Blog

Kerítés lábazat burkolás házilag, ahogyan a profik csinálják!

2024.04.18 10:22
Kerítés lábazat burkolás házilag, ahogyan a profik csinálják!

Esztétikai okok, tartósság és értéknövelés szempontjából egyaránt meghatározó feladat a kerítés lábazat burkolás. Egy kerítésnek számtalan szerep juthat, de a kialakítása során mindig adni kell a részletekre.

Természetesen az évszázadok alatt rengeteg anyagból készítettek határoló elemeket, de a beton megjelenése óta, leginkább ezt használják fel a stabil váz felépítésére. Egy erős, tartós anyagról van szó, bár a felülete hajlamos a sérülésre, ha közvetlenül ki van téve a természet erőinek.

A kerítés burkolás éppen ezért vált meghatározó szükségletté, ami így az élettartamot is képes nagyban kitolni. Mielőtt nekiesnénk ennek a feladatnak, csak nagy vonalakban fussuk át, hogy miért fontos igazán a kerítés lábazat burkolás, valamint miként készül egy stabil alapszerkezet!

A kerítés lábazat burkolás jelentősége vitathatatlan

Elsétálni egy gondosan elkészített kerítés mellett valódi öröm, mert már a megjelenésével is tiszteletet tud parancsolni. Nem mellesleg, a ház tulajdonosáról rögtön egy igényes képet fest le.

Kis túlzással azt is lehetne mondani, hogy mutasd a kerítésed és megmondom milyen ember vagy!

De maradjunk a praktikumnál! A kerítés burkolat sokkal több, mint egyszerű esztétikai szereplő. Nagyon komoly jelentősége van az állapot fenntartásában.

Az eső, a szél, az erős napsütés, a fagy, mind nagy ellenségei a betonszerkezeteknek. Amennyiben elmaradna a kerítés lábazat burkolás, úgy annak hatása néhány év után már szemmel látható lenne repedések, élek letörése formájában.

Ugyanakkor az esztétika sem mellékes, hiszen egy gondosan kivitelezett kerítés remek összhatást kelt a környezettel, valamint az ingatlan értékét is tudja növelni.

Érdemes tehát figyelmet szentelni a professzionális kialakítására.

Kerítés burkolás előtt az építésé a főszerep

A kerítés burkolás többnyire a betonból készült elemeknél kerül szóba. De itt is előfordulhat több kialakítási mód.

Az egyik az úgymond nyers betonból való kiöntés. Legelőször egy masszív alapra lesz szükség, ami a talajszint alatt kezd el felépülni, legalább 50 cm-rel. Ez többnyire vasalattal megerősített.

Amint ez kész, jöhet a professzionális szigetelés. Erre muszáj figyelmet fordítani, mert hatással van a kerítés burkolat későbbi élettartamára. Ugyanis, ha a nedvesség felszivárog a talajból, akkor az a burkolóelemek leválásához is vezethet.

kerítés lábazat előkészítése

Sajnos sok helyen látható ennek az eredménye, ami egyáltalán nem fest jól és ezt a tipikus kivitelezési hibát mutatja.

Amint kész a stabil alap, jöhet a lábazat készítése, ami történhet zsaluzással, majd betonöntéssel, ahol a vasalásnak szintén nagy szerep jut.

A másik lehetőség az előre legyártott zsalutéglák alkalmazása. Olyan beton kockákról van szó, amelyek közepe üres és voltaképpen egy meghatározot méretű, szabályos kialakítású zsalunak felelnek meg.

Kitöltésük után bizonyos távolságonként oszlopok készítésére kerül sor, amik egymástól meghatározott távolságra találhatók. Ezek között helyezkedik majd el a fémből vagy fából készült kerítés középső része. Amint az alap stabilan áll, máris következhet a lábazat burkolása.

Előkészítési feladatok a kerítés lábazat burkolás előtt

Ahogyan a padlók vagy falak esetében, úgy a kerítés lábazat burkolás előtt is figyelmet kell szentelni a felületek alapos előkészítésére.

Azoknak kellően tisztának, stabilnak és nem mellesleg simának kell lenniük. A hagyományosan zsaluzott lábazatot vakolással lehet kiegyenesíteni, míg a zsaluköveknél elég az alapozás és következhet a kerítés burkolat felhelyezése.

Melyek a leggyakoribb kerítés burkolat típusok?

A természetes hatás megteremtése érdekében, gyakran alkalmaznak különféle árnyalatú és méretű pattintott köveket, de nem ritka az egész vagy vágott téglával való kerítés lábazat burkolás sem. Ilyenkor úgy fest a végeredmény, mintha a teljes szerkezet téglából készült volna.

Ugyanakkor, a kültéri kőhatású csempék, a műkő és klinker téglaburkolatok is kedveltek a kerítés burkolás során. Olykor még betonlapokat is választanak erre a feladatra, mivel azok nagyon ellenállóak és olcsók.

Csak nagyságrendileg, amíg a természetes kőburkolat ára körülbelül 10.000 Ft, addig a betonlapoké 3.000 - 4.000 Ft lehet négyzetméterenként.

Amire pedig mindenképpen érdemes felkészülni, az a vágás. Bármilyen burkolóelemet választ, azt minden bizonnyal szabni kell majd bizonyos esetekben, például a sarkoknál. Erre a feladatra a TLS CYCLONE TURBO gyémánt vágókorong kiváló megoldást kínál, ami megbirkózik a gránit-, márvány-, betonelemekkel és a kemény kövekkel egyaránt.

A kerítés lábazat burkolás menete

Amint minden feltétel rendelkezésre áll, az előkészített felülettől a megfelelő alapanyagokig, kezdetét veheti a folyamat.

A kerítés lábazat burkolás házilag nem ördöngösség, de ilyenkor mindig figyelni kell a részletekre, amilyen például a sarkok kiképzése, a sorok kezdése fél vagy egész lapokkal.

A ragasztó kizárólag kültéren alkalmazható lehet és csak flexibilis változat jöhet szóba. Amíg a pattintott köveknél, amik rengeteg alakban vannak jelen és a felületük sem sima, a vízmérték bevetése egyedül a sarkoknál vehető igénybe.

kerítés lábazat burkolás

A szabályos burkolóelemeknél azonban jól jöhet még a lapszintezők használata is. A TLS-PRO nagy ékes csempeszintezővel garantáltan egy síkba hozhatóak a lapok.

Érdemes helyet hagyni a fugának. A szabálytalan köveknél általában ragasztóval lesz kitöltve a fugahézag, míg a többi esetben a résekhez rugalmas, alakváltozásra képes fugázó anyag legyen használva.

A fokozott napsugárzásnak kitett részeken az anyagmozgás különösen nagy. Ami pedig a kerítés lábazat burkolás sorrendjét illeti, a vertikális felületek esetében, általában lentről felfelé történik az elhelyezés.

Kerítés lábazat burkolás házilag, az utolsó lépések

A kerítés lábazat burkolás nem feltétlenül ér véget a fugázás után. Amennyiben gondoskodni szeretne a valóban hosszú élettartamról és nem mellesleg az egyedi megjelenésről, akkor léteznek olyan hatékony impregnáló szerek, amikkel könnyen elérhető olyan vízlepergető hatás, ami még a tisztítást is jelentős mértékben segíti.

Így a nedvesség nem szivárog be az apró pórusokon keresztül, a mohák, zuzmók sem tapadnak meg a felületeken. De ha mégis, akkor a tisztítást magasnyomású mosóval egyszerűen elvégezheti pillanatok alatt. A kerítés burkolat ilyen formában őrizhető meg a tökéletes formában.

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2