Blog

Így történhet a beton csiszolása

2022.08.04 16:50
Így történhet a beton csiszolása

Az építőipar területén gyakran jelennek meg új technológiák, amilyen többek között a beton csiszolása. Jogosan felmerülő kérdés, hogy erre miért van egyáltalán szükség? A különféle felületek, felszínek kialakítása nemcsak a magánotthonokban, hanem a közintézményekben, ipari létesítményekben, raktárakban, bevásárlóközpontokban, parkolókban válik döntő tényezővé.

Az alap többnyire egy betonréteg, amit utólag szoktak valamilyen eljárás keretében burkolni. Főként nagyméretű kőzetlapokat (márvány, gránit) használnak fel erre a célra, esetleg műgyantával hoznak létre egy fényes, könnyen tisztítható felületet.

Ezen eljárások ugyanakkor magasabb költséggel járnak, hiszen sok plusz alapanyagra van szükség, valamint azok eldolgozása több napot, hetet vehet igénybe, területtől függően.

A beton csiszolás ezzel szemben egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb eljárás. Bár itt is kell használni némi segédanyagot a folyamat során, de ezek minimális kiadást eredményeznek és a végeredmény megszolgálja a bizalmat.

Cikkünkben igyekszünk kicsit mélyebb betekintést nyújtani a beton csiszolás világába és rámutatni a fontosabb részletekre a kivitelezések alkalmával.

Mikor előnyös a beton csiszolása?

Amikor fontos az esztétikus padló gyors és precíz kialakítása, akkor érdemes a beton csiszolása mellett voksolni. Persze a csempék is remekül mutatnak, de ezen megoldásoknál óhatatlanul számolni kell újabb rétegek felhelyezésével, amelyek a plusz kiadások mellett, fokozzák a meghibásodás kockázatát is.

A teraszon található lapok, például a fagy hatására felválhatnak, de a rossz kivitelezés eredménye lehet még a fogazott felszín, mely nem túl esztétikus.

Ezzel szemben, az alapréteg átdolgozásával nem lesz térfelszín emelkedés, ami a már beépített nyílászárók nyitását és zárását akadályozná, valamint a felület felválása sem kerülhet szóba.

A csiszolt beton rendkívül esztétikus formát ölt, voltaképpen úgy fog festeni, mintha egyetlen hatalmas kőlap borítaná a felületet.

A modern eljárások fejlődésével, már választani lehet a matt vagy fényes, igény szerint pedig a festett felületek között. Festés esetén nem egy plusz réteg kerül fel, hanem a színezőanyag beivódik a betonba, így azzal teljesen eggyé válik és nem kopik le.

A csiszolt beton sajátos tulajdonágai

Amire mindenképpen megéri kitérni, az a beton csiszolás következtében nyert előnyök, amelyek meghatározóak. Gyakran az epoxi gyanta padlókkal szokták ezeket összehasonlítani, hiszen felszíni megjelenésükben ezekhez állnak a legközelebb. Lássuk akkor, hogy a beton csiszolása pontosan milyen pozitívumokat nyújt!

csiszolt beton textura

  • Gazdaságos, hiszen nincs felesleges anyagköltség a kivitelezés során.
  • Magas élettartam, mivel nem tud olyan értelemben kopni, mintha egy plusz réteg lenne rajta, valamint a felválása sem jöhet szóba.
  • Könnyen takarítható. A beton csiszolása során, az úgynevezett cementtej eltávolításával a porózusság megszűnik és a víznek a beszivárgása már nem lesz többé tényező. Ennél fogva könnyen felmosható és az olajos, zsíros szennyeződések sem tapadnak hozzá olyan mértékben.
  • Az ipai szektorban döntő jelentőséggel bír az EDS védettség. Elektro Static Discharge - vagyis az elektrosztatikus kisülés jelensége minimalizálható, amivel komoly anyagi károk előzhetőek meg.
  • A környezeti terhelése alacsony.
  • Magas az ellenálló képessége a mechanikai hatásokkal szemben, amilyen a súrlódás, kopás és az elkészülése után azonnal terhelhető.
  • Nagyon esztétikus megjelenéssel bír, így bármilyen környezetben remekül mutat.

A beton csiszolás menete

A beton csiszolása egyértelműen a felület elkészítését követően kerül előtérbe. Ehhez viszont fontos, hogy lehetőleg magas minőségben történjen az öntés.

Nem szabad kisajnálni a cementet, hiszen minél keményebb lesz az anyag, annál könnyebben végezhetőek el az utómunkálatok.

beton csiszolása

Amint megszilárdult a felület, első körben egy durva csiszolás történik. Az egyenetlenségek megszüntetéséhez gyakran marást alkalmaznak, amivel több milliméter távolítható el a közvetlen felszínről.

Ezt követően egyre finomabb csiszoló eljárásokra kerül sor, valamint betonkeményítő anyagok bevetésére, amelyek a padló anyagát erősítik. Adott esetekben a hiányosságokat, repedéseket, a kiforduló kavicsokat tömítő komponensekkel kezelik, amit visszaszednek 12 órás száradási idő után, általában vizes csiszolással. A többi esetben pedig száraz munkavégzés történik.

