdés figyelni, amire a csavaros csempeszintező kiváló megoldást kínál.

Az alábbiakban megismerkedhet ezen rendszer előnyeivel és pontos használati módjával. Vágjunk bele kellő lelkesedéssel a burkolásba!

Egyedi és új konstrukció a csavaros csempeszintező

Az ékes lapszintező rendszerek megjelenését követően, a gyártók folyamatosan igyekeztek újítani és fejleszteni a megoldásokat. A csavaros lapszintező használata csak néhány éve kezdett igazán elterjedni Magyarországon, de a szakemberek körében igen gyorsan nagy népszerűségre tett szert.

A felépítése rendkívül egyszerű, a minősége pedig ugyanolyan jó, mint a megszokott ékes típusoké. Előnye, hogy semmilyen plusz szerszámra (külön szorítófogó) nincs szükség az alkalmazásához.
A talphoz központilag csatlakozik egy menetszár, amire forgatható a csavaros fej. Nemcsak szorítani, hanem lazítani is lehet a szintezés során, ezért precízebb munka végezhető el vele, a kellő gyakorlat után.

A csavaros lapszintező használata viszonylag gyorsan elsajátítható, de inkább a tapasztaltabb burkolóknak ajánlják, akiknek van érzékük a kivitelezéshez. A rugalmas és erős szintező talpak prémium műanyagból készülnek és közvetlenül a gyártótól, a legjobb ár-érték arányban rendelhetőek meg.

Csavaros csempeszintező típusok és csomagajánlatok

Kínálatunkban megtalálhatóak a TLS TORNADO és TLS HURRICANE, valamint ezek ECO verziói. Jó hír, hogy a járólap szintező csavaros talpak és fejek minden típusnál felcserélhetőek, tehát a rendszerek egymással maximálisan kompatibilisek.

Amire megéri figyelni a rendelés során, azok a talpak kialakítása és mérete, mivel fuga távtáróként is működnek, különféle méretekben. A TLS TORNADO és ECO változatánál kizárólag egyenes fugakiképzés érhető el, 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5 mm tartományokban. Ezzel szemben, a TLS HURRICANE és ECO T és + (kereszt) fugákkal egyaránt rendelkezik, 1, 1.5, 2, 3 mm méretben kaphatóak.

A csomagok a 100 darabostól a több 1000 darabos kiszerelésig választhatóak, így mindig igényre szabható a kívánt mennyiség. Nagyobb munkálatoknál, általában naponta kb. 500 darab rakható le kényelmes ütemben, csempemérettől függően, ahol a fejek másnap ismét felhasználhatóak, de a talpakat rendszeresen pótolni kell.

Hogyan történik a csavaros lapszintező használata?

csavaros lapszintező járólap szintezés

Amint sikerült beszerezni a termékeket, máris következhet a burkolás. Az alap mindig a kellően sima, portól mentes felület, amire megkezdődhet a ragasztóanyag leterítése.

Az első csempe lerakása után jön a csavaros lapszintező használata. A talp egyik oldala legyen becsúsztatva a burkolóelem alá.

A fuga távtartó rész közvetlenül támaszkodjon neki a lap élének, majd jöhet az újabb csempe, ami a talap másik felére illeszkedik. Oldalanként legalább 1, de nagyobb lapoknál több is behelyezhető a stabil tartáshoz.

Ha a kereszt fugájú talpat használjuk, akkor 4 csempéhez bőven elég egyetlen talp és fej alkalmazása. A T változat pedig a kötésben való burkolásnál jön jól.

A csavaros csempeszintező fejet óvatosan kell meghúzni, hogy ne nyomjuk szét vele a beigazított csempelapokat. A csavaros lapszintező használata többnyire a közepes (40x40 cm), illetve az ennél kisebb elemeknél javasolt, padlónál és falnál egyaránt.

Mikor igen és mikor nem előnyös a csavaros lapszintező használata?

A burkolás végeztével, a ragasztó száradását követően, az eltávolítás egyszerűen a fugára megegyező irányban mért rúgással vagy ütéssel végezhető, ezáltal a talap és a fej elválik egymástól.

A csavaros csempeszintező feje ezt követően újra felhasználható, csak a mentszárat kell kitekerni belőle, ez felgyorsítható egy csavarozó tokmányába helyezett speciális kiegészítővel.

A csavaros lapszintező használata a 3-22 mm vastag lapokhoz ideális. Ha valaki jobban kedveli a hagyományos és megszokott ékes csempeszintező rendszereket (TLS-PRO, TLS-BASIC) akkor nem kell erőltetni az új módit, hiszen nálunk a jól ismert termékek is elérhetőek a kívánt mennyiségben és jó áron.

Bár a csavaros verziókkal lassabban lehet dolgozni, de érzékenyebb beállításokra is alkalmasak és intuitív módon kezelhetőek.

Fontos figyelni arra, hogy a csavaros csempeszintező nem pótolja a ragasztót, kizárólag a száradás és zsugorodás közben történő elhajlásokat előzi meg. Csak azt követően jöhet a fej rászorítása, hogy előzetesen vízszintbe lett állítva a burkolóelem a mellette lévő darabbal. A stabilitás így garantálható.

A csavaros lapszintező használata bár gyakorlatot igényel és valamivel nehezebb, mint egy ékes rendszeré, mindenképpen megéri adni neki egy esélyt. Ha megbarátkozunk ezzel az eszközzel, akkor sok lehetőség rejlik benne, amit ügyesen kiaknázhatunk.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2