Blog

Jó gondolat lehet a csempére csempe fektetése

2024.01.22 16:30
TLS Csapata
Jó gondolat lehet a csempére csempe fektetése

A lakás egyes részeinek felújítása okozhat nehézségeket és kényelmetlenséget, de az olyan metódusok, mint a csempére csempe helyezése, sok felesleges tennivalótól megkímélheti. A hidegburkolatok készítésének több módszere van, amikről már az előző cikkeinkben is beszámoltunk, de most egy olyan lehetőséget vázolunk fel, amivel sok időt takaríthat meg.

A legtöbb burkoló, nem beszélve a kezdőkről, jobban szeretnek új felületeket csempézni, mert azok úgymond "tiszta lapként" szolgálnak. Ezzel szemben, a már burkolt felszínek okozhatnak kihívásokat. A legtöbben nem is gondolkodnak a csempére ragasztás lehetőségén, hanem azonnal vésőt és kalapácsot ragadnak.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen esetekben érdemes elkerülni a felesleges felfordulást és a már meglévő, egyszer burkolt felületre dolgozni, a hatékony eredmény érdekében. Kerüljön tehát csempére csempe és lássuk a lépéseket!

Biztos jó ötlet csempére csempét ragasztani?

A hidegburkolatok készítésének hajnalán csempére csempézni még elképzelhetetlen volt, de azóta a technológia sokat fejlődött. Természetesen, mindig professzionális alapanyagokra lesz szüksége, mert egyedül ezek garantálják a stabil tartást.

Mielőtt még az alapanyagok vásárlásába kezdene, lássuk mikor előnyös és mikor jobb elkerülni ezt a metódust!

Ekkor történhet a csempére burkolás

Fali csempére csempe, illetve járólap lerakása régi járólapra hasznos olyan szempontból, hogy nem kell a már meglévő felületet leverni, amivel megkímélheti magát a sitt összegyűjtésétől, elszállításától és rengeteg időt takaríthat meg. Kisebb lesz a felfordulás, kevesebb az idegeskedés.

régi csempére csempe fektetése

Ennek azonban megvannak a technikai feltételei. Csempére csempe csak akkor kerülhet, amennyiben nem repedezettek, töröttek, leváltak, kopognak a régi lapok.

Az még nem okoz problémát, ha 1-2 darab feljön, mert a helyét könnyen kitöltheti csemperagasztóval, illetve kiegyenlítő habarccsal. Fontos tehát, hogy csak a stabil tartással rendelkező felület felel meg az elvárásoknak.

Ilyen esetben nem kerülhet csempére csempe

Amint említettük, amennyiben azt veszi észre, hogy a lapok jelentős része mozog, nem stabil, akkor felejtse el a csempére burkolást, mint lehetőséget! Ilyenkor csak a véső marad megoldásnak.

De van itt még más is, ami meggondolásra sarkallhatja. Még akkor is, amennyiben teljesen stabil a régi felület, megfontolandó a kivitelezés. Az egyik bökkenő, hogy csempére csempézni azt jelenti, hogy vastagabb lesz a végső burkolat. Ez leginkább olyankor okoz kihívást, amikor csaptelepeket, más szerelvényeket akar felhelyezni. Itt toldókra lesz szüksége.

A járólapra burkolás esetében, a fürdőszobában a WC csésze körbedolgozása jelenthet kihívást, illetve a vezeték kitoldása.

Az ajtókat sohasem szabad elfelejtenie! Új küszöb beépítése, a régi nyílászáró aljának elvágása macerás, de esetenként megoldható. Tehát, mindig mérlegeljen alaposan!

Csempézés csempére – a régi felület előkészítése

Amennyiben eldöntötte, hogy biztosan alkalmas minden a kivitelezésre (ehhez bátran kérje szakember tanácsát), akkor megtörténhetnek az előkészületek. Itt ugyanúgy meghatározó ez a lépés, mintha betonra vagy vakolt falra dolgozna.

Először tisztítsa meg alaposan a felületet! A fő hangsúly a zsírtalanításon van. A fürdőben a tusfürdő, szappan maradványait tüntesse el, a konyhában a gőzök lecsapódásából keletkező sok szennyeződést.

Ezt követi az alapos csiszolás. Itt a cél, hogy egy érdes felület előkészítése történjen meg, a jobb tapadás érdekében. A TLS TURBO ROW gyémánt beton- és kőmaró tárcsa garantáltan megfelel a feladatra. Gyors és alapos munkát végez, szinte mindenféle építőanyaggal szemben.

A csiszolás után alaposan porszívózzon fel! A csempe tapadóhíd kialakítása az erre a célra szánt alapozóval történjen! A fugákba, szélekre ecsettel, a többi részre pedig hengerrel viheti fel a készítményt, alapos felkeverés után.

Ennek kihagyásával azt kockáztatná, hogy az új burkolat a ragasztóval együtt válna el a régitől. A néhány órás száradási időt követően jöhet az újabb lépés. Fali csempézésnél már jöhet a ragasztás, padlónál viszont elengedhetetlen az aljzatkiegyenlítő alkalmazása. Ennek a terítése után tüskés hengerrel távolítsa el a légbuborékokat majd ismét várnia kell a száradásra.

A lapok lefektetése

A burkolás meglévő járólapra, valamint fali csempére flexibilis (alakváltozásra képes) S1 jelölésű ragasztóval történjen! Fogazott glettvassal kenje meg a felületet, a nagyobb lapoknál azok hátulját is, majd felhelyezheti a burkolatot. Ehhez érdemes fektetési tervet is készíteni, ezzel kiszámítva a szükséges mennyiséget. Nem elég, ha csak megszámolja a régi lapokat és azokhoz viszonyít.

Tipp: Válasszon nagyobb méretű csempéket, mint az eredeti burkolat, mivel így gyorsabban tud haladni és az összhatás is látványosabbá tehető.

csempe fugázás

A csempére ragasztható burkolat elemeit a szokott módon, hálóba rakva helyezze el. Figyeljen a vízszintes felület kialakítására, amiben a TLS-PRO nagy, valamint TLS-BASIC kis ékes lapszintezők lehetnek a segítségére!

Mivel az ékes csempeszintező talpai fugatávtartóként is szolgálnak 1-5 mm szélességben, így nem kell külön kereszteket vásárolnia erre a célra. Gyakorlottabb kivitelezőknek pedig különösen jó választás a csavaros lapszintező, mint pl. a TLS-TORNADO, TLS-HURRICANE és ECO verziónak a használata, amivel gyorsabban elvégezhető a szintezés.

A csempézés végső simításai

Mielőtt befejeződne a csempére csempe helyezése, az élvédők felrakását se felejtse el! Ezek lehetnek műanyag vagy alumínium típusok. A lyukas szárak ragasztóba ágyazásával vegye kezdetét az illesztés.

Pozitív sarkoknál, a már felrakott lapok széléhez történjen a külső él elhelyezése, a szintbe hozásának érdekében.

Jöhet az utolsó fázis, a csempe fugázás, valamint a csatlakozásoknál történő szilikonos kitöltés. Ezt a megszokott módon végezze, amiről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Jól látszódik, hogy a csempézés ezen módja tehát nem ördögtől való. Ha a felület alkalmas rá és betartja az alapszabályokat, akkor bátran élhet ezzel a lehetőséggel!

olcsobbat.hu simplepay_hu_v2