Impregnálás és beton polírozás

A legvégső lépések a felület impregnálása és végül a polírozás. Az impregnálást nem egy felületi lakkrétegként kell elképzelni, ami megszilárdul a padlózat tetején, ugyanis az beszivárog a betonba és ilyen formában víztaszítóvá teszi, lezárja a pórusokat. Ugyanilyen módon színezők is bejuttathatóak az anyagba.

A beton polírozás voltaképpen finomabb szerszámokkal végzett csiszolás. Ekkor már kevésbé durva beavatkozásra van szükség, ezért lágyabb kialakítású eszközök kerülnek bevetésre.

Van mód csak beton polírozás elvégzésére, de ehhez a padlót már a fentiekhez hasonló módon ki kellett alakítani és ekkor a szálerősített anyag felújításra, polírozásra alkalmassá válik.

Kire legyen bízva a beton csiszolása?

Jogosan felmerülő kérdés, hogy ki végezze el a munkálatokat? Legegyszerűbben annyit lehetne mondani, hogy megéri szakemberre bízni. Már csak a szerszámköltségek miatt is, nem beszélve a szükséges szaktudásról. Bár választható erre a célra különféle betoncsiszoló tárcsa, amivel kiváló eredmények érhetőek el, de ehhez egyértelműen szükség van a kellő ismeretekre.

beton ciszolása

Ha valaki úgy gondolja, hogy elegendő gyakorlattal rendelkezik és megbirkózik a feladattal egy betoncsiszoló korong bevetésével, akkor sok kitartásra lesz szüksége. Jellemzően nem ajánlják ezt a mesterek, de fontos tudni, hogy a döntő tényező mindig az elvárt igény és a dimenzió. Már a több lapméteres szoba padlójának a csiszoláshoz is jól jönnek a speciális berendezések, amelyek legalább 70 kilogrammot nyomnak.

Az éleknél, sarkoknál többnyire kézi csiszolókkal történik a munka, de ha valaki ilyen formában szeretné az egész felületet átdolgozni, akkor komoly rutinra lesz szüksége. Egy betoncsiszoló flexre felszerelve nem tud olyan pontosságot nyújtani, mint a speciális rendszerek, ugyanis menet közben kialakulhatnak egyenetlenségek, hullámos, sávos bemarási nyomok, ami csökkenti a kívánt összhatást.

Mikor végezhető mégis a beton csiszolása flexel?

Vannak olyan esetek, amikor a beton csiszolása flex-el mégis elvégezhető. A falak mentén, beugróknál, nehezen elérhető helyeken, lépcsőknél a minőségi betoncsiszoló tárcsa remek szolgálatot tesz.

A sarokcsiszolókhoz többnyire M14 menettel csatlakoztathatóak ezek a korongok. Erre a célra remekül megfelelnek a TLS Double Row és a Turbo Row tárcsák. Választhatóak még hasonló esetben a PCD tárcsák, de ezek főleg a felületekre tapadt különféle maradványokat, szennyeződéseket tudják hatékonyan eltávolítani.

A TLS Double, illetve Turbo Row betoncsiszoló korongok száraz és vizes körülmények között egyaránt stabil teljesítményt nyújtanak. Erős acéltesttel rendelkeznek, így hosszú élettartam jellemzi őket. A beton- és kőfelületek által kifejtett erős igénybevétel ellenére is precízen teszik a dolgukat. Például, ha térkövek felújítására lenne szükség, akkor világos, hogy melyik betoncsiszoló tárcsa fog tökéletes eredményt nyújtani.

Beton csiszolása - lássuk az alkalmas szerszámokat!

A fentiekben nagyvonalakban össze lett foglalva, hogy miként történik a beton csiszolása lépésről-lépésre. Olvasni lehetett arról is, hogy jobb szakemberre bízni a feladatot, hiszen szerteágazó ismeretekre van szükség a kivitelezéshez.

Ami a felhasznált szerszámokat illeti, bár a kisebb kézi eszközök, amilyen a legtöbb betoncsiszoló flexre, online is beszerezhetőek, de a nagyobb termékek gyakran a milliós nagyságrendet is elérik. Ilyen lehet a KLINDEX SuperConcrete vagy a DURATIQ technológiával felszerelt Husqvarna beton csiszoló. Ezekhez minden esetben ipari porszívót kell csatlakoztatni, amivel mérsékelhető a fokozott porképződés.

Azonban, ha a beton csiszolása mégis flex révén valósul meg, kisebb léptékekben, akkor ne maradjon el a fülvédő, a szemüveg, esetenként még a pormaszk!

Csak ügyesen a kivitelezés során! Persze a TLS-re bátran számíthat, amennyiben kiváló gyémánt kéziszerszámokra lenne szüksége a beton csiszolása során vagy a burkolólapok vágásakor.

Ha pedig a felület előkészítése rendben megtörtént, akkor következhet a jórlap lerakása betonra!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